Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > CRKVA I KLETVA - OTVORENO


15 Jan 2011

 

 
 BITKU DOBIJA ONAJ KO JE ODLUČIO DA JE DOBIJE  

 
Risto Radović, sin Ćira i Mileve Radović, rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine. Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju.

Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu. Odatle prelazi u Atinu, u kojoj, za vrijeme sedmogodišnjeg boravka, pored svakodnevne parohijske službe, uspijeva da doktorira. Potom, godinu dana provodi na Svetoj gori, a onda je pozvan da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu „Sveti Sergije“ u Parizu od 1974. do 1976, đe uz ostalih pet jezika koje je savladao (ruski, grčki, njemački  i italijanski), usavršava i francuski jezik.

Po povratku, u Beogradu je biran za dekana Bogoslovskog fakulteta i vanrednog profesora, krajem 1985. izabran je za episkopa banatskog sa sjedištem u Vršcu, odakle je uoči Božića 1991. godine došao i na Cetinju ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdsko-zetskog i pećkog trona egzarha.Tokom rata u Hrvatskoj mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je u jesen 1991. obilazio crnogorske pripadnike JNA koja je vršila opsadu Dubrovnika. Novembra 1991. godine Amfilohije je epskom pjesmom „Mojkovačka bitka“ izvođenom uz gusle hrabrio rezerviste podgoričke brigade „Veljko Vlahović“ na dubrovačkom ratištu. Amfilohije je na Petrovdan 1991. godine u cetinjskom manastiru primio Željka Ražnatovića Arkana i njegovu paravojnu formaciju „Tigrovi“.

Amfilohije je drugi put ugostio Arkana po njegovom povratku sa dubrovačkog ratišta, na badnji dan 1992. godine, kada je Arkanu pripala čast da čuva badnjak na Cetinju.Tom prilikom je izvršeno masovno krštenje oko 400 izbjeglica iz sjeverne Albanije , a Amfilohije je bacio anatemu na "one koji hoće da razdvoje Srbiju od Crne Gore". Željko Ražnatović Arkan je tada iz Cetinjskog manastira poručio Crnogorcima: "I Skadar će biti naš".Odnosi između crnogorskog mitropolita Amfilohija i vlasti Crne Gore su bivali sve hladniji zbog njihovog opredjeljenja za nezavisnost. Radović veoma oštro kritikuje postojanje Crnogorske pravoslavne crkve, koju naziva, „zloćudnom izraslinom“, „nekrofilskom“, „bezbožničkom“. U ljeto 2005. godine Amfilohije je organizovao spektakularnu akciju kojom je na vrh planine Rumije helikopterom podgoričkog garnizona postavljena metalna crkva. Mitropolit Amfilohije je takođe osporio postojanje i crnogorske nacije, a od skoro i crnogorskog jezika.Uoči referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, Amfilohije je na novosadskoj televiziji o crnogorskom državnom projektu izjavio: “Ne pravi se pita od onoga.” Oštro kritikujući Radovićeve poteze, Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je izjavio da je Amfilohije kao “propagator rata, sakriven iza božijih riječi i đavoljih djela, zaslužio da mu bude suđeno u Hagu”. I drugi crnogorski državnici kritikuju njegove anti-crnogorske izjave. Međutim, mnogi crnogorski zvaničnici kao da su bili zaboravili neke ranije Mitropolitove riječi, koje su bile još teže i direktniije.

 

U Dnevniku Radio Televizije Beograd, 1988. godine Amfilohije izjavljuje: „Kažu mi a izgleda da je to i tačno kako je Milovan Đilas dobio naređenje da istorijski obrazloži i dokumentuje postojanje crnogorske nacije i da je to on uradio na osnovu Marksovog učenja. Međutim, taj isti Đilas se 1954. odrekao tog svog kopileta i sada se piše i osjeća Srbinom. Ali to zlo je ostalo.”

U knjizi „Vraćanje duše u čistotu“, autora Amfilohije Radović je napisao: „Crnogorci su komunistički nakot ili kopilad. ... I kopile je dijete koje treba ljuljati. Nije ono neko čudovište. Uostalom, koliko danas imate djece koja su vanbračna i imaju sva prava kao što imaju druga bračna djeca.“

U Podgorici, 13. januar 2002, na doček Nove godine po Julijanskom kalendaru izjavio je: „Neka bi bog podario da bude što manje onih koji se klanjaju paganskom caru prokletom Dukljaninu i neka paganskog cara Dukljanina svaki Crnogorac prikuje čekićem za Vezirov most.“

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je na Badnji Dan 06. Januara 2011. godine prokleo onog ko sruši metalnu crkvicu Rumije i odbacio mogućnost gradnje zajedničkog hrama na vrhu te planine, što je nagovijestio ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić. 

Tom prilikom je izrekao i sljedeću kletvu koja je odjeknula širom Crne Gore: "Ko sruši taj hram, Bog ga srušio, i njegovo potpmstvo. I časni krst mu sudio", kazao je Amfilohije prilikom polaganja badnaka pred hramom u Podgorici.

OTVORENO O CRKVI NA RUMIJI I KLETVI - TELEVIZIJA CRNE GORE

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved