Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > KOLUMNA - IZ MOG UGLA


3 Mar 2012

 

 
                                       ANDRIJIN DALJINSKI UPRAVLJAČ


PIŠE: BRANKO ALEKSIĆ, TORONTO 


pogledi im se ukrštaju

Andrej Nikolaidis - književnik, romanopisac, publicista i novinar nagrađen za svoj rad dostojnim književnim nagradama, a meta ratnim huškačima i zločincima i mora anticivilizacijskim političkim manijacima.

Još 1991. godine, kad je počeo da vri bosanski lonac, bijaše ga "SRNA" markirala za odstrijel, baš kao jelena kapitalca. Izmakao im je za tren i stalno se nastanio u Crnu Goru, jedini prostor odakle je mogao da se bori perom i umom protiv primitivne veliko-srpske agresije na tadašnju državu Jugoslaviju. Što se god više oglašavao to su ga ti primitivci sve više mrzili i do današnjeg dana.

             
kosu joj zamrsio Pavle Orlović

Na proslavi dvadesetogodišnjice osnivanja zloglasne Republike, u prijestolnom gradu Banjoj Luci, pronađoše arsenal oružja, municije i eksploziva kojeg je ljubomorno čuvao domar dvorane, zvani - Bole. On je mogao stotinu puta aktivirati to skriveno blago, ali nije. Ne bi ni ovoga puta, nego je htio atrakciju - kako bi optužio Bošnjake za zločin. Bole nije školovana budala, kao primjerice crnogorske opozicione vođe (Medojević - taj nezasićeni ugljenovodonik) ili pop Amfi - da bi uspješno ili senzacionalno izveo eskperiment, pa je sam anonimno dostavio policiji skriveno oružje.

Sala bijaše prepuna ratnih zločinaca i njihovih pomagača, zlikovaca i četnika, bijaše na nogama sva zločinačka država, tako da se može reči da je to bio najveći zločinački skup na jednom mjestu u svijetu.


svi tuguju, malo im bi zločinaštva

Da je slučajno bomber aktivirao eksploziv vjerovatno ne bi niko ni odapeo, jedino Bole, zbog nestručnosti, ili neki terorista.

U sali se bijahu okupili predsjednici i ministri obje srpske republike, Patrijarh sa čitavom ergelom popova, vođe svih koljačkih jedinica i među njima Nemanja Kosturica. Taj jadni Nemanja ostaće zanavijek dijete, neće nikad izrasti u - kusturu. Ne znam da li je iko bio iz moje države, možda neka školovana budala. Poslije slavlja i veselja i likovanja Republici, dođe vrijeme i odličjima. Svako dobi zločinački orden Nemanjin, čak i Nemanja. Ja zažalih kako ne ode i moj Predsjednik da dobije tu zloću, kao što je i Momir dobio, pa bi imali dva zločinačka ordena.


kakva radost! Vodi ga na pokrštenje

Ordeni su dodjeljivani prema učinjenom zločinu ili ulozi u pomaganju, a jedino Nemanja dobi za posebno djelo. Od samog početka rata, Nemanja se priključi, i to sam, zlikovcu Slobodanu da mu bude i desna i lijeva ruka i kad dobro upozna viziju svoga gazde, poželje da bude - Srb. Ode kod Patrijarha da mu on ispuni tu veliku želju. Patrijarh se malo zbuni, zastade, razmisli i izvinu se Nemanji da on prvi put tako nešto doživljava i da ne umije izvesti obred.

     
 

Objasni mu kako Srb postaje Turčin; oni ga osunete i daju mu novo ime. "Ali moj Nemanja, kako ja mogu tebi vratiti ono odsječeno?". Ode Nemanja u Opštinu, kad tamo tri uslova: da uzme srpsko ime, da pojede glavu od svinje i da izabere slavskog sveca. Kusto sav presrećan uzviknu - "da za tako veliki događaj hoće pojesti prasicu od repa do glave"; ime Nemanja koje ga ne obavezuje ninašta, ni imanje, ni imovinu, ni čast, ni obraz; a za slavu Svetoga Savu. Sava i ja smo iste profesije: on je režiser Srpstva, a ja režiram sprsku komediju sa podnaslovom: "Kusturica kusturom kolje krmaču".

Andrej Nikolaidis, vrsni poznavalac prilka u toj zločinačkoj tvorevini samo sa jednom frazom - "bio bi civilizacijski iskorak" - pritisnu dugme daljinskog upravljača i aktivira, umjesto eksploziva, adrenalin svim tim zločincima. Nastade neviđena bitka svih novinskih kuća, novinara ratnih huškača i vladinih ministara u dvije Republike i čitavom svijetu đe ih ima. To bukanje je i ranije počelo i nastavlja se iz dva razloga. Jedan je što je Andrija po znanju, po moralu i ugledu daleko ispred njih, a drugi je što je državljanin države Montenegro koju svi ti zločinci ne mogu ni smisliti. Ako se Andrija sjeti da piše istorijski roman o svim srpskim zločinima, ne bi ga završio za života - jedino u nastavcima sa oca na sina. Ako napiše knjigu o srpskim zločinima u Crnoj Gori od 1918. do 1924. godine ne znam da li bi imao dosta vremena.

neprirodni susret!. Šta mogu ovako zabrinuti?

Čitaoče, nemoj se varati u jednom - moćnici ovog svijeta od pamtivijeka trguju sa Srbijancima. Od Stefana Nemanje do danas Srbija je bila vazalna država, izuzev period vladavine Dušana Silnog, što ga je grdno koštalo - otrovali su ga. Srbiji, kao vazalnoj tvorevini, je dozvoljeno svako zločinstvo, svaki bezobrazluk ako to odgovara moćnicima. Srbi su ubili Ferdinanda po nagovoru Engleza i Francuza, jer te dvije sile nijesu mogle podnijeti da ta Austro-Ugarska carevina bolje živi od njih i da je u mnogo čemu naprednija, naročito u multikulturi.

Ubiti jednog Ferdinanda ili Aleksandra, Đinđića ili jednog seljaka je apsolutno - jednak zločin. Kod Srba je ubistvo Aleksandra vrhunski zločin, ubistvo Ferdinanda - vrhunsko herojstvo koje se vječito slavi, ubistvo Đinđića je prekoračenje demokratskih normi, odnosno, promjena vlasti, a za seljaka bi rekli - "izio vuk magarca"...

Ako analiziramo koji bilo vremenski period Srbiji su moćnici davali velike ustupke. Dadoše joj Crnu Goru, 1918. godine, da je aneksira uz ogromne žrtve napaćenog naroda, dadoše joj da stvori Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i da po njoj zulumćare i prave neviđene zločine. I ovoga puta joj dozvoliše da rasturi Jugoslaviju uz ogromne žrtve kojih smo mi živi svjedoci i još da ostane nekažnjena, čak i oslobođena genocida; dadoše joj da se u Crnoj Gori održi Referendum pod vrlo nepovoljnim uslovima 45:55, misleći da neće uspjeti, pa sada pokušavaju da ih stave u istu korpu za ulazak u Evropsku Zajednicu; dadoše joj i zločinačku Republiku u sred Bosne. Ja se nadam da će Andrija dati analizu o svim događajima koji su se desili u toku ovog najprljavijeg rata, ikad vođenog na Balkanu.

U čemu je anomalija? Međunarodna zajednica, bolje reći - moćnici, priznaju tvorevinu zločinaca, a te tvorce jure i sude. Ta zločinačka Republika Srpska nagrađuje zločince, i mrtve i žive, dijeleći im odličja i dajući im počasti pred očima svijeta. Zašto im sude kad im priznaju Tvorevinu? Taj Sud je toliko spor da će mnogi umrijeti prije nego ga nađu krivim. Većina zločinaca imaju toliko godina da svakako umiru prirodnom smrću, a u zatvoru im je kao u hotelima. Ovo je najveća sramota od Međunarodne Zajednice - bacaju prašinu u oči normalnom čovjeku, a osvjetljavaju lik zločincima.

Evo jedan primjer srpskog heroja Radovana. Srbi proglašavaju najvećim svojim herojima one koji uspiju da ubiju što više NeSrba, bez obzira ko to bio. Izuzetak je Draža koji je ubijao samo Srbe neistomišljenike. Srpski heroj - vitez Radovan Karadžić ostaće zanavijek srpska legenda samo među njima. On, zločinac-manijak, dok je bio naoružan svoje junaštvo je ispoljavao samo na goloruku narod. Razoružan postaje ono što i jeste - kukavica. Najljepši dani njegovog života su onih trinaest godina pod tuđim imenom. Svo ostalo doba pripada zločinaštvu i kukavičluku. Radovane, ako imaš išta ljudskoga u sebi progovori istinu. Tvoji zločinci, drugovi, umiri sve brže i nose tajnu sa sobom. Ti imaš jednu i jedinu mogućnost, a to je da otpustiš sve svoje branioce, sve advokate i tolike lažne svjedoke i ostani sam sa sobom. Uzmi papir i olovku i napiši stopostotnu istinu o svemu što znaš, predaj Tribunalu i reci da je za tebe suđenje završeno. Tako ćeš ostati jedini Srbin u istoriji koji je rekao istinu. AKo tako nastaviš - upadaćeš sve više u agoniju i umrijećeš u vječitom strahu, a narod kaže - "ko od stra umre za dušu mu prde". Radovane, tvoju Tvorevinu slave, a tebe sude. Samo istina može pobijediti, koliko god bila gorka i za tebe i tvoje saradnike. Samo ovako možeš pomoći ovom svijetu koji je u zabludi.

A, vi moćnici, ako znate za poštenje, za pravdu ili ljudsko dostojanstvo i ako hoćete da sudite zločincima prvo ukinite njihovu tvorevinu zločinačku Republiku Srpsku ili puštite sve zločince - neka idu svojim kućima. U protivnom veliki Njegoš bi rekao: "Što pogani od ljudi činite" 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved