Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > "TIME CAPSULE"


29 Aug 2012

 

 
   SUPER EKSKLUZIVNO    " VREMENSKA KAPSULA 1919 - 2012"    Šta su naši iseljenici otkrili u Torontu 29. Avgusta 2012. godine?

"GLAS CRNE GORE", dokumenat - pamflet, knjižica, nađena je u Torontu 29. Avgusta 2012. godine od strane crnogorskih iseljenika u Kanadi: Antonele Arhin, Zorana V. Raičevića i Vesne Kadović. PRVI PUT OD 17. JUNA 1919. GODINE UGLEDALA SVJETLOST I PREDATA NA RUKE CRNOGORSKOJ JAVNOSTI.

Knjižicu - pamflet je napisao Janko Brajović, veliki crnogorski vajar i patriota, koji je inače potpuno zaboravljen u Crnoj Gori. Njegova djela su prevazišla glanice Crne Gore, a Jankove apsolutne istine o Crnoj Gori i njenoj sudbini zasjenile skoro sve dosadašnje "istorijsko-partijske-naučne" kvalifikacije o Crnoj Gori i njenoj istoriji.Iako se, među nekim Crnogorcima, znalo za postojanje ove pamflet-knjižice, a takođe se znalo i o vajarskim djelima Janka Brajovića, ta istina nije bila "dobrodošla" mnogima u Crnoj Gori. Na sreću, mnogi fakti o ovom velikom Crnogorcu su brižno čuvani u kanadskim i svjetskim arhivama.

Ova pamflet-knjižica je napisana za vrijeme boravka Janka Brajovića u Sjedinjenim Američkim Državama, đe je on pokušao da djeluje među crnogorskom dijasporom nakon nestanka crnogorske države i njenog prisajedinjenja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.ZA SADA, JEDINI ORGINALAN PRIMJERAK OVE KNJIŽICE NAĐEN JE U TORONTU, DOBRO SAČUVAN, KOJI  NIKAD NIJE BIO TAKNUT,  SVE DO 29. AVGUSTA 2012. GODINE.

 

Na slici, genaral Burnham u crnogorskoj nošnji i Anna Burnham koja nosi crnogorske medalje čine dobrodošlicu poznatom crnogorskom vajaru Janko Brayovitch-u, koji je došao 1928.g., u Halcyon, Canada. 

 

Na slici, poprsje biste kanadskog generala Burnham-a koje je izvajao crnogorski skulptor Janko Brajović. Zbog prilika u Crnoj Gori, ova bista nije nikad poslata na Cetinje, đe je trebala biti postavljena. U požaru, 18. Februara 1955. godine, prema pisanju Nelson Daily News-a, koji je zahvatio objekat Halcyon Hot Springs u Britanskoj Kolumbiji, general Burnham je nastadao, a sa njime i pomenuta bista. 

NASTAVAK
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved