Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > Claude Gernade Bowers - INDIANA, USA


19 Sep 2012

 

 
 SUPER EKSKLUZIVNO    UNIVERZITET INDIJANA (USA) I WEB PORTAL (KANADA) 

                              
uz veliku zahvalnost Mr. Downey - Indiana, USASaradnja Univerziteta u Indijani i ovog web portala je urodila plodom i prvi put crnogorskoj javnosti POKAZUJEMO BISTU AMERIKANCA, POLITIČARA, AMBASADORA I PISCA Claude-ja Gernade Bowers-a KOJU JE URADIO VRHUNSKI CRNOGOGORSKI VAJAR JANKO BRAJOVIĆ, TRIDESETIH GODINA DVADESETOG VIJEKA. Ovaj web portal objavljuje prvi put ovaj podatak i fotografije - 19. Septembar 2012.

                         

Kako smo došli to ovog veoma vrijednog (za Amerikance) vajarskog djela? Sasvim slučano, na svom putu crnogorskog prosvjećenja, stupili smo u kontakt sa Univerzitetom u državi Indijani. Nakon ljubaznog razgovora, osoblje Univerziteta je sa oduševljenjem prihvatilo ideju da se za potrebe Crnogrorske Zajednice u Kanadi ustupe (prvi put) fotografije ove biste u bronzi.

                                

Ko je, inače, bio Claude Gernade Bowers? Rođen je 1848. godine u Indijani. Karijeru je započeo kao novinar, da bi kasnije postao kolumnista New York World-a od 1923. do 1931. godine, a politički kolumnista u New York Journal od 1931. do 1933. godine.

File:Sol. Bloom, Claude Bowers, Rep. Edith Rogers.jpg

U svojoj vrlo popularoj karijeri Bowers promoviše ideju da je Thomas Jefferson osnovao Demokratsku stranku. Predsjednik Franklin D. Ruzvelt, strastveni čitatac Bowers-a, gradi Jefferson Memorialni Centar. Browers je bio privremeni Predsjednik 1928. godine na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke đe je odžao govor. Predsjednik Ruzvelt ga je imenovao za ambasadora u Španiji, a kasnije i u Čileu.

                          

Bowers je bio vrlo kritičan prema onome što je vidio kao fašističku ekspanziju u Španiji i čvrsto je branio režim španske Druge Republike. On je umro od leukemije u 1958, a sahranjen je u Highland Lawn groblju u Terre Haute, Indiana.

Naši prijatelji sa Univerziteta u Indijani poslali su nam i potpis Janka Brajovića, kojeg nijesmo mogli viđeti na ostalim njegovim djelima (zbog ugla fotografisanja), tako da ovaj put imamo priliku i da vidimo (prvi put) Jankov potpis.

NASTAVAK

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved