Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > ODGOVOR CRNOGORSKIM DEMAGOZIMA


23 Jan 2011

 

 
 BOG BLAGOSLOVENIM SAČUVA IMOVINU

 
                    ili odgovor Predragu Sekuliću i Svetozaru MarovićuPitali trgovca -  da li je radi* ( *bi li više volio) da ga pomaže narod ili Bog?

Na ovo pitanje barjaktar Todor Bulajić odgovorio je:‚‚ Voli je* ( *više bih volio) da me pomaže narod ako se u narod broje oni koji broje: dvades`‚ i deset, pa trides`, jer kad kupujem stoku, na svaku stotinu dobijem deset više".

...viđoh..pročitah, vijesti: Poslije Amfilohijeve kletve, Predrag Sekulić "ublažio" stav o uklanjanju Crkve sa Rumije;Svetozar Marović se oglasio nakon dužeg vremena: Služim Crnoj Gori  - na web portal-u, đe se da "ukratko" viđenje DVOJICE teritorijanih Crnogoraca koji, na samo njihov način, dokazuju da CRNOGORSKI OTAC NACIJE VELIKI MILOVAN ĐILASĐIDO bijaše u pravu (makar za MI), kada 1952. na VI Kongresu KPJ, u Zagrebu 7. Novembra 1952. godine, ne pozdravi ni drugove ni drugarice, ...(ne ulazeći u razlog zašto?...to uradi, da li je nešto bolje vidio, ośetijo, đe krenuše ti drugovi i drugarice). I istinita istorija je to itekako pokazala.

Fakat je, rekoh a napisah ovo srazlogom,pošto bitišem za sada u demokrackoj državi đe "caruje" polu istina i polu znanje, jer valja se znati da MI koji vjerujemo u našu, Vašu i "njihovu" Crnu Goru SMATRAMO da država za koju smo "ginuli"; zvog koje smo hapšeni; "kićeni" raznoraznom pašićevom propagandom..itd. -  nije zaslužila da je danas, u XXI vijek-u - krčme raznorazni popovi; priučeni ideolozi; istoričari s`zakašnjenjem i mnogi drugi koji, ako pročitaju ovo demokratsko viđenje, s` prepoznaju.

Prilog koji Vam, poštovani, dajem na viđenje pisan je u gradu Beogradu,1952., đe veliki crnogorski um M. Đ. Đido, ANALITIČKI NAPISA i na "neki" način predskaza današnje "stanje" na crnogorskoj zemlji.


 Zoran B. Zeković
 


22. JANUAR 2011. VIJESTI   pobjeda, dan i  montenegro-canada.com

  Poslije Amfilohijeve kletve, Predrag Sekulić "ublažio" stav o uklanjanju Crkve sa Rumije

Nakon izricanja Amfilohijeve kletve na Badnji Dan 06. Januara 2011. godine, a povodom izjave Ministra aktivne sredine i turizma  Vlade CG, Predraga Sekulića, isti ministar je u današnjoj "Pobjedi" donekle korigovao svoju izjavu i najavio proceduru kako treba tretirati objekat na Rumiji, kroz Zakon kojim bi se mogli formalizovati objekti koji su izgrađeni prije 01. Septembra 2008. godine, znači i Crkva na Rumiji. Ministar kaže: "Mogućnost formalizacije će dobiti samo objekti sagrađeni do stupanja na snagu Zakona o uredjenju prostora i izgradnji objekata, odnosno do 1. septembra 2008. godine. Sve što je izgrađeno nakon tog datuma jeste i biće i dalje automatski tretirano kao objekat za uklanjanje"


 
POBJEDA: Ali, priznaćete da objektivno nije moguće sve bespravno izgrađene objekte srušiti...

SEKULIĆ: Upravo je drugi aspekt ovog pitanja rješavanje problema postojećih, već izgrađenih bespravnih objekata. Rješavanju ove pojave je po prvi put pristupljeno sistemski. Vlada je krajem 2008. godine potpisala ugovor o kreditu za Projekat upravljanja zemljišnom administracijom, kroz koji će se obezbijediti izrada planske dokumentacije kao osnove za plansko upravljanje prostorom. Jedan od uslova kredita je i moratorijum na objekte izgrađene do 1. septembra 2008. godine koji će biti na snazi sve do formulisanja i formalnog usvajanja relevantnih planskih dokumenata. Izradom planske dokumentacije i implementacijom Strategije pretvaranja neformalnih naselja u formalna, stvoriće se preduslovi za dugoročno rješenje ove pojave.

POBJEDA: Da li će se i crkva na Rumiji tretirati u tom kontekstu?

SEKULIĆ: Naravno, a Ministarstvo je već u Parlamentu po tom pitanju saopštilo svoj stav i on nepromijenjen.

POBJEDA: Znači li to da će rješenje o uklanjaju tog objekta biti prolongirano?

SEKULIĆ: Već sam rekao, to su obaveze prema Svjetskoj banci kao kreditoru.

POBJEDA: Dakle, potrebno je još vremena da se sve to riješi...

SEKULIĆ: Bespravna gradnja nije nastala preko noći, tako da nije realno očekivati da može biti riješena preko noći. Niti je ona crnogorski izum, jer još se i mnoge zemlje Evropske unije i zemlje regiona bore sa istim problemom - Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska.

Svjesni smo da nas čeka dug put ka konačnom rješenju ove pojave. Zato smo izabrali sistemski i sveobuhvatan pristup koji može da obezbijedi potpuno iskorijenjivanje bespravne gradnje.


  Svetozar Marović se oglasio nakon dužeg vremena: Služim Crnoj Gori

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović demantovao je juče da napušta tu stranku i nazvao „glupostima" spekulacije nekih medija da lider DPS-a i njegov dugogodišnji partijski kolega Milo Đukanović radi protiv njega željeći da ga eliminiše sa političke scene.

Marovića, koga ovih dana opsijedaju novinari svih redakcija iz regiona zbog nedavnog hapšenja grupe budvanskih funkcionera, među kojima su njegov brat Dragan, kao i jedan od najbližih saradnika, gradonačelnik Rajko Kuljača, sreli smo u ulici u kojoj živi njegova majka.

Na insistiranje „Dana" prokomentarisao je nekoliko tema, o kojima se ovih dana svakodnevno govori u crnogorskoj javnosti i negirao da je u sukobu sa Đukanovićem i da napušta DPS.

- Ko kaže da napuštam Demokratsku partiju socijalista? Pa, ja sam stvarao tu partiju. To su sve gluposti. Kao i to da (Milo) Đukanović vodi neki rat protiv mene. To pričaju već dvadeset godina, oni koji žele rušenje DPS-a - rekao je Marović i upitao „zašto bi prijatelj radio protiv prijatelja"? On je kazao da vjeruje da ne postoji mogućnost za to.

- Ne razumijem, jer to slabi i jednog i drugog. Već sam rekao – ja sam posvećen, prije svega, mojim najbližim, i potvrdi njihove nevinosti - rekao je Svetozar Marović.

Potpredsjednik DPS-a je poručio da vjeruje u nezavisnost sudstva, u čijem postupku će se potvrditi nevinost njegovih saradnika.Budvanski funkcioneri uhapšeni su krajem prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom procjene vrijednosti radova na postrojenju za desalinizaciju vode na Zavali.

- Hoću da vjerujem u nezavisnost sudstva, bez političkog i javnog pritiska bilo koga, partija, nevladinih organizacija, političkih protivnika, pošto se saveznici ne oglašavaju previše - dodao je Marović. - Sve to ja razumijem i ćutim, iako znam da je i ovo politika, i da DPS žele oslabiti neki sledbenici gospodina (Slavka) Perovića, koji su sada podržani od DPS-a, kroz institucije sistema angažuju protiv istaknutih članova DPS-a, da bi kaznili DPS što je doveo do nezavisnosti, a ne oni.

Kao da je to važno. Osim za ksenofobičnu svijest i emociju zavisti - rekao je Marović. - Zato se tako kreće i na vjerske prvake, mitropolite, zbog izgovorene riječi, a ja sam mislio da je verbalni delikt ukinut - rekao je Marović osvrnuvši se na podnošenje prekršajne prijave protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog proklinjanja „onoga ko srušio crkvu na Rumiji".

- Nažalost, sve ovo me podsjeća i na moju ličnu sudbinu. Kao što je bilo iskušenje moga petoseljanina i velikog Grbljanina Mitrofana bana. U svome Grblju vas gledaju podozrivo i odbacujuće, jer služite Crnoj Gori, a u Crnoj Gori i prestoničkim gradovima Crne Gore, na vas gledaju kao Latina, Srbina, i bez obzira što učinili dobro ostaje nepovjerenje prema vama i namjera da vas izoluju i budete sami - naveo je najuticajniji Budvanin.

- Ja se ne osjećam tako, ali bližeći kraju znam da mi je bliži početak, onaj prah odakle svi potičemo, iz kojeg su svi moji, i u koji ću se ja pretvoriti, a bez kojeg ne bi bilo ni ove moderne i naše Crne Gore - zaključio je Marović.
Domaći i regionalni mediji nedjeljama tvrde da hapšenje budvanskih funkcionera ima političku pozadinu, koja će dovesti do raskola u Demokratskoj partiji socijalista. Mediji su ovaj slučaj ocijenili kao „obračun lidera DPS-a sa svojim potpredsjednikom i jedinim konkurentom". Svetozar Marović je prvi put ekskluzivno za "Dan" to prokomentarisao i demantovao.

__________________________________________________

Svetozar Marović se obratio javnosti sa  "poemom" - "ĆUTIM". "Poemu" čita crnogorski pjesnik Dušan Đurović 
 
      

 
 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved