Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > KOLUMNA - EUROGRAD


4 Apr 2012

 

 
                                   KOLUMNA - ZORAN V. RAIČEVIĆ - EUROGRAD


"Pravi rodoljub vazda treba da bude spreman da brani domovinu od svoje Vlade"

Kad bi Crna Gora ikad uljegla u Evropu, a nadam se da oće jednog dana, Crnogorci bi sebe počeli zvati Europejcima, a u Crnoj Gori se ne bi više govorio crnogorski jezik ( pošto se ni sad ne zbori), već bi svi govorili Engleski. Po direktivi.  

Podgorica bi sigurno promijenila ime u Eurograd, a svi njezini mostovi i ulice nosili bi imena europskijeh lidera i gradova. 
 
Doće vrijeme, što bi rekao stari vidovnjak Mato Glušac, da Crnom Gorom se vijore dvije zastave, da budu dvije crkve, četiri jezika, dva državljanstva, pedeset važnijeh datuma...

I k'o što rekoh na početku ovog kratkog pisanija, u Eurogradu će se zboriti samo Engleski jezik, sa francuskim naglaskom ( pošto mi govorimo engleski "kroz nos", što mu daje frankofonski ton )... Crnogorski nećemo nikad naučiti... Vazda ćemo imati državljanstvo neke druge države, pored crnogorskog ( jer je to bogastvo, što bi rekao srbijanski Ministar, g. Dačić ), vazda ćemo prodavati bivše državne firme - uzdanice našijeh režima ( a one će čamiti u tmuši i čekati Mata Glušca da im prorekne blistavu budućnost )... vazda ćemo govoriti - "Biće bolje"...Pošto mi nijesmo šćeli da budemo ono što jesmo - crni Crnogorci, onda smo postajali ono što  nijesmo -  nadRusi, nadSrbi, nadEuropejci, nadAmerikanci, nadKanađani, nadAustralijanci, nadmudraci, nadpjesnici, nadpisci, nadakademičari, nadstručnjaci, nadnaučnici, nadglumačke zvijezde, nadgovornici....

Kad su u Podgorici prvi put postavljeni saobraćajni natpisi na engleskom prije par godina, skoro ni jedan natpis nije bio pravilno napisan. Tada, obična čeljad su počela da na taj način javno uče Engleski. Ali, pogrešno. Onda je, poslije nekoliko dana, kad je već pukla bruka, došla Komunalna policija i ponijela saobraćajne natpise i śutradan postavila nove sa pravilnijem engleskijem. I ista čeljad su poranila i, gledajuću u table, preslišavala sebe. I onda su shvatili da opet nijesu naučili pravilno Engleski. Jer, ono što su su mislili da su zapamtili - nije više bilo tačno... Jer, tabla je sada pokazivala drugačije....Što bi rekao pop Mićo u "Gorskom Vijencu": " Da sam ima boljeg učitelja, te bih i ja danas bolje čita..."


Kakvi učitelji, takvi i učenici!
 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved