Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > ŠTA SU CRNOGORCI IZ TORONTA KAZALI PREMIJERU


11 Oct 2011

 


   TEŽE JE DRŽAVU SAČUVATI NEGO JE NAPRAVITI     


 

U Njujorku je, 23. Septembra 2011. godine, održano donatorsko veče, kome su prisustvovali i naši iseljenici iz Kanade, članovi Crnogorskog Kulturnog Društva: Vojislav Rašović, Nevenka Rašović, Branko Aleksić, Veso Radulović, Đon Ivanović i Desa Ivanović.

 

Pošto se radilo o susretu sa Premijerom neposredno nakon "afere o jeziku", naši iseljenici su koristili svaku priliku da, u kontaktu sa crnogorskom delegacijom, iznesu svoje stavove o tom, kao i drugim identitetskim pitanjima Crne Gore.

 

Pokušaj ucjenivanja Crne Gore, iz dana u dan, priča o mogućem mijenjanju državnih simbola, ucjene koje idu u nedogled - vrlo brzo je u našoj dijaspori u Kanadi shvaćeno kao - vrtanje Crne Gore unazad.

 

Direktno u razgovoru sa crnogorskim Premijerom, g. Igorom Lukšićem, crnogorski iseljenici su istakli sljedeće:

 

- Ne treba sklapati nikakve kompromise koji negiraju ili skrnave osnovne atribute crnogorskog naroda

- Crna Gora mora da nastavi na putu prema Evropskoj Uniji i NATO-u

 

- Crnogorska vlast mora da čuva državu od svih nasrtaja onih koji dovode u pitanje njenu suverenost i opstanak

- Crnogorski iseljenici iz Kanade će, kao i do sada, stajati na braniku crnogorskih interesa; čuvaće i promovisati vrijednosti crnogorskog društva; radiće na pomaganju svih onih institucija i pojedinaca koji svojim radom doprinose afirmaciji - crnogorskog jezika, crnogorskog naroda, Crnogorske Pravoslavne Crkve i modernog puta naše države.

 

Naši iseljenici su imali prilike da porazgovaraju o ovim pitanjima sa mnogim učesnicima skupa u Njujorku. Sreli su se, osim sa Premijerom Lukšićem, i sa Ministrom Vanjskih Poslova, g. Milanom Roćenom, Generalnim Konzulom, g. Brankom Milićem, direktorom Atlas Grupe, g. Dušanom Kneževićem, gradonačelnikom Podgorice, g. Miomirom Mugošem, umjetnicom Marinom Abramović i drugim

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved