Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > CRNOGORSKI PIKNIK U KANADI NA OBALAMA ONTARIJA


11 Jul 2011

 

 
  Crnogorski vuci i vučice na obalama Ontarija 
U mjestu Mississauga, u kanadskoj provinciji Ontario, održan je tradicionalni crnogorski piknik, povodom 13. Jula, Dana Državnosti Crne Gore. Pikniku su prisustvovali mnogobrojni naši iseljenici. Organizator ovog okupljanja je bilo Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta, koje je osnovano 1971. godine.Skup je počeo intoniranjem crnogorske himne " Oj, svijetla majska zoro". Nakon toga, prisutni su minutom ćutanja odali poštu preminulim istaknutim članovima Društva: Milanu Bulatoviću, Alojzi Bulatović, Đoku Šaljaninu i Novaku Deleviću.

Susret zemljaka i prijatelja iz cijele Crne Gore bio je više nego dirljiv. Mnogi Crnogorci iz raznih ontarijskih gradova - Toronta, Mississauga-e, Hamiltona, Nijagare... , jedva su dočekaju okupljanje crnogorskih iseljenika da, uz muziku, vranac i nikšićko pivo, evociraju uspomene iz domovine.

Razvili su se i mnogi crnogorski barjaci. To je bio susret  i veterana Crnogorskog Kulturnog Društva, koje je nastalo 1971. godine sa juniorima. Dirljiv je bio i susret naših iseljenika sa predstavnicima poznate paštrovačke porodice Kažanegra, koji su se iselili iz Crne Gore 1936. godine i koji opet pokušavaju da uspostave pokidane veze sa porodicom. 

Gosti na pikniku su bili i naši iseljenici iz Sjedinjenih Američkih Država, države Ohajo, koji su pohitali da se sretnu sa Crnogorcima iz Kanade. Visoko, crnogorske barjake su ponosno razvijali naši iseljenici Kadovići, Raičevići, Rašovići, Aleksići, Oćićeci, Roganovići, Kolari, Pejanovići, Dapčevići, Roganovići, Kračkovići, Stojanovići, Ćosovići, Radulovići, Kažanegre, Markovići, Kovačevići ...

Na pikniku je izražena želja da sljedeće okupljane naših iseljenika bude uljepšano gostovanjem nekog muzičko-folklornog ansambla iz Crne Gore.Na pikniku je organizovana i bogata lutrija. Darovi su bili crnogorske knjige, perperi u srebru, crnogorski suveniri, tehnička roba ...Do sljedećeg okupljanja, jedan veliki pozdrav iz sunčanog Ontarija, uz poklič: NEK JE VJEČNA CRNA GORA!

sve slike sa piknika možete viđeti na našoj Facebook grupi, koja je već postala zaštiti znak Crne Gore na ovoj poznatoj društvenoj mreži  

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved