Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > NAJDRAŽI GOST NA DAN NEZAVISNOSTI


21 May 2013

 


DOBRO DOŠAO U DOMOVINU SVOJIH PREDAKA 

 PRIČA PRENESENA SA PORTALA ANALITIKA

 

Guverner argentinske provincije Ćako, Horhe Kapitanić, potomak prvih crnogorskih iseljenika u ovoj dalekoj zemlji, stigao je na crnogorski aerodom Podgorica, đe ga je dočekala delegacija, predvođena Gordanom Stojovićem iz Ministarstva Vanjskih Poslova Crne Gore i Drago Mićunović, počasni konzul Crne Gore u Argentin. Guverner je, čim što je stigao u Crnu Goru, posjetio rodni kraj svojih predaka Velimlje. U Velimlju su rođeni njegov đed Đuro Kapitanić i baba Jelena Milović. Domaćin Horheu Kapitaniću u Banjanima bio je njegov rođak Rašo Milović sa porodicom.

 

Horhe Kapetanić, veoma uticajna ličnost u političkom životu Argentine, koji je prvi put u posjeti Crnoj Gori, nije skrivao zadovoljstvo toplim prijemom porodice Milović. Nakon Velimlja, Kapitanić je otišao da vidi Cuce, odakle su Popovići, porodica njegove majke. Tom prilikom posjetio je grob Krsta Zrnova Popovića, koji je zajedno sa njegovim đedom Đurom boravio jedno vrijeme u Argentini.

 

Kapitanić je bio i  gost predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i predsjednika Vlade Mila Đukanovića, kao i Privredne komore Crne Gore. Prisustvovao je i činu inauguracije Predsjednika Vujanovića na Cetinju.

 

Horhe Kapitanić, uticajna ličnost u političkom životu Argentine, 2007. godine je prvi put izabran za guvernera provincije Ćako, a potom, ponovo, krajem 2011. godine. Iste godine, tokom predsjedničke kampanje u Argentini bio je često u medijima pominjan kao mogući kandidat za mjesto potpredsjednika Argentine, ispred vladajuće stranke Partido Justicialista, kao desna ruka predsjednice Kristine Fernandes De Kišner, Ipak, to se nije dogodilo, a mediji i analitičari su to protumačili kao njegovu želju da bude kandidat za budućeg predsjednika vladajuće stranke, nakon isteka drugog mandata sadašnjoj predsjednici.

   

Guverner Kapitanić se srio i sa Mitropolitom CPC Mihailom.

 


 
GuvG G


PRIČA O GUVERNERU

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved