Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > GLASANJE ZA DOMOVINU


12 Oct 2012

                                 "OKTOBARSKA REVOLUCIJA" U CRNOJ GORI

                

             REZULTATI IZBORA: NIKŠIĆ "PROBLEMATIČAN" ZBOG SIMBOLIKE


  

Iako je vladajuća koalicija osvojila najviše glasova na ovim izborima, evidentno je da se došlo do "iznenađenja" na političkom nebu Crne Gore i da DPS prvi put od svog postojanja nije osvojio ubjedljivu većinu da sam formira vladu. 

Najveće iznenađenje je rezultat u Nikšiću ( đe su u isto vrijeme organizovani i lokalni izbori), đe je opozicija osvojila apsolutnu većinu. S obzirom na "staro crnogorsko pravilo" - da onaj koji vlada u Nikšiću, vlada i u Crnoj Gori, ovaj scenario ne ide na ruku DPS-SDP-LP.Najveći dobitnik ovih izbora je Pozitivna Crna Gore (partija koja je na crnogorsko političko nebo iznjedrila nove ličnosti), kao i Bošnjačka Stranka, koja sada, zbog značaja, može da se "dobro udomi".Ako pogledamo rezultate skorašnjih izbora u okruženju (Republika Srbija i Republika Srpska) došlo je do sličnih iznenađenja, đe su na vlast (veoma lukavo u početku) došle one stranke i ličnosti iz opozicije koji su nekad bili dobro upamćeni kao predstavnici vlasti devedesetih godina prošlog vijeka, koja je inače po svom karakteru bila - antizapadna. Najnovije izjave tih istih političara govore da im evropske integracije nijesu toliko na srcu.

  

Svi su sada naravno uvjereni u podršku Bošnjačke Stranke za dobrobit Crne Gore. U Srbiji, na primjer, predstavnici Bošnjačkih stranaka su napustili svog koalicionog partnera Tadića i stupili u koaliciji sa bivšim predstanicima "crveno-crne" koalicije ( SPS, nekad Srpska Radikalna Stranka, danas Srpska Napredna Stranka). Ovog puta, Bošnjačka Stranka u Crnoj Gori ima izbor - da li da uđe u vlast sa "starim znancima" ili da se okrene "novim foteljama".

     

Beograd, u svakom slučaju, nije daleko. Ali, Brisel jeste


 _____________________________________________________________________________________

     NAPRIJED CRNA GORO, SA DEMOKRATSKIM FRONTOM DO POZITIVNE CG 

  
__________________________________________________________________

                        

                        

                            
           
                         

            

NASTAVLJA SE...

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved