Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > CRNA GORA - KANADA


1 Aug 2013

 


     DOKAZI DA SU U KANADI IZDAVANI PASOŠI CRNE GORE

uz veliku zahvalnost g-đi Branki Cerović iz Crne Gore, potomku crnogorskog iseljenika u Kanadi Milovana Cerovića, u čijem vlasništvu je danas ovaj pasošPrilikom sasvim slučajne korespondencije ovog web portala sa Crnom Gorom, na uvid nam je poslat pasoš Kraljevine Crne Gore, kao i jedna od stranica đe se PRVI PUT JAVNOSTI NA VIĐENJE nudi i štambilj Crnogorskog Kraljevskog Konzulata u Kanadi, odnosno, u Kvebeku. Ovo je prvi put da se javnosti prezentuje izgled ovog pečata.Nakon uvida u prve stranice pasoša, došli smo do do dokaza da su u Kanadi prije 1918. godine crnogorskim državljanima na radu i boravku u Kanadi izdavani i crnogorski pasoši, što se može viđeti i na osnovu ovog predočenog dokumenta. Na prvoj stranici đe je bilo predviđeno mjesto za fotografiju nosioca pasoša vidi se ovjera od stane konzula koji je tada službovao i štitio interese Crne Gore u Kvebeku, Kanada

Takođe, na stranici đe se uvode podaci o mjestu izdavanja pasoša navodi se Kvebek, Kanada, a kao ovlašćeno lice se upisuje Konzul Kraljevski Crne Gore u Kvebeku, Kanada. U ovom slučaju, radi se o konzulu Crne Gore u Kanadi Eugine Corriveau.

 

Crnogorska javnost, kao ni naučno-akademska elita, nijesu mnogo znali o ovoj ličnosti, kao ni o faktima iz odnosa Crne Gore i Kanade, pa će i ovaj portal, kao i do sada nastaviti da prezentuje činjenice iz naše slavne prošlosti.

nastavak

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved