Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > MONTENEGRO EXCHANGE STUDENT PROGRAM


20 Feb 2012

 

 
za web site iz Podgorice saradnik Baćko Babić

                                                 

Po prvi put, na bazi direktne saradnje sa američkom Fondacijom, otvara se mogućnost školovanja učenika srednjih škola iz Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama. Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice sklopila je sporazum o saradnji sa uglednom Fondacijom International Student Exchange iz Amerike, kojim se stvaraju uslovi da zainteresovani učenici iz naše države provedu jednu školsku godinu ili polugodište u nekoj od američkih srednjih škola. Fondacija je odobrena od strane američkog State Department-a i ima svoje regionalne menadžere kao i lokalne koordinatore širom Amerike, što joj omogućava da uspješno nalazi pogodne porodice i škole za realizaciju ovog programa. Saradnja je uspostavljena na inicijativu Fondacije, budući da je u proteklom periodu veliki broj učenika iz Crne Gore boravio u SAD, ostvarujući izvanredne rezultate u školskim i vanškolskim aktivnostima, za čijim bavljenjem, zavisno od individualnih sklonosti i afiniteta učenika, ovaj program pruža širok spektar mogućnosti.

    

Program razmjene prevashodno je namijenjen učenicima II, III i IV razreda srednjih škola. Boravak je obezbijeđen u američkim porodicama, pažljivo odabranim od strane Fondacije. Pored kvalitetnog obrazovanja, program omogućava učenicima upoznavanje sa američkom kulturom, tradicijom i načinom života, kao i podizanjem nivoa znanja engleskog jezika. Odlazak učenika na program razmjene predstavlja veliko i jedinstveno životno iskustvo, kao i pripremu za buduće životne izazove i snalaženje u novim situacijama.

                      

Dosadašnja praksa bila je da se ovi programi realizuju posredstvom agencija iz okruženja, uglavnom iz Srbije. Način organizovanja programa razmjene koji pruža Agencija ISEM direktnom saradnjom sa američkom Fondacijom, u odnosu na dosadašnju praksu subagenture, ima niz prednosti. Prije svega, cijena će biti značajno niža. Potencijalni učenici i njihovi roditelji biće pošteđeni odlazaka, uglavnom u Beograd, radi obavljanja informativnih razgovora, obezbjeđvanja američkih viza i drugih pripremnih radnji tehničkog karaktera. Učenici će imati veću mogućnost izbora države u kojoj se žele školovati, potpunije informacije o programu, kao i blagovremeno upoznavanje sa porodicom u kojoj će boraviti za vrijeme školovanja. Osnovni cilj Agencije je da obezbijedi kvalitetne škole i prije svega provjerene i pouzdane porodice u kojima će učenici boraviti.

                        

Sa kolikom ozbiljnošću se obostrano pristupa realizaciji ovog aranžmana ilustruje i činjenica da će početkom septembra tekuće godine predstavnik Fondacije International Student Exchange, gospodin Steve Ostendorf, posjetiti Crnu Goru sa isključivim ciljem da sa predstavnicima Agencije International Student Exchange Montenegro neposredno izvrši prezentaciju programa za narednu školsku godinu svim zainteresovanim učenicima i njihovim roditeljima.

Ostali programi koje Agencija ISEM nudi su školovanje učenika srednjih škola u Kanadi, Work and Travel programi za studente, kao i internship programi namijenjeni mladim osobama za završenim fakultetom. Sve dodatne informacije mogu sedobiti putem telefona 069/085-505 i 067/481-117, e-maila info@isem-org.me, kako i web sajta www.isem-org.me


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved