Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > BRAVO MILOŠE !


20 Jan 2011

 

 
 KANADSKA ZVIJEZDA IZ TORNHILA 

 


Kao i predhodnih godina, Kanađani su i ovih zimskih dana okrenuti "ledenim" sportovima, prije svega hokeju... Međutim, jedna nova kanadska sportska zvijezda iz malog ontarijskog grada Tornhila, obradovala je naciju svojim podvizima na Grend Slem Turniru ( Grand Slam - Velika Pobjeda, je naziv za četiri najveća teniska turnira u svijetu), koji se održava u Melburnu, u Australiji.Pobjedom nad francuskim teniserom Majklom Ljodrom, koji je 22 na ATP rang listi,  u meču koji se odigrao 19. Januara 2011. godina na Australia Open u Melburnu, kao i ruskog tenisera Mihaila Južnjog (21. Januara 2011. godine), Miloš Raonić je postao PRVI KANADSKI TENISER U POSLJEDNJIH DESET GODINA, koji je na jednom Grend Slem turniru prošao u treće kolo i u osminu finala i jedan od najboljih kanadskih tenisera svih vremena. Miloš Raonić je inače rođen u Titogradu ( današnja Podgorica), Crna Gora,  27. Decembra 1990. godine i sa roditeljima, Dušanom i Vesnom Raonić, 1994. godine preselio se u grad Tornhil, u kanadskoj provinciji OntarioSportski analitičari se slažu da ovi podvizi mladog i perspektivnog kanadskog tenisera nijesu nikakva iznenađenja. Miloš je kao 20- godišnjak ukrstio reket sa jednim od najboljih svjetskih tenisera, Rafaelom Nadalom, na Grend Slem turniru u Japanu, Oktrobra 2010. godine. Iako poražen, Raonić se pokazao kao veoma dobar igrač, a tom prilikom Rafael Nadal je rekao: " On je veoma dobar igrač. Pred njim je blistava budućnost. Njegovo serviranje lopte je nevjerovatno. Trebao bi da radi da poboljša neke sitnice nakon samog serviranja lopte. Mislim da će tenis u Kanadi napredovati, zahvaljujući baš njemu. Ne znam kada, ali sam siguran da će on biti na jednoj od vodećih pozicija."

Miloš Raonić, kanadski teniser, porijeklom iz Crne Gore, nalazi se trenutno na 152 mjestu ATP liste. Međutim, sigurno je da će uskoro doći do Raonićevog skoka na toj listi. U istorijskom meču sa Majklom Lordom postigao je 22 as-a, što mu je i donijelo pobjedu i plasman u treće kolo, a u meču sa Mihailom Južnjogim imao je 31 neodbranjivi udarac as.


INTERVJU SA MILOŠEM RAONIĆEM U MELBURNU, 21. JANUARA 2011. GODINE


Šta znate o Crnoj Gori. Jeste li kada bili tamo?.

MILOŠ RAONIĆ:  Jesam. Pokušavam da odem tamo svake godine. Moj brat i sestra, nakon što smo svi došli 1994. godine u Kanadu, završili su Srednju školu, da bi sestra nakon toga nastavila Fakultet u Crnoj Gori, đe je i radila par godina. Nakon dobijanja stipendije vratila se u Kanadu za polaganje magistarskog rada. Nakon toga, vratila se za Crnu Goru, đe se i udala.

Moj brat, nakon što je završio studije u Kanadi i nakon par godina rada, vratio se u Crnu Goru. Znači, sva moja porodica je tamo. Samo su moji roditelji još u Kanadi. Da li ja želim da se vratim? Moj đed i baba su tamo. Ja sam veoma vezan za sve njih u Crnoj Gori. Kad god odem u Crnu Goru, to nije zbog tenisa, nego je u pitanju odmor, recimo - porodična posjeta.  

Koliko ste Crnogorac, a koliko Kanađanin? 

MILOŠ RAONIĆ:  Rođen sam u Crnoj Gori.

Mislim, kako se osjećate iznutra?

MILOŠ RAONIĆ:  Kad sam bio mlađi, bio sam vrlo lijen, kao što kažu o ljudima iz Crne Gore. Ali, kažu da smo pametni, što sam i pokazao u školi. U tome smo dobri (smijeh).

U Kanadi sam naučio puno stvari. Za tenis, to je definitivno bila korist  zašto sam ođe, ali je bila važna i  podrška Teniskog Saveza Kanade. Takođe, naučio sam mnogo o kulturama. To mi je pomoglo da bolje  razumijem različite kulture i stvari, jer imate mnogo različitosti u Kanadi.

Kažite nam nešto o Vašim roditeljima?

MILOŠ RAONIĆ:  Moji roditelji rade u Kanadi. Njima se sviđa ođe. Ali, ja ne znam šta oni planiraju.Visoko su obrazovani?

MILOŠ RAONIĆ:  Moj otac ima zvanje Doktora Nauka, a majka je Magistar..

Da li ste sujevjerni?

MILOŠ RAONIĆ:  Ja sam prilično sujevjeran. Verovatno ćemo morati pričati o tome

Da li vas roditelji prate na Vašim putovanjima?

Da, kada idem u Crnu Goru.  Inače, moj ujak je bio Potpredsjednik Vlade poslije odvajanja Crne Gore. Postao sam dosta popularan sada tamo zbog teniskih rezultata, posebno prošlog ljeta, nakon te velike pobjede nad Nadalom i Đokovićem u dublu u Kanadi.

Znači Vaš ujak je bio Potpredsjednik države, je li tako?

MILOŠ RAONIĆ:  DA  ( Miloš Raonić me mislio na ujaka Branimira Gvozdenovića koji je bio Potpredsjenik Vlade Republike Crne Gore od 2003. do 2006. godine).

                      

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved