Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > STUDENTSKA VIZA ZA KANADU


16 May 2012

 

 
                                                       STUDENTSKA VIZA ZA KANADU
                                                               
za građane Crne GoreInformacija za građane Crne Gore: od 16. Maja 2012. godine, Odjeljenje za vize i Imigraciju u Ambasadi Kanade u Srbiji (u Beogradu) je zatvoreno i više neće primati nove molbe. Viza odjeljenje je preseljeno u Ambasadu Kanade u Austriji ( u Beč ).

Nove molbe treba poslati lično ili poslati redovnom poštom ili kurirskom službom na sljedeću adresu:

Embassy of Canada
Visa and Immigration Section
Laurenzerberg 2
1010 Vienna
Austria

Uzmite Metro, linije U1 ili U4, i izađite na stanici Schwedenplatz pogledajte i mapu MAP PDF* (272 KB). Upozoravamo Vas da u ovom dijelu grada imate ograničene  opcije za parkiranje automobila, ukoliko dolazite sa autom.

Ukoliko želite da kontaktirate Odjeljenje viza u Beču:

E-mail: vienn-visa@international.gc.ca
Tel : (43-1) 531-38-3010
Fax : (43-1) 531-38-3911
Web site :
www.kanada.at


 

Osobama koje žele privremeno da studiraju u Kanadi je potrebna studentska dozvola, a takođe moraju zadovoljiti i opšte kriterijume za ulazak u Kanadu za pośetioce.

Opšte informacije za one koji žele da studiraju u Kanadi navedene su u ovom tekstu. Ukoliko Vam je potrebno više informacija, konsultujte web stranice Kanadske službe imigracije

Napominjenimo da u sljedećim slučajevima studentska dozvola nije potrebna:

 • bilo koji program studiranja koji traje 6 meseci i manje, a koji može biti završen u vremenskom periodu koji je određen prilikom ulaska u Kanadu;
 • kursevi koji nisu po prirodi akademski, profesionalni ili zanatski, a koji mogu biti završeni u vremenskom periodu koji je određen prilikom ulaska u Kanadu;
 • kursevi koji su uključeni u turistički paket kao dodatna aktivnost za turiste.

Popunjavanje formulara

Morate dati cjelovite i potpune odgovore na sva pitanja u formularima. Formulari moraju biti popunjeni na engleskom ili na francuskom jeziku, a sva prateća dokumenta moraju imati i kratak prevod na engleski ili francuski jezik (prevod nije potrebno overavati kod sudskog tumača).

Svaka osoba koja podnosi molbu za studentsku dozvolu mora da popuni sopstveni formular.

Popunjena molba za vizu za studentsku dozvolu mora biti podnijeta Ambasadi Kanade najmanje tri mjeseca prije namjeravanog datuma putovanja zbog vremena potrebnog za obavljanje ljekarskog pregleda u slučaju da se odredi da je on neophodan.

Službenik Odjeljenja viza može obaviti i razgovor sa podnosiocem molbe. Napominjemo, međutim, da službenik Odjeljenja viza ima pravo da donese konačnu odluku u vezi molbe i bez obavljanja razgovora. Pod nekim okolnostima od podnosioca molbe može biti zahtijevano da obavi ljekarski pregled, prije izdavanja studentske dozvole. Osoblje ambasade će vas informisati da li se od Vas zahtjeva da obavite ljekarski pregled.

Potrebna dokumentacija

Da bi Vaša molba bila razmotrena, potrebno je dostaviti određena dokumenta. Dokumenta koja podnosite moraju biti originali a neophodno je da dostavite i prevod na engleski ili francuski jezik koji ne treba ovjeravati kod sudskog tumača:

 

 • Važeći pasoš ili putnu ispravu;
 • Dvije fotografije pasoškog formata;(odštampati i odnijeti fotogafu)
 • Potvrdu o plaćenoj taksi

  Studentska dozvola

  125 kanadskih dolara

  90 EURA  

PLAĆANJE TAKSE

Takse za obradu molbe su nepovratne.

Pri plaćanju takse, morate pratiti ove instrukcije. U suprotnom, Vaša mollba će biti vraćena bez razmatranja.

INSTRUKCIJE

Građani Crne Gore taksu za sada moglu platiti JEDINO na sljedeći način:

1. DIREKTNA UPLATA (jedino u Eurima) - ukoliko se nalazite u Austriji i lično predajete molbu.

Bank Austria (bilo koja filijala u Austriji)
Platiti keš u Eurima na sljedeći račun 50670 469 901 (bank code 12 000).

2. Ovjereni čekovi ili novčane uputnice (finansijski instrument) u kanadskim dolarima sa TAČNIM iznosom u kanadskim dolarima

 • U gornjoj tabeli pronađite odgovarajući iznos u kanadskim dolarima (CAD$) takse za vizu koju treba da uplatite.
 • Podnesite ili pošaljite zajedno sa Vašom molbom za vizu finansijski instrument u kanadskim dolarima, na odgovarajući iznos takse koji je naveden u gornjoj tabeli. Finansijski instrument mora biti izdat od strane kanadske banke, a kao primalac treba da bude naveden Receiver General for Canada.

Ambasada Kanade neće prihvatati finansijske instrumente koje su izdale ne-kanadske banke, ili koji glase na netačan iznos.

NE ŠALJITE GOTOVINU PUTEM POŠTE.
 
Podnošenje navedenih dokumenata ne obavezuje vladu Kanade na izdavanje vize. Taksa za obradu molbe za vizu je nepovratna čak i u slučaju odbijanja.

Maloljetna đeca koja žele da studiraju u Kanadi

Maloljetna đeca koja putuju sama moraju dostaviti informacije o osobi ili školi koja će biti odgovorna za njih. Maloljetna đeca koja putuju bez jednog ili oba roditelja ili zakonitog staratelja, moraju podnijeti originalni rodni list, kao i ovjerenu saglasnost za putovanje i školovanje u Kanadi, sa potpisom oba roditelja, tj onog roditelja koji ne putuje sa đetetom. Takođe se mora podnijeti i prevod na engleski ili francuski jezik i ovlašćenja i rodnog lista. Ovlašćenje, rodni list i prevod moraju biti dostupni na ulazu u Kanadu.

Maloljetna đeca koja se školuju u Kanadi bez prisustva roditelja ili zakonitih staratelja moraju podnijeti uz molbu za studentsku dozvolu i ovjerenu izjavu o podršci/starateljstvu porodice-domaćina u Kanadi. Napominjemo da se punoljetstvo razlikuje od jedne do druge provincije. Đeca koja imaju manje od 18 godina, a koja se školuju u provincijama Alberta, Manitoba, Ontario, Prince Edward Island, Quebec i Saskatchewan moraju popuniti formular o starateljstvu a isti formular moraju popuniti i đeca koja imaju manje od 19 godina, u provincijama British Columbia, New Brunswick, Newfoundland, Nova Scotia, Northwest Territories, Nunavut i Yukon.

Školovanje u obrazovnim institucijama u provinciji Kvebek

Osobe koje žele da studiraju u provinciji Kvebek, moraju imati potvrdu o prihvatanju za školovanje provincije Kvebek. Obrazovna institucija u Kvebeku mora dostaviti sve neophodne informacije u vezi procedura prijavljivanja u Kvebeku. Molimo Vas da pogledate web stranice imigracione vlade Kvebeka za odgovarajuće kontakt informacije i novosti u vezi postupaka i dokumenata koji se zahtijevaju u Kvebeku. Na ovoj stranici možete pročitati i kome sve nije potrebna potvrda o prihvatanju za školovanje u provinciji Kvebek

Standardno vrijeme za obradu molbi i radno vrijeme kancelarije

Molbe za vize za privremeni boravak («pośetilačke vize»), za radne i studentske dozvole i za putne dokumente za osobe sa stalnim boravkom, mogu se podnijeti lično u odjeljenju viza u Beču od poneđeljka do četvrtka između 08:00-11:30 časova.

Molbe za studentske vize podnijete na šalteru Odjeljenja viza obrađuju se u roku od 10 radnih dana, a molbe pristigle poštom u roku od 15 radnih dana. Međutim, vrijeme potrebno za obradu molbe može varirati, u zavisnosti od okolnosti. Za sva pitanja možete se obratiti lično u Odjeljenju viza od poneđeljka do četvrtka od 13:00 do 16:00.

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved