Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > AKCIONI PLAN VLADE CRNE GORE O SARADNJI SA DIJASPOROM


11 Jan 2011

 

 
 BOLJE JE NE OBEĆATI, NEGO RIJEČ NE ODRŽATI

 


Ovih dana na adrese mnogih crnogorskih iseljeničkih društava širom svijeta stigla je novousvojena Strategija ili Akcioni plan Vlade Crne Gore o saradnji matice Crne Gore sa dijasporom.

Ovo je dokumenat vrijedan pažnje i čitanja; obećava mnogo novih projekata i aktivnosti - kako matice tako i iseljeničkih društava. Pojedini djelovi ovog Akcionog plana su "prepisani" vjerovatno iz fascikli neke zemlje  bliskog crnogorskog okruženja, a možda i van okvira bivše SFRJ,  pa bi neupućeni čitalac mogao da pomisli da je crnogorska dijaspora: mnogobrojna, veoma dobro razvijena, organizovana, tehnički opremljena, finansijski potkovana i, naravno, patriotski nastrojena Crnoj Gori i samo je falio jedan dobro sročen Dokumenat, pa da se faktičko stanje pretoči u formalno.

Nego prije nego što počnemo "skenirati" Akcioni Plan Vlade Crne Gore, red bi bio - prvo ga prezentovati crnogorskoj dijaspori u orginalnoj verziji i tek nakon toga pristupiti njegovoj procjeni: da li se radi o "koraku naprijed" ili je u pitanju "mrtvo slovo na papiru"?

AKCIONI PLAN VLADE CRNE GORE O SARADNJI SA DIJASPOROM


Predsjednik Crnogorske partije Nenad Stevović kritikovao je Strategiju za dijasporu koju je usvojila Vlada Crne Gore navodeći da taj dokument sadrži odredbe koje pokazuju “apsolutno nepoznavanje konkretnih prilika u pojedinim državama u kojima se nalaze crnogorski iseljenici”.

On je “Vijestima” kazao da će strategija i način njenog implementiranja definitivno uspjeti da prema iseljeništvu direktno reflektuje politički ambijent i odnose u samoj Crnoj Gori, sa svim svojim podjelama i razlikama.
“Na duže staze, to može biti pogubno po državu Crnu Goru, jer će ostati neiskorišćen ogroman potencijal u resursima koje imamo širom svijeta, kako finansijskim, tako i intelektualnim i lobističkim”, naveo je Stevović.
U dokumentu, koji je Vlada usvojila krajem prošle godine, navodi se da je planirano skraćenje procedure za dobijanje ličnih dokumenata i putnih isprava za crnogorske iseljenike, kao i olakšanje postupka za sticanje crnogorskog državljanstva, posebno potomaka crnogorskih iseljenika, osoba u braku sa crnogorskim državljanima, djece rođene u mješovitom braku.

Strategijom je planirano da se jednom godišnje održava investicioni forum poslovnih ljudi iz dijaspore i najviših državnih organa, kao i formiranje odgovarajućeg punkta na državnom i lokalnom nivou, koji bi se bavio promocijom projekata, usmjeravanjem interesa, pružanjem informacija i neophodnih usluga poslovnim ljudima iz dijaspore zainteresovanim za investiranje i otvaranje biznisa u Crnoj Gori.

U dokumentu se navodi i da se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, ali da se procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.
Stevović smatra da je strategija trebalo da se bavi rješavanjem unutrašnjih pitanja, odnosno što Crna Gora može ponuditi svojim iseljenicima. “Umjesto toga, strategija se bavi samim iseljenicima i to na, čini mi se, pogrešan način. Sve to liči na propisivanje ko će, što će i kako će raditi”, kazao je Stevović.

On je ocijenio da u Strategiji nije napravljena razlika između Crnogoraca koji su na privremenom radu, bez obzira na dužinu boravka, i trajno iseljenih.

“Usvojena strategija nudi “stotine subjekata” među kojima se ne vidi prioritet i nadležnost, što ukazuje da će biti veoma teško realizovati pojedine projekte”, kazao je Stevović.

On je dodao i da je način na koji se u strategiji tretiraju iseljeničke organizacije zabrinjavajući jer po mišljenju kreatora strategije, ne postoje dobro organizovane iseljeničke organizacije, već sve treba početi iznova, i to po direktnim instrukcijama iz Crne Gore.

“Kulminacija je procjena iz Strategije da se nijedna iseljenička organizacija nije izdigla i ostvarila ugled u svojim sredinama. U tome su se posebno našle pogođene iseljeničke organizacije o kojima govori država življenja kao primjer dobre organizacije i djelovanja”, kazao je Stevović i dodao je njegova partija nakon što je u opštini Mali Iđoš uveden crnogorski jezik u službenu upotrebu dobila brojne čestitike i od predstavnika međunarodne zajednice i vlasti u Srbiji.

nastavlja se...
 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved