Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - IV > VANDALIZAM U CRNOJ GORI


23 Feb 2011

 

 
  DINAMITOM NA CRNOGORSKE SIMBOLE 
Nepoznati počinioci u noći 22- 23. februara oskrnavili su obelisk na Tuđemilu, kod Bara, podignut u znak śecanja na 7. oktobar, dan kada je 1042. vojska dukljanskog kralja Vojislava nanijela težak poraz vizantijskim trupama, a taj datum se obilježeva kao Dan Vojske Crne Gore. Na deset metara visokom i dvadeset tona teškom obelisku ispisana je posveta: “Pobjednicima sa Tudjemila 1042. Spomenik je vašeg junaštva Crna Gora i njena sloboda”, a u potpisu je Vlada Crne Gore. Riječ je o spomeniku koji obilježava jedan od najveličanstvenijih datuma crnogorske istorije i simbolizuje Vojsku Crne Gore kao temelj crnogorske državnosti. Ovaj vandalski čin je direktan udar na državu.

Iz Toronta je stiglo i pismo na adresu Premijera Crne Gore, g. Dr. Igora Lukšića, koje je napisao Zoran V. Raičević, Predśednik Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta i vlasnik web portala montenegro-canada.com
"Poštovani gospodine Lukišiću,

kao Crnogorac i patriota, nijesam mogao a da žestoko ne reagujem na vandalizam koji se danas desio u opštini đe ste rođeni, na Tuđemilu. Kao Premijer očekujem da reagujete i javno i operativno.

Pošto je obelisk veliki simbol, monolit sa četiri stranice koji se sužava prema vrhu, označavajući zrake Boga Sunca, dostojan velikih naroda i država; znao je preživjeti vjekove, ali izgleda ovaj crnogorski ne može preživjeti ni deceniju.

Ovo je sramota za crnogorsku državu, crnogorske lidere, crnogorski narod... Ako ste postavili neki spomenik ili obilježje, onda ga barem sačuvajte, ako već neki iz te države nijesu dostojni njega. "


Povodom oštećenja spomenika na Tuđemilu, reagovala je i gđa Luiza Zlatović iz Vankuvera. U svom obraćanju kaže:

" Koja to država dozvoljava skrnavljenje spomenika postavljenih u znak sjećanja na najznačajanije događaje iz njene prošlosti? Ona koja dozvoljava da se udara na njenu crkvu, jezik, simbole, najveće i istorijske i kulturne vrijednosti. Ona u kojoj domaći treba da mole za dozvolu da "dijele" ono što je njihovo. Ona đe se ne smije reć: "Ja sam Crnogorac, volim svoju državu!". Ona đe su došli divlji i isćerali pitome!"


__________________________________________________________________________________________

KAKO SU RANIJE NAŠI NEPRIJATELJI RUŠILI CRNOGORSKE OBELISKE; ONO ŠTO MALOBROJNI ZNAJU

Nakon oslobođenja Podgorice, Knjaz Nikola je postavio temelje novoj varoši u Podgorici i dao joj ime svog oca vojvode Mirka Petrovića. U njegovu čast, u gradu je postavljen i spomenik-obelisk vojvode Mirka Petrovića, urađen, sva je prilika, po projektu inženjera Marka Đukanovića (na slici u lijevom uglu).  Izgled spomenika je dobro poznat na osnovu više sačuvanih fotografija. Kao prepoznatljiv motiv Podgorice pojavljivao se i na razglednicama. Zanimljivo je da za lokaciju obeliska nijesu odabrani Grahovo, Ostrog ili ma koje drugo mjesto na kojima je vojvoda Mirko vodio svoje velike bitke, već  grad u kome je tek trebalo uspostaviti kult dinastije Petrović. Ovaj spomenik su porušili pripadnici tzv. Narodne omladine Crne Gore kada je jedna nelegitimna i nelegalna Skupština, organizovana u uslovima okupacije, proklamovala ukidanje crnogorske države i dinastije. Nakon rušenja, fragmenti spomenika su pobacani u rijeku Moraču. Koliko nam je poznato, nijesu pronađeni. Pred naletom bjelaša, odnosno tzv. Narodne omladine, stradao je i spomenik koji je pred podgoričkom "sabornom crkvom“ podigao kralj Nikola borcima Ljubotinjsko - dobrskog bataljona poginulim u jurišu na Turke, na Zagaračkom polju 1877. godine. Rušitelje nije zaustavila ni činjenica da se radilo o funerarnom spomeniku, u kojem su bile pohranjene kosti 40 boraca. Predmet bjelaškog gnjeva bila je, nesumnjivo, grobna ploča na kojoj su bili uklesani stihovi knjaza Nikole.

više o tome
Zahvaljujući našem saradniku iz Podgorice, Žarku Miranoviću, dobili smo do sada najbolju fotografiju spomenika Mirku Petrovića u Podgorici. Ovaj obelisk je srušen prilikom dolaska srbijanskih trupa 1918. godine. U noći između 22-23 Februara 2011. godine, drugi obelisk je skoro srušen i veoma oštećen. Radi se o spomeniku u Tudjemilu, kod Bara. ISTORIJA SE PONAVLJA ONIMA KOJI NIJESU NAUČILI NJENE LEKCIJE

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved