Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > CRNOGORCI U EDMONTONU


5 Mar 2013

 

 

 

PITANJE

1. Da li imate podatak o broju Crnogoraca u Edmontonu? Znate li malo više o tome kakav je život u tom gradu? Moj suprug razmišlja da aplicira za posao tamo, pa bismo voljeli da čujemo utiske iz prve ruke. M.


ODGOVOR

 

Poštovani,

nemamo neke precizne podatke o broju Crnogoraca u Edmontonu. Mada, iako ima tamo naših iseljenika, taj broj je sigurno zanemarljiv. Do sada Edmonton nije imao puno dodirnih tačaka sa Crnom Gorom, osim ako izuzmemo jedan događaj od Aprila 2012. goidne kada je u Edmontonu gostovala reprezentacija Crne Gore u vaterpolu. Tom prilikom, na tribinama su primijećeni navijači Crne Gore, pretpostavljamo iz Edmontona. (tekst o tome )

Inače, Edmonton (eng. Edmonton) je glavni grad provincije Alberta u Kanadi, na rijeci Saskačevan. Nalazi se u sredštu Alberte i osnovan je 1904. godine. Sa 730.372 stanovnika, Edmonton je drugi grad u Alberti po veličini, posle Kalgarija koji ima 1.042.892 stanovnika. Ima prehrambenu i hemijsku industriju, središte je trgovine krznom i ima velike naftne izvore.

             

Klima u Edmontonu je tipično kontinentalna sa velikim rasponima u kretanju temperature u toku godine. Ljeta su samo umjereno topla a zime su jake. U odnosu na svoj položaj Edmonton ima relativno suvu klimu. Najveći tornado u istoriji Edmontona je bio 31. jula 1981. godine. Osim uništenja kuća i infrastrukture, iskakanja voza iz šina i druge materijalne štete, bilo je i 27 ljudskih žrtava.

TIM WEB SITE-A 
 

    Edmonton (eng. Edmonton) je glavni grad provincije Alberta u Kanadi na reci Saskačevan. Edmonton se nalazi u sredštu Alberte, i osnovan je 1904. godine. Sa 730.372 stanovnika, Edmonton je drugi grad u Alberti po veličini, posle Kalgarija koji ima 1.042.892 stanovnika. Ima prehrambenu i hemijsku industriju, središte je trgovine krznom i ima velike naftne izv

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved