Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > EL CAPITOLIO - HAVANA, CUBA


28 Nov 2012

 


SUPER EKSKLUZIVNO EL CAPITOLIO - HAVANA, CUBA I WEB PORTAL

piše: Zoran V. Raičević - Toronto, Kanada


Mjesto đe sam našao prvi "trag" o Janku Brajoviću, u Havani, Kuba

Dođoh na Kubu, u ovu najveću zemlju na Karibima. Prvi put u životu. Svi ste vjerovatno dosta čuli o Kubi, zemlji koju je otkrio Kristofer Kolumbo i đe je vrijeme jednostavno stalo, kako mnogi kažu, još 1959. godine kad je na vlast došao Fidel Kastro. Ali, istina, malo je ko čuo, skoro niko (2012. godina) o putevima crnogorskim prema Kubi i njenom glavnom gradu - Havani. Nijesam ni slutio da ću među zidinama divnih zdanja - naići na śećanje crnogorsko.


zgrada El Capitolio u kojoj je 1930. godine kubanska Vlada otkrila spomenik svom velikanu Hoseu Martiju

Havana je glavni grad Kube. Ima 2.1 milion stanovnika. Gradom, odmah na ulazu, dominira zrada EL CAPITOLIO, replika zgrade Kapitol Hila iz Vašingtona, SAD, podignuta 1929. godine. Istina, ova kubanska je mnogo ljepša i raskošnija. Bila je śedište Vlade Kube do Revolucije 1959. godine, a od tada je śedište Akademije Nauka. Unutar Kapitola se nalazi treća po veličini statua u zatvorenoj prostoriji, prva je statua Bude u Japanu, a druga Linkolna u SAD. Radi se o bronzanoj statui - zvanoj Republika.Nedaleko od ove impozantne bronzane statue, nalazi je jedno drugo vajarsko djelo, rad crnogorskog vajara, Janka Brajovića, iz 1930. godine. Radi se o bisti u bijelom mermeru - poznatog kubanskog revolucionara Hosea Martija (Jose Marti).


Mermerna statua Hosea Martija koju je u Havani uradio Janko Brajović

Hose Marti (Januar 28, 1853 – Maj 19, 1895) je nacionalni heroj Kube. Bio je pisac, novinar, profesor i političar. Poveo je borbu za slobodu Kube i sticanje nezavisnosti od Španaca. Poginuo je u jednoj od bitaka i postao je simbol borbe za slobodu na Kubi, ali i širom svijeta.

Crnogorski vajar, Janko Brajović, koji je borio za povraćaj crnogorske nezavisnosti i ispravljanje nepravde prema Crnoj Gori, stigao je u Kubu 1930. godine i uradio remek djelo - bistu Hose-a Marti-ja i time dao svoj doprinos borbi za pravdu i slobodu.


prostorija u zgradi El Capitalio đe se nalazi remek djelo Janka Brajovića

Ovom prilikom, široj crnogorskoj javnosti, prije svega naučnoj; pošto imamo dvije Akademije - CANU i DANU, dajemo na viđenje, ali i na učenje, fakte o crnogorskim veličinama. Kao što bi filozof Šopenhauer rekao: Učenjaci su oni koji su se načitali knjiga, a mislioci, genijalci, prosvjetitelji i vođe su oni koji su čitali neposredno iz knjiga svijeta.

Havana je sačuvala śećanje na Janka Brajovića, Crna Gora nije.Nastavih dalje sunčanim ulicama Havane i na jednom ćošku pažnju mi privuče pjesma LA PALOMA, u prevodu GOLUBICA. Potrudih se da je prevedem na crnogorski jezik i da u njoj nađem i našeg Crnogorca Janka. A, i mnoge druge.

TU NOĆ KAD NAPUSTIH HAVANU,
JOŠ NE ZNADOH ŠTO ME ČEKA NA PUTU TOM
TAJ DAN KAD SAM POŠAO U TUĐI DALEKI SVIJET
SAD ZNAM OSTAVIH TEBE ŽIVOTA MOGA CVIJET.
OSTAVIH TEBE SA SUZAMA U OKU
U SRCU TVOME OTVORIH RANU DUBOKU
LUTAM PO SVIJETU UZALUD TRAZEĆI SREĆU
SREĆE DO TEBE NIĐE JA NAĆI NEĆU
.AL' JEDNOM TEBI JA ĆU DOĆI
SVOJIM BRODOM U ZORU
JER GOLUB BIJELI ŠTO K TEBI LETI
NOSI TAJ ZAVJET MOJNA GRUDI PRIVIJ GA TAD
POLJUBAC NJEŽAN MU DAJ
JER TO JE SVE ŠTO IMAŠ OD MENE
U DUGOJ ČEŽNJI
TOJ

Ovu divnu pjesmu je napisao Španac - Baskijac, Sebastijan Iradijer, nakon pośete Kubi, 1860. godine. Kubansku Golubicu su kasnije prepjevavali Marija Kalas, Din Martin, Plasido Domingo, Elvis Prisli i drugi. Ova pjesma se izvodi uz poznatu Habaneru - kubansku narodnu igru. Ova najpopularnija pjesma svih vremena ušla je u Ginisovu knjigu rekorda i kao pjesma koju je pjevao naveći hor na svijetu - od 88 600 članova i to u Hamburgu, Njemačka, 2004. godine.

 nastavak
 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved