Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > Galerie R A S A R T, Résidence Cormoran Rue Scailquin, 49 (place MADOU) 1210 Bruxelles –BELGIUM


10 Mar 2012

 

 
                                                     IZLOŽBA U BRISELUPromišljajući novi projekat, Fondacija ”East River“-Montenegro, a poštujući crnogorski Kod i Agon, sa čeljadima iz SAD, Rusije, Crne Gore i Belgije, uveliko je započeta  izložba u 

Galerie R A S A R T, Résidence Cormoran  Rue Scailquin , 49 ( place MADOU ) 1210 Bruxelles –BELGIUM

 

Postavljajući ozbiljno pitanje trebaju li crnogorska čeljad prihvatajući trend novog doba i spremajući se za “ulazak”u "normalne" Evropske i svjetske procese - lišiti sopstvene kulture, istorije, tradicije i izgubiti  HILJADUGODIŠNJI KOD..  ostavljajući pomnogim partiskim neznalicama da urnišu raznim "šekspirovskim" teraziskim metodama crnogorsku iskonsku zbilju?!

 

Fakat je da „staro-mlada“ država Crna Gora  i njena čeljad imaju da ponude i previše toj Evropi i svijetu kome smo krenuli, ali nažalost svih nas, koji danas bitišemo na crnogorskoj zemlji, pomnogi ("reprezenti") na ("papiru") države Crne Gore oni definitivno nemaju, a i neumiju ni sebe da prezentuju, a kamoli državu koja im omogućava "zobnicu" i koja ih brani od njih samih (jer) od vremena Velikog Milovana Đilasa i tadašnji partijski kadrovci i današnji (XXI) vijek (liše pojedinih), nikad nijesu zborili "šta uradiše za Crnu Goru, već... pošteno govoreći, trude se da itekako pokažu, mržnju prema svemu što je CRNOGORSKO!

 

Razumijem većinu njihovih (krštenica popovskih i partijskih) koje kazuju da oni ne pripadaju ovom kodu i agonu, ali kako MI kaza jedan mudri Cetinjanin: "koga Pašićev Beograd postavi da krčmi Crnu Goru on to i preko toga radi", (no) i vrijeme potonje kazuje (20) godina...da za normalnu čeljad ima dosta istine!!!

 

 

Poštovani,

 

..prođe ne tako podosta vremena, a tema na pretek s crnogorske zemlje, ne javih se (ne)zato što nemah vremena, već (računah) neko će od "školovanih" (šekspirovaca i putara) da izvinu ta časna zanimanja, nešto istinito objaviti na poštovanom "web portalu" MONTENEGRO Canada, no izgleda da se obistini rečeno jednog crnogorskog čeljadeta, Cetinjanina, Direktora Njegoševe Biljarde koji MI ne tako davno reče jednu veliku istinu:"i sve da se školovano a sa diplomama" sabere nema ni 2% (pameti), a da bi došo do tvoga trusta od 7%, za to treba sistem"...a ne profitna lojalnost, patijama a i Beogradu!!!

 

Ipak da se vratim, naumu moga javljanja da zborim a i pišem da Veliki Crnogorski um XX vijeka Milovan Đilas reče, a osta zapisano: "Ne zna se mnogo o Crnoj Gori, doista. Istina, nedavno su počele da izlaze i dobre, stručne istorije. Ali, istinska crnogorska istorija, ona što otkriva njeno biće - to su njeni motivi...njene slike!!!..."


Ove Đilasove riječi mogu biti (jedan)  od povoda i maksima na kojoj je zamišljena planirana izložba: ”CRNOGORSKA ISTORIJA KROZ FOTOGRAFIJE XIX VIJEKA I POČETKOM XX VIJEKA” 

 

Poštovani,

 

Radi značaja ovog projekta - izložbe: ”CRNOGORSKA ISTORIJA KROZ FOTOGRAFIJE XIX VIJEKA I POČETKOM XX VIJEKA”, Fondacija “East River”- Montenegro, OBAVJESTI, pojedine Institucije države Crne Gore, svakako i predloži im da budu (na)neki način i pokrovitelji i GOVORNICI!
 

..no čekajući  povratni aber, VELIKI I JEDINI INTERES Fondacije "East River" - Montenegro, da se polako, a promišljeno pokaže, istinita i kvalitetna prezentacija istorije i istorijografije Crne Gore kroz viđenje njenih motive -fotografija, koje će biti  prezentovane za sve prisutne goste u Briselu, a posebno za pojedine  Komesare EU...!!!

 

Fakat je da crnogorska, a narodna izreka (u) današnjoj ("građansko-demokratskoj") Crnoj Gori kaza da: PRAVA JE NAUKA - S'VATITI SVE KAKO JESTE... pa dok pomnogi rade (a) misle da rade za dobro države Crne Gore i njihove đece (ako) ih imaju MI, Fondacija i pored planiranih izložbi u Rusiji i SAD, odluči da 12. Aprila 2012. uz pomoč i gostoprimstvo pomnogih Briselskih čeljadi, da prezentuje, što i naumi!!!

 

p.s.Poštovani, na viđenje dajem avers i revers Kataloga koji će biti na izložbi, svakako i izgled Pozivnice...a i za kraj ovog MI javljanja, citiraću Velikog Prijatelja Crne Gore, Američko čeljade Mr. Roderick W. MOORE: "History is important in every county, but I believe it occupies a special place in the Montenegrin consiousness".

                                                                 Zoran B. Zeković

        President Foundation for Preservation and Development of Cultural Heritage of Montenegro

 "East River - Montenegro" & UNIKAT - Cetinje
 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved