Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > CRNOGORSKI HEROJ


21 Jun 2012

 

 
                              ZBOG CRNE GORE BIO NA NIŠANU I U ZATVORU     
                                           danas ga Crna Gora zaboravila  

  


PREVEDENO SA HOLANDSKOG NA CRNOGORSKI ( WEB SITE USTUPA OVAJ DOKUMENAT - PRVI PUT NA VIĐENJE - CRNOGORSKIM INTELEKTUALNIM, A POSEBNO AKADEMSKIM "VELIČINAMA"):

ALGEMEEN HANDELSBLAD, 04. Decembra 1925.

 "... ODAVANJE POČASTI POČIVŠEM KRALJU CRNE GORE OD STRANE JANKA BRAJOVIĆA, CRNOGORSKOG PATRIOTE KOJI NA GORNJOJ FOTOGRAFIJI STOJI PORED STATUE NJEGOVOG BIVŠEG KRALJA"
________________________________________________________________________________________
PREVEDENO SA ENGLESKOG NA CRNOGORSKI ( WEB SITE USTUPA OVAJ DOKUMENAT - PRVI PUT NA VIĐENJE - CRNOGORSKIM INTELEKTUALNIM, A POSEBNO AKADEMSKIM "VELIČINAMA"):

24. AVGUST 1933.

 
"... Ovo je priča o čovjeku koji se borio za svoju zemlju za vrijeme rata i koji je odbio odlikovanja i medalje za služenje zemlji, koji je proveo u zatvoru 18 mjeseci, koji je prao suđe u čikaškom hotelu da bi preživio i koji je sada ostvario jednu od svojih životnih ambicija - postajući izlagač u Kraljevskoj Akademiji.

Ovaj umjetnik je Janko Brajović, 44-godišnji Crnogorac, koji je posvetio život "oslobađanju svoje zemlje". Mnoga njegova djela su i začeta dok je još ležao u zatvoru. "Ja sam se borio sa Crnogorskom Armijom u Velikom Ratu (Prvi Svjetski Rat) i bio sam privržen Štabu Princa Petra, trećeg sina Kralja Nikole." - kaže gospodin Brajović - " Nudili su me mjesto u Sudu, kao i odlikovanja od strane Kralja Nikole, ali ja sam to odbio. Smatrao sam da ja ne mogu prihvatiti takve polasti SVE DOK su moji zemljaci praktično MUČENICI; bez obzira na to to što je moj brat bio Upravnik Kraljevskog Dvora. Kada je Crnogorska vosjka kapitulirala, 1916. godine, ja sam prebjegao sa Kraljom Nikolom i uspio da se domognem Francuske na engleskom parobrodu.

Gospodin Brajović je u Americi postao vajar i umjetnik. Kasnije se vratio u Evropu, đe je zbog svojih političkih uvjerenja uhapšen i zatvoren u  Srbiji.

"Žena mi je umrla dok sam bio u ćeliji. Imam sina od 17 i kćerku od 18 godina, ali ih nijesam vidio od kad su bila dojenčad. - Da li bi se vratio sada? - pita se Brajović. -
JA BIH BIO ILI ZATVOREN PONOVO ILI UBIJEN. I TO SVE - ZBOG LJUBAVI PREMA SVOJOJ DOMOVINI."


_________________________________________________________________________________________

 
 

PREVEDENO SA ENGLESKOG NA CRNOGORSKI ( WEB SITE USTUPA OVAJ DOKUMENAT - PRVI PUT NA VIĐENJE - CRNOGORSKIM INTELEKTUALNIM, A POSEBNO AKADEMSKIM "VELIČINAMA"):

NY GAZETTE, 01. JANUARA 1926.

   "... Kao simbol svjetske potrebe za mirom, Janko Brajović, rođeni Crnogorac,  je upravo završio mermernu statuu Hrista, visoku 2 metra i 70 cm, koju će ponuditi Ligi Naroda (Ujedinjenim Nacijama) da bude postavljena na Balkanu.

Ova ogromna statua je isklesana u Londonu i nalazi se u studiju u Noting Hill-u, đe čeka da bude premještena.

Brajović nije koristio model za glavu skulpture. Objasnio je da prikaz glave predstavlja njegov ideal i da on nije mogao pronaći čovjeka u Londonu, niti bilo đe drugo, čije  crte bi odgovarale njegovom poimanju Hrista.

Brajović je skoro izašao iz pritvora, služeći dvogodišnu kaznu u Beograd, nakon što je bio optužen za prekršaj prema srbijanskoj Vladi. Takođe, bio je u zatvoru i u Italiji, zbog navodnih srbijanskih intriga, zbog čega je i dva puta proćerivan sa italijanske zamlje, bez obzira što je bio u dobrim odnosima sa Kraljem i Kraljicom, koja je bila potonja kćerka bivšeg Kralja Crne Gore.

Na Brajovićevoj statui - ruke su ispružene prema nekome, kao da - po riječima umjetnika - moli cijelo čovječanstvo da budu njegovi prijatelji.

BRAJOVIĆ ŽELI DA OVA STATUA BUDE POSTAVLJENA U NEGOVOJ DOMOVINI.

" Ja bih želio da ovu statuu otupi Liga Naroda i postavi je na granicu. - reče on." Liga naroda, po mišljenju malih, ne brine za njih. I ZBOG TOGA JE OVA STATUA ISKLESANA.

Ono što čini Brajovića izuzetnim, to je brzina klesanja. "Ja to uradim za jedan dan, dok mnogim  skulptorima bi trebali mjeseci" ... 

nastavak

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved