Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > ZIMA 2012.


14 Feb 2012

 

 
                                       CRNA GORA POD SNIJEŽNIM ĐAVOLOMCrnu Goru je zahvatilo sniježno nevrijeme koje se, prema izvještajima Hidrometeorološkog Zavoda Crne Gore, može smatrati specifičnim, jer je pogodilo i djelove Crne Gore đe je snijeg bio neuobičajan, kako po svojoj visini, tako i po trajanju. Tu se prije svega misli na Podgoricu, Danilovgrad, Virpazar..., đe su zabilježene rekordne visine sniježnog pokrivača.

Crna Gora je prvi put od 1999. godine u vanrednom stanju, istina ovog puta ne zbog ratne opasnosti već zbog Božje sile. Iako Premijer Crne Gore, g. Lukšić, zaključi prije neki dan da Vlada ne može proglasiti vanredno stanje, jer "crnogorsko zakonodavstvo ne poznaje vanredno stanje zbog nevremena, već samo zbog ratne opasnosti" ( čime je Premijer pokazao da "politički diletant" - francuski dilettante - aljkav, neposvećen, površan), nije ga to marilo da dva dana kasnije ipak proglasi vanredno stanje, a da podgorička Pobjeda "poduči Premijera" i donese izvode iz crnogorskog Ustava đe se fino i jasno kaže da se vanredno stanje može proglasiti i zbog vremenske nepogode, pojave epidemije... Izgleda, Premijer Crne Gore mora na popravni na Fakultet ( ako uzmemo činjenicu da je isti završen regularno).U vremenu kad se na Nebu "đavoli igrahu" ( kako su znali da kažu naši "stari"), najstručniji u svemu se pokazao crnogorski meteorolog Micev koji "dobro poduči" crnogorske institucije kako se treba odnositi prema "višoj Sili", ali i prema državi i narodu.

I ovo sniježno nevrijeme pokaza, što bi Mihailo Radojičić volio da reče - svačiji trag, pa se primijeti da opet Nikšić, Danilovgrad i Cetinje ( o onom daljem dijelu Crne Gore prema Srbiji nećemo ni pričati) ostadoše posljednji u čišćenju... Primijeti Radojičić (Šok) da se pojavila prva nestašica i to upravo - lopata. Što je, inače, dobar znak u nevrijeme crnogorsko.

Čim malo okopni (ako Bog da, pa ne bude poplava), Premijer Lukšić namjerava da vrne tuđi dug od vlasnika Kombinata Aluminijuma u iznosu od 22 miliona dolara. Za taj novac mogao se kupiti cio vozni park snjegočistača ( ili milion lopata) za crnogorske gradove. Ali, svaka nevolja u Crnoj Gori je "dobrodošla" za ovaj "napaćeni" narod, jer on voli da je vazda u neprilikama. Niđe nije nepriliku radije viđeti nego u Crnoj Gori. Ne daj Bože da sad neko prozove Crnu Goru - "Bijelom Gorom" ili Crnogorce - Bjelogorcima....

Ovom prilikom donosimo neke priloge iz Crne Gore koje govore o ovom februarskom nevremenu. Za sada, najviše priloga imamo od Televizije Vijesti, koja je blagovremeno i detaljno informisala o situaciji, kako preko web stranice tako i preko popularnog Youtube-a.

 

 
 
  

 


 
finale

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved