Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > CRNOGORSKA ISTORIJA KROZ FOTOGRAFIJE


21 Apr 2012

 

  
 IZLOŽBA "CRNOGORSKA ISTORIJA KROZ FOTOGRAFIJE XIX VIJEKA I POČETKOM XX VIJEKA"

 u  Galerie R A S A R T, Résidence Cormoran  Rue Scailquin, 49 ( place MADOU )
1210 Bruxelles –BELGIUM 12. 04. 2012.
 

                                                 za web site iz Brisela - Belgija 

          

 "Samo gladne i pohlepne "ribe" dobrovoljno ulaze u "njihovu mrežu" i mame i love za njih. Ali, ko se jednom utka u tu mrežu, nikada više ne može izaći iz nje, jer neće više imati znanja, ni umijeća, niti snage da se sam prehrani i održi u životu. Rad u mreži  postaje jedino rješenje.Tačno je da neki će vjerovati i vjeruju da će dobrovoljnim ulaskom u mrežu stići do dvorskih odaja i samim tim  postati vlastelini. Stara vlastela takve naziva Dvorskim Budalama (Istorija pamti). A  i njima se smije najviše. "
 Poštovani,
 

Promišljajući novi projekat, Fondacija ”East River-Montenegro", a poštujući crnogorski kod i Agon, sa prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država, Slovenske Rusije, prijateljske Belgije i čeljadima iz naše, Vaše i njihove države Crne Gore, odlučila je da prezentuje u Bruxelles – BELGIUM po prvi put od 1905 - vjerodostojnu vizuelnu priču  kroz 150 fotografija, crnogorskih motiva, običaja i urbanih sredina ( Cetinja, Ulcinja, Kotora, Herceg Novog, Nikšića, Andrijevice i drugih gradova i varoši u Crnoj Gori ).. znamenitih CRNOGORSKIH ličnosti...

    
 

Radi značaja i ozbiljnosti ovog projekta-izložbe:”CRNOGORSKA ISTORIJA KROZ FOTOGRAFIJE XIX VIJEKA I POČETKOM XX VIJEKA”, Fondacija “East River-Montenegro" je dobronamjerno "ponudila" pojedinim "građanskim" Institucijama Vlade Crne da budu dio ČASNE A CRNOGORSKE MISIJE..da i oni "NAPOKON" prihvate ruku,  a ne da se građansko "partijski" dokazuju: "da se ne smije misliti svojom glavom i svojim bitisanjem...."!

 
     

 

Razumijem, poštujem pojedinu čeljad, imaju djelo i neke referense, no nažalost teško mogu razmjeti "ključne" Institucije Crne Gore i njihove reprezente "koji" su oni put i cilj izabrali, jer i kada ih branim od njih samih, moji ČASNI prijatelji sa Američke zemlje MI pa čak i u Belgiji još jednom rekoše - "koga nema, bez njega se može", iako ja dolje potpisani im rekoh da - MI se nijesmo DEMOKRATSKI "borili" da  razdvajamo ono što je Veliki Đido.. napisao i potpisao 1945. u Beogradu!!!

      

 

Nebitno, Poštovani, rekoh  -napisah ovo gore malo rečeno, no da me ne ponesu edukativne emocije a ponešto znajući, Fondacija "East River-Montenegro odluči i uradi još jedan časni projekat - izložbu đe i ovaj put "pošteđesmo "Budžet" države Crne Gore, jer i kad je bio prepun od Američkih, Ruskih i Briselskih donacija, Fondacija "East River"-Montenegro nije dozvoljavala da im "neko", pa čak i mnogi oni koji će se prepoznati - sugerišu ulazak  u "mrežu" (za neku mizeriju), da "nameću" šta je dobro a šta nije dobro..itd...!!!...(i)!

           

 

Poštovani,
 

Najbitnije je da i ova izložba se održa i kaza - pokaza šta je TRADICIONALNA A MODERNA Crna Gora, kako je znao napisati i reći najveći CRNOGORSKI um XX vijeka Milovan Đilas..: "Ne zna se mnogo o Crnoj Gori, doista. Istina, nedavno su počele da izlaze i dobre, strucne istorije. Ali, istinska crnogorska istorija, ona što otkriva njeno biće - to su njeni motivi..."

        

 

I ako se neko dobronamjerni priupita koji je interes ove izložbe  u   Bruxelles –BELGIUM- (bez)onih koji misle da personifikuju državu Crnu Goru i njene "pojedine "građane - za svu normalnu čeljad  je Velika ISTINA, za koju se valja nastaviti ČASNA MISIJA, koja može i bez "partijskih", a i građanskih "umišljenih" kadrovaca, što iz vlasti  i rešto do vlasti i oko vlasti, (čas izuzecima), pokazati da prihvatajući trend novog doba i spremajući se - ulazeći u Evropu i svijet još ima čeljadi na Crnogorskoj zemlji i državi, koji (ne)samo što se ne daju "vezat" ni za jednu političku partiju, već ne mogu se lišiti sopstvenog Crnogorskog etnosa, kulture, istorije i tradicije.

          

  

Znajući, da "ponekad" dobronamjerno "pogriješim" u pisanju, vakat je i da polako završavam, jer vremena "hvali"; spremaju se velike izložbe: (za)sada se zna da će jedna biti u Moskvi, a druge, Fondacija i prijatelji Fondacije iz SAD, Rusije, itd.. će odlučit đe i kad će biti ostale izložbe planirane za 2012...

       

 

P.S. Posebnu Zahvalnost za IZLOŽBU: ”CRNOGORSKA ISTORIJA KROZ FOTOGRAFIJE XIX VIJEKA I POČETKOM XX VIJEKA”, u  Galerie-i R A S A R T, Résidence Cormoran  Rue Scailquin, 49 ( place MADOU ) 1210 Bruxelles –BELGIUM, Fondacija “East River-Montenegro" duguje drugu i prijatelju Rašu ĐUROVIĆU i njegovoj familiji i svima onima koji su vjerovali i koju vjeruju u Misiju Fondacije "East River-Montenegro..."

               


Fotografije koje dajem na viđenje su samo mali segment izložbe koju je otvorila Poštovana Mrs. Nicole SIOENS, Deputy head of Unit. Budpet and Programmation General Direction of Communication.
 
Na kraju ovog javljanja valja se znati da i bez zle namjere jedan od mojih Velikih učitelja znao je da kaže na Američkoj zemlji, decembra, mjeseca 1968.g.u Njujorku: ... "iako sam ja bio u sukobu sa svojim vlastitim svijetom, nije to zato što sam ga mrzijo nego zato što se nijesam moga pomiriti sa njegovim lažnim aspektima"

    
 

-A drug (i druga) u Londonu (ne tako davno) MI reče: "Samo gladne i pohlepne "ribe" dobrovoljno ulaze u "njihovu mrežu" i mame i love za njih. Ali, ko se jednom utka u tu mrežu, nikada više ne može izaći iz nje, jer neće više imati znanja, ni umijeća, niti snage da se sam prehrani i održi u životu. Rad u mreži  postaje jedino rješenje.Tačno je da neki će vjerovati i vjeruju da će dobrovoljnim ulaskom u mrežu stići do dvorskih odaja i samim tim  postati vlastelini. Stara vlastela takve naziva Dvorskim Budalama (Istorija pamti). A  i njima se smije najviše. "
 

Pa i kad MI zbori ovaj "učitelj" iz Londona...nastavi: "pa dobro razmisli dragi Stefane (Z.B.Z) - jer Majstorstvo se u mreži ne zarađuje".

              

 

A i da ne zaboravim (nije MI ni čudo), u Prvoj VARIJANTI POZIVNICE, koju prezentova Poštovani web portal Montenegro-Canada, za izložbu u Briselu : ”CRNOGORSKA ISTORIJA KROZ FOTOGRAFIJE XIX VIJEKA I POČETKOM XX VIJEKA” je trebala da otvori Poštovana Ministarka Nauke u "građanskoj" Vladi Crne Gore, Prof. dr Sanja VLAHOVIĆ..no i pored obostranog dogovora, Poštovana Ministarka "odluči" da "zamijeni"  scientia potentia est,  za "razlog" koji je poznat Fondaciji "East River-Montenegro"

        

                                                         Zoran B. Zeković

        President Foundation for Preservation and Development of Cultural Heritage of Montenegro

 "East River - Montenegro" & UNIKAT - Cetinje
 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved