Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > JAVOROV LIST I CRNOGORSKI LAV - I


25 Jan 2011

 

 


    I dio II dio III dio IV dio V dio VI dio VII dio  VIII dio  

 
Harry Sutherland  RDP, FRPSL

Harry Sutherland je rođen u Torontu 1931. godine. Od ranih godina počeo se baviti kolekcionarstvom, i već kao petogodišnjak  počeo je skupljati prve markice. Veoma brzo postaje uvaženi filatelista i kolekcionar, pa u ranoj mladosti prisustvuje mnogim međunarodnim izložbama i takmičenjima filatelista. Več tada počeo je skupljati i poštanske markice Crne Gore i to markice, pisma i dokumenta, većinom  iz vremena kada je ta država bila nezavisna.

Njegova crnogorska kolekcija je bila vrlo značajna i brojna, pa je pored kanadske, to bila najzapaženija kolekcija na svim takmičenjima i izložbama. Harry je bio član Kraljevskog Društva filatelista Kanade od 1950. godine, a Direktor istog Društva postaje 1957. godine, a 1967. godine i Predśednik sve do 1979. godine. Bio je takođe na mnogim drugim funkcijama u Društvima Kolekcionara Kanade, kao što je Arbitracioni Komitet, Komitet za Međunarodne Odnose...

Od 1976. do 1981. godine bio je i direktor Međunarodne Federacije Filatelista. Postao je i član Društva Filatelista Londona, kao i Društva Filatelista Britanske Śeverne Amerike. Zbog značaja njegovih kolekcija, u kojima se vazda posebno isticala crnogorska, bio je dobitnik mnogih međunarodnih priznanja i nagrada. U jednom od saopštenja Kraljevskog Društva Filatelista Kanade iz Aprila, 2001. godine se kaže: " Sutherland's collecting interests include the stamps and postmarks of Montenegro, which started as a sideline collection. That interest grew to where it earned him Gold medals at the international level. Like all collectors, his interests have changed with the years, but he has always maintained a strong support for Canadian stamps and Postal History ".

Godine 2002. za svoj rad dobio je prestižnu nagradu Alfred Lichtenstein, od Kluba Kolekcionara Njujorka. Heri je umro u Torontu 14. Februara 2006. godine u 75. godini života.

Harry Sutherland se, za vrijeme svog bavljenja kolekcionarstvom, stalno interesovao za Crnu Goru i otkupljivao kolekcije markica, dokumenata, pisama, dopisnih karata Crne Gore. Nije poznato, da li je Harry imao neki neposredni kontakt sa crnogorskom dijasporom u Kanadi. Za sada ne postoji neki trag koji bi ukazivao da je neko sa crnogorske bande imao kontakta sa Harry Sutherland-om ili odakle potiče interesovanje ovog Kanađanina za našu zemlju.

Web site je stupio u kontakt sa Kraljevskim Društvom Filatelista Kanade, sa ciljem da se crnogorskoj javnosti pruži više infomacija o ovom čeljadetu.

Crnogorska kolekcija koju je Hari pośedovao je prodata godinu dana poslije njegove smrti. Kraljevsko Društvo Kolekcionara je stupilo u kontakt sa našim web portalom, tako da smo u prilici da crnogorskoj javnosti prvi put prezentujemo dio kolekcija koji su u pośedu Arhive Društva.

U ulici Sumerhill u Torontu, pokucali samo na vrata đe je više decenija bitisao ovaj poznati kolekcionar. Prijatna gospođa Margaret Šulcki primila nas je srdačno.

  

Prijatna gospođa Šulcki je već imala spremne knjige u kojima su bile informacije o njegovom kolekcionarstvu. Otvarajući prve stranice, primijetli smo kolekcije crnogorskih markica, biljega ( naziv za službene, taksene markice), dokumenata, pisama i dopisnih karata koje je skupljao od svoje rane mladosti. Web site, prvi put za javnost, objavljuje fotografije nekih Harry-evih kolekcija.Kolekcije pośeduju i dokumenta koja su do danas nepoznata široj crnogorskoj javnosti.
 
 
Kao što se može viđeti na gornjoj fotografiji, u kolekciji se nalaze i dokumenta i davne prošlosti. Ovo je pismo iz perioda Venecije iz grada Ulcinja, napisano 18. Aprila 1534. godine.

 
Harry Sutherland je dobitnik mnogih međunarodnih priznanja. Posebno se ističe njegova Prva Zlatna Nagrada koju je dobio na takmičenju u Poljskoj, 1993. godine za crnogorsku kolekciju.


Harry-a su interesovali mnogi dokumenti iz Crne GoreZa pojedine eksponate iz kolekcije tražio je ekspertizu eminentnih svjetskih kućaVeoma važno mjesto su zauzimale i kolekcije dopisnica ... kao što je ova Prve Nikšićke Štedionice ... kolekcije pisama........Crnogorska kolekcija koju je Hari pośedovao je prodata godinu dana poslije njegove smrti. Ne postoji podatak ko je kupac. Heri Saterlend nije bio ženjen i nije imao potomstva, tako da nijesmo bili u prilici da nešto više saznamo o njegovoj zaostavštini. 

Zahvaljujući Kraljevskom Filatelističkom Društvu u Torontu, sačuvane su kopije svih kolekcija Harija Saterlenda, a isto tako iskazana je spremnost da se za crnogorsku javnost prikupi više informacija o čovjeku koji je sačuvao od zaborava dio crnogorskog nasljeđa. 
 
napisao: Zoran V. Raičević

nastavak
                   


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved