Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > KO NE KAŽE ISTINU, NA KRAJU SE KAJE


4 Feb 2011

 

 
 KO CRKVU GRADI, NEK SE ČUVA DA U NJOJ MANIT NE DOÐE 

 

Poštovani,
 
...umiriše se strasti; popovi (srpski) rekoše šta znaju; pojedini teritorijalni Crnogorci rekoše što znaše; PREŚEDNIK CRNOGORSKOG PARLAMENTA zbori šta valja činjet i nečinjet; pomnogi iz vlast "ideološki" ćute; pojedini Ministri neće i ne žele da se zamjere "srpstvu" (zlu ne trebalo); pomnogi akademici (kažu) - nacionalni (ne znam) čije i koje NACIJE. Ne razumijem šta reče preśednik CANU kad reče što reče. Ipak, jedno je sigurno, pomalo i čudno da ama baš niko ne pita Poštovanog Preśednika CANU: - reci nam Preśedniče da li je ta nacionalna akademija koju TI  "vodiš" nacionalna po (velikom) M.Đ i (ili) po "tvorcu" SRPSKE NACIJE (Dobrici Ćosiću)?

Morah ovo  reći-a napisat, kad viđu to što viđu, kad čujem to što čuh, "morah" se javiti, jer svima dobronamjernim koji "lutaju" sa nacijom i crkvom, pośetio bih da crnogorska narodna izreka kazuje za crkvu da: KO CRKVU GRADI, NEK SE ČUVA DA U NJOJ MANIT NE DOĐE, a što se tiče NACIJE CRNOGORSKE koju definisa VELIKI MILOVAN ĐILAS 1945.god., makar za mene i moje potostvo sve je rečeno i napisano u dokumentu svih crnogorskih dokumenata koji se zbori i piše: O CRNOGORSKOM NACIONALNOM PITANJU
_____________________________________________

Crnogorska Akademija Nauka i Umjetnosti ne priznaje DANU

Prijedlog o ujedinjenju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) sa Dukljanskom je nonsens, jer se nigdje u svijetu nacionalna institucija ne udružuje sa nevladinom organizacijom, kazao je danas predsjednik CANU, Momir Đurović.

Predstavnici Dukljanske akademije nauka i umjetnosti  saopštili su da su nedavno sa premijerom Igorom Lukšićem razgovarali o mogućnosti spajanja te organizacije sa CANU, prenosi MINA. Đurović je novinarima, nakon razgovora sa ministarkom nauke Sanjom Vlahović, kazao da svaka država ima nacionalnu akademiju zbog „državnog dobra“. „Nezapamćena su ikakva udruživanja nacionalne akademije sa nevladinim organizacijama. Mi smo otvorena kuća, procedure su kod nas veoma jasne i usaglašene sa međunarodnim i procedurama u drugim nacionalnim akademijama. Svako je dobrodošao da bude član CANU ko ih prođe“, rekao je on.

Đurović je kazao da će CANU učiniti sve da pomogne Ministarstvu da nauka postane "pokretačka sila" razvoja Crne Gore i osnov mnogim inovacijama, a time i novim proizvodnim sredstvima, kako bi se crnogorska država kretala ka „srećnijem društvu“.„Moramo računati da ulazak u Evropu zahtijeva prije svega znanje za koje ćemo se svi zajednički boriti“, rekao je on. Đurović je tvrdi da se za nauku u Crnoj Gori izdvaja mnogo više „nego što se priča.
 

                                                                               
Zoran B. Zeković

        President Foundation for Preservation and Development of Cultural Heritage of Montenegro

 "East River - Montenegro" & UNIKAT - Cetinje
 

 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved