Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > 31. OKTOBAR


3 Nov 2012

 

 
                                                LUČINDAN NA CETINJU
   


Dragoljub Drago Rašović, predśednik UO Fondacije  "Sveti Petar Cetinjski"

 Vaše Blaženstvo  Gospodine Mitropolite, Vaše Ekselencije,  Cijenjeni  Gosti, Poštovani članovi  naše Fondacije, Dame i Gospodo

Prošlih godina obilježili smo naše velike  istorijske datume, a pred nama je jubilej Petra II Petovića Njegoša: navršavaju se  puna dva vijeka od rođenja najvećeg crnogorskog i jednog od najvećih evropskih pjesnika XIX vijeka. To je prava prilike da se odužimo velikom pjesniku,  crnogorskom državnom reformatoru i poglavaru autokefalne Crnogorske crkve, znamenitom nasljedniku crnogorskoga Svetoga Patrona. To će biti prava prilika i da se, uz Njegoševo istorijsko iskustvo, podśetimo na zadatke koji se tiču naše duhovnosti, obrazovnog i kulturnog razvoja, pa i očuvanja vlastite nacionalne egzistencije.

Fondacija "Sveti Petar Cetinjski"okuplja dobroželeće i patriotske  orijentisane građane, pa iako nema prevashodno državotvorne, još manje bilo kakve stranačko-političke zadatke ili ambicije, ona ima ambicije da kao institucija humanitarnoga karaktera  - doprinosi rješavanju probleme koji ugrožavaju naša osnovna ljudska prava, našu duhovnost i ukupnu našu građansku egzistenciju.

U tom pogledu veoma je ohrabrujuća odluka  Evropskog suda  u Strazburu, kojom se  odbacuju neosnovane svojinske pretenzije   Srpske svetosavske crkve – na crnogorske hramove i njima pripadajuću pokretnu i nepokretnu imovinu. Bez obzira što se ova odluka odnosi  na tužbeni zahjev samo jedne od invazionih filijala Srpske crkve, kojoj se agresivno priključila i država Srbija, odluka Evropskog suda iz Strazbura  izvanredan je podsticaj  da crnogorske državne institucije – bez odlaganja - preduzmu energične zakonske mjere za povraćaj u  državno vlasništvo crnogorskih crkava i manastira. Neće se, valjda, čekati godinama, kao što nadležni državni organi   neracionalno i neobjašnjivo odlažu  primjenu Vladinu uredbu o izmještaju vojno-policijskog objekta u obliku lamene crkvice na vrhu svete crnogorske planine Rumije ! Urgentni  zadatak Crnogorske Države je da ozakoni i  praktično uspostavi  dugo  osporavana prava Crnogorske pravoslavne crkve i njenih vjernika i privrženika,  da obezbijedi dostojanstvo  svojoj domicilnoj narodnoj Crkvi i, najzad, zakonski urazumi agresivne uzurpatore iz filijala Srpske svetosavske crkve, koji beskrupulozno nastavljaju prisvajanje i devastaciju ogromni dio crnogorske državne teritorije.

To, međutim, nije dosad urađeno prije svega zato što i u nadležnim državnim institucijama ima mnogo neznanja, nesnalaženja ili povlađivanja spoljnim pritiscima – kakva je i ova posljednja izjava militantnog anticrnogorca i antihrista Amfilohija Radovića. Po današnjem Amfilohiju, a Srpskoj crkvi u Crnoj Gori prijeti  opasnost, kako on kaže,  „od jedne grupe militantnih dukljano-montenegrina, koji su postali ideološki fanatici“ (završen citat). Ovaj opasni protivnik svega crnogorskog ponaša se kao i svaki okupator, te ne priznaje ni Crnogorsku državu ni njene zakone, a vjernike i pristalice Crnogorske crkve on naziva fašistima, a crnorski udžbenici bez Svetoga Sve – za njega su dokaz  (citiramoJ„da je u Crnoj Gori zavladao prosvetni mrak“.  Tako nam u ovom trenutku poručuje predstavnik okupatorske Crkve, krivotvorac crnogorske istorije,    

On nije Božji sluga, kako se lažno predstavlja; on je sluga agresivne velikodržave politike i asimilacionih anticrnogorskih projekata iz suśedstva. On se već godinama, decenijama dokazuje kao falsifikator svih dokumenata koji ne odgovaraju njegovim paklenim planovima u ime tzv. Svetosavlja;  on falsifikuje i istoriju svoje, Srpske crkve, vjerujući da će mu to pomoći da

ospori neosporivu činjenicu da je Crnogorska crkva bila autokefalna sve dok nije, 1918,  reokupirana Crna Gora, a Crnogorska crkva, kao i Kraljevina Crna Gora, anektirana  sa svom njenom pokretnom i nepokretnom imovinom. To crkveno  falsifikatorsko biće, to nasljedno zlo, to naopako lice  Crne Gore – kao da nikad nije pročitalo Ustav Knjaževine Crne Gore, ili bar njegov 40. član u kojemu iričito piše:“Crnogorska crkva je autokefalna“! E, to boli ovog antihrista,  koji je Crnogorce više puta nazvao nakotom, a crnogorsku naciju „đavolja nacija“ ! No, nije samo on kriv; krivi smo mi, kriva je Država Crna Gora, kriva je opstruktivnost u primjeni uredbi zakona ove samostalne a još uvijek nestabilizovane i nekompletirane Države. Države koja i dalje dozvoljava da crnogorski  dio građanstva pravoslavne vjeroispovijesti nalaže Badnjak pred Dvocem Kralja Nikole – po snijegu i kiši, od okupacione Crkve i organa  vlasti još uvijek spriječen da se Bogu moli u istorijski crnogorskom Cetinjskom manastiru. Da li imamo pravo da se i dalje nadamo da će uskoro doći do promjene, do  pravde za  Crnogorsku crkvu i njene privrženike, do punog ostvarenja ljudskih prava i ravnopravnosti u oblasti vjeroispovijedanja i  uvažavanja pune istorijske istine ?  Nadajmo se i borimo se – da što prije tako bude. 

Pred Fondacijom „Sveti Petar Cetinjski“ i pred cijelom Crnom Gorom stoje i drugi važni aktuelni zadaci: strateško podsticanje duhovne obnove,   programiranje svrsishodnije prosvjetne politike, poboljšanje materijalne podloge za ostvarenje svježih ideja i planova iz oblasti kulture,  zaštita crnogorskog multikonfesionalnog nasljeđa   i – obezbjeđenje  pune građanske ravnopravnosti svih žitelja u našoj Državi. Sve to iziskuje čvršću finansijsku podlogu koju Fondaciji zasad nema. I nije samo Dražava kriva za svu tu našu materijalnu  oskudicu; ni mnogi naši članovi ne ispunjavaju obavezu prema Fondaciji, predugo „zaboravljajući“ da  uplate svoju godišnju članarinu, čime objektivno usporavaju realizaciju  usvojenog programa. A mi smo se, u skladu sa mjerom svojega patriotizma,  dobrovoljno  obavezali da nastavimo stipendiranje najboljih studenata Crnogorskog jezika, Crnogorske istorije i doškolovanje mladih svještenika  Crnogorske pravoslavne crkve.

Prošlo je sto godina od obnove Dukljanskog kraljevstva i proglašenja Kraljevine Crne Gore, te šest godina od najkrupnije pobjede u savremenoj crnogorskoj istoriji, od  obnove crnogorske državne samostalnosti. Dobro je poznato koliko smo energije utrošili dokazujući notorne činjenice: da je Crna Gora stara,  po slobodarstvu i moralnim tradicijama cijenjena  država; da je ostvarenju crnogorske slobode i bogtog duhovnog nasljeđa temeljni  doprinos dala  Crnogorska  crkva i da je ta naša NARODNA CRKVA već od doba  Ivana Crnojeviaća  – s uspjehom obavljala složene predvodničko- oslobodilačke akcije; pa i  da je Crna Gora dala dostojan doprinos svjetskoj riznici civilizacije i  kulture. No i pored takvog nasljeđa i univerzalnog ugleda, Crnogorci su, kao što znamo,  još uvijek nijesu ravnopravni sa drugim građanim – u sopstvenoj Državi.  Ovo neslavna okolnost na slavnom Cetinju nije prošla nezapaženo ni  domaćim ni  stranim posmatračima  i socijalnim analitičarima, koji su  konstatovali tu  apsurdnu situaciju: da se u slobodnoj i međunarodno uvaženoj Crnoj Gori uskraćuju osnovna ljudska prava jedino Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vjernicima iz korpusa većinskom  Crnogorskog naroda. Pozicija tih diskriminisanih vjernika i pristalica Crnogorske crkve po svemu je  krajnje upozoravajuća.

Pred nama je, dakle,  još mnogo  neriješenog  a rješivog, još mnogo problema čije rješenje ne trpi odlaganje.  To, svakako, nije u nadležnosti  nevladinih organizacija i humanitarnih  fondacija, pa ni Fondacije koja nosi  slavno ime Svetoga Petra Cetinjskog,  koji ni u najtežim danima nije mogao pretpostaviti da će ma ko, bio Crnogorac ili izvanjac – nekažnjeno kaljati s mukom sticanu voljnost Države Crne Gore i njene autokefalne Crkve.    

Već više puta naglašavamo da izgradnja pravedne, dostojanstvene, prosperitetne  Države Crne Gore nije zadatak samo Crnogorskog naroda,  nego i pripadnika  ostalih naroda i nacionalnih manjina, svih crnogorskih građana. Želja je svakog crnogorskog domoljuba da staroj i aktuelnoj prijestonici Cetinju vratimo evropski sjaj, a ne da se nepravedno odnosimo prema našoj istoriji, zaslužnim državnicima, crnogorskim  stradalnicima i  svetiteljima, herojima naših oslobodilačkih ratova. Posebnu poštu i pijetet dugujemo utemeljiteljima Cetinja i moderne srnogorske Države, prema  Svetom Ivanu Crnojeviću i Svetom Petru Cetinjskom.  

Podjśećamo da je Fondacija «Sveti Petar Cetinjski» stjecište domoljubnih građana, čuvara pozitivnog nasljeđa iz crnogorske tradicije, angažovanih boraca za afirmaciju savremenih vrijednosti i slodarskih, antifašističkih usmjerenja crnogorskog društva. Fondacija ima srodne ciljeve i zadatke sa svim institucijama i organizacija kojima je u prvom planu očuvanje crnogorskog državotvornog i multikonfesionalnog supstrata, kao i unapređenje savremenog suživota svih nacionalnih entiteta u Crnoj Gori. 

Uprkos mnogim oskudicama, Fondacija "Sveti Petar Cetinjski" je, u saradnji sa Televizijom Crne Gore, ostvarila značajan projekat: pripremljene su za emitovanje sažete filmovane biografije svih  duhovnika i državnika iz crnogorske dinastije Petrović-Njegoš. Taj kompleksni projekat, po scenariju prof. Živka Andrijaševića  u režiji Gojka Kastratovića, podśetiće  najšire TV-gledalište  na presudne događaje i ličnosti iz crnogorske novovjeke istorije. 

Za ostvarenje naših ciljeva,  za restituciju naših crkava i manastira, za pravo na ravnopravnu poziciju svih crnogorskih građana, moramo se i dalje angažovano boriti i najviše oslanjati na vlastite snage, na strpljivost i upornost, na hrabrost i moralnost, na saradnju sa svim ljudima dobre volje i zdrave pameti, a u tom procesu  možemo računati i na  evropske institucije koje podržavaju i pomažu projekte sličnih usmjerenja.  U revitalizaciji  crnogorskog domoljublja možemo se osloniti na mudre savjete velikog državnika i stratega - Svetog Petra Cetinjskog, CRNOGORSKOG !

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved