Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > IZ JEDNOG UGLA - IV


8 Apr 2012

 

 
                      MILISAV POPOVIĆ ZA WEB SITE: IZGORJESMO

                                         prethodne kolumne III - III


Zašto je bolje biti muško? Živiš kraće – ali zbog skleroze te ne bude briga. Starost je ionako precijenjena. Tvoji pucaju iz heklera kad se rodiš... nema veze što bi neki kasnije radije, umjesto u vazduh, zapucali u tebe. Ako si kao dijete gluplji od ostale djece, pošalju te da treniraš fudbal. Ako ostaneš takav tokom momkovanja, nabave ti džip. Možeš malim prstom da čačkaš nos. Pljuvanje po ulici je efektnije kad ima prolaznika. Ako se oženiš iz ljubavi, znaš da će to teže pasti njoj. Ako se ne oženiš iz ljubavi, opet, njoj će to (i te kako) teško pasti.

Uvijek imaš neku sa strane – o njoj pričaš najboljem drugu. Ispostavi se da i taj ima najboljeg druga, pa se sazna. Supruga ili djevojka će na posletku zbog tvog "šaranja" kriviti sebe. Djecu praviš radi baba i stričeva… poslije ih nekako zavoliš. Učiš sina da bije komšijsko dijete, posebno ako je ovaj bolji đak od tvog čeda. Šetaš go kroz kuću i nadaš se da će te neko s ulice vidjeti. Briješ se samo oko brade. Tašta ne mora da te voli, ali mora da ti kuva. Veš plaćaš oko pet eura… i to u paku od tri komada. Uvijek pamtiš prvu ljubav… sve ostale brzo izmagle. Nakon slomljenog srca sa zadovoljtvom mrziš nekadašnje ljubavi. Lažeš da nisi odavno zaplakao… a istina je da je ponekad samo scena iz filma dovoljna. Nijedan orgazam nije lažan.Znaš da si najzgodniji i najljepši… za one koji su ljepši od tebe znaš da su gej. Ogovaraš s prijateljima svakog ko prođe, pritom ih gledaš direktno u oči. Pivo ti i nije toliko milo, ali izgledaš muževnije s njim na stolu. Muško šišanje je neuporedivo jevtinije. Možeš da se potpišeš u snijegu… Grizeš nokte, jer je tako brže… Ako si luzer i neobrijan, velike su šanse da šiparice polude za tobom. Stripove možeš da kupuješ i kad odeš u penziju… i dalje će ti biti zanimljivi. Kod iznenadnog seksa ne moraš da se brineš o svojoj reputaciji. Drugovi su ti zamjenljiva "roba"... za pravo prijateljstvo tu su ti uvijek kumovi. Kad nemaš pojma šta da kažeš, svi misle da si mudar. Znaš kad se svidiš prijateljevoj djevojci… glumiš da si nezainteresovan. Znaš najmanje tri para iz tvoje okoline koji izlaze decenijama, a još nisu spavali. Imaš ugrađen detektor za auta s dizel motorom. Prezime ti ostaje cijelog života. Osjetiš kad te kolege lažu, ali im pomažeš da te slažu (da bi se bolje osjećali). Većinu vremena razmišljaš o seksu… i nije te blam da priznaš. U suštini se prestraviš kada ona koja ti se sviđa priđe prva. I nije ti toliko milo kada čuješ da je neko iz generacije uspio više od tebe.

          

Dopušteno ti je da kinjiš bolje od sebe… podsmijavanje se podrazumijeva. Kad obrneš turu, ovaj do tebe će se truditi da plati dvije. Ne vjeruješ u žensko-muško prijateljstvo... iako i sam imaš ženu za prijatelja. Ubjeđuješ sebe da je rad u obezbjeđivanju objekata dobra prilika – jer nosiš odijelo. Ako napreduješ možda jednog dana budeš radio u kladionici – to je tek karijera! Uvijek imaš mrkog rođaka u MUP-u voljnog da ti sredi neke sitnice. Alkohol te pretvara u vrsnog pjevača i plesača. Nema potrebe da slaninu i suvu janjetinu mijenjaš za kornfleks. Ostatak ručka možeš da pojedeš za večeru, a ako pretekne… eto i za doručak. Kad se prejedeš ne mrziš sebe. Glasnim podrigivanjem dokazuješ ko je gazda u kući. Smara te da nakon tuširanja makneš dlake sa sapuna… ionako ih do sledećeg jutra nekim čudom neće biti. Višak kilograma, i vitku liniju regulišeš jednim udarcem – kupovinom širokih majica. Nije te briga za tuđe emocije. Psovanjem stičeš mjesto u društvu… što masnije psovke, kvalitetnije i poštovanje. Padeži su za šmokljane. Daleko slabije čuvaš tajnu, ali ti neuporedivo više vjeruju nego ijednoj ženi. Lažeš da zaboravljaš datume… tako se spašavaš od obaveza.

Kelduinsko proročanstvo kaže da kada dođe doba u kom muškarci neće imati dlaka na glavi, već uska ramena i zaobljene stomake, onda će parče sunca da se odlomi i jurne put zemlje. Hm...

Aj, neka neko skoči do prozora i malo baci pogled ka nebu… nešto mi se čini da je sve vrelije i vrelije.

Autor je crnogorski pisac i direktor Biblioteke "Radosav Ljumović" u Podgorici.
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved