Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > ODLAZAK CRNOGORSKOG MISLIOCA


8 Sep 2013

 


                     DR. RADOSLAV ROTKOVIĆ  1928 - 2013  

Radoslav Rotkovic (Foto: Arhiva 'Vijesti') 

Akademik dr Radoslav Rotković, umro je 07. Septembra 2013. godine u 86. godini, nakon kraće bolesti.

Jedan od najznačajnijih crnogorskih naučnika, fillolog, istoričar, književnik, Rotković je tokom šest decenija svog rada, u raznim oblastima stvaralaštva, napisao preko četrdeset literarnih i naučnih djela.

"U mračnim vremenima bio je svjetiljka. U kukavičkim vrmenima bio je odvažan i hrabar. Živio je uspravno, tako je i umro. Nesebičan, uvijek od pomoći. Znao je sve. Kada bih ga god pozvao telefonom za neku činjenicu,detalj ili događaj, nešto za šta nijesam imao pouzdan odgovor, iz bilo kog vijeka, odmah je davao odgovor.

   

U istoriji Crne Gore, ostaće kao borac za njeno dostojanstvo. U nauci, kao naučnik, koji se borio činjenicama. Osporavan, nadživio je osporavanja i osporavatelje. Vrijeme mu je reklo da, potvrdilo njegove stavov. Kada je bio havljen, pokazivao je skromnost. Prizananje ne trebaju oni koji iz ljubavi i čista srca rade. Pa tako ni Rotković. Uvijek je bio skroman u svojoj veličini. Odlika i privilegija velikih. Faliće njegova živa riječ, ali će je nadomjestiti njegovo impozantno djelo. Prijateljima je bio oslonac i uzdanica. Prijatelj koji će uvijek nedostajati", rekao je o Rotkoviću knjiuževnik Miraš Martinović

Rotković je rođen 1928. u selu Mojdež u Herceg Novom. Gimnaziju je završio u Kotoru. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Beogradu. Doktorirao 1979. na Zagrebačkom sveučilištu.

Bio je direktor Odjeljenja za društvene nauke Leksikografskog zavoda Crne Gore, do njegovog ukidanja 1990. U periodu 1992. - 1998. bio poslanik LSCG u crnogorskom parlamentu. Dobitnik je 2010.

Trinaestojulske nagrade, najvećeg crnogorskog nacionalnog prizanja, te drugih brojnih nagrada. Bio je član DANU, član uredništva i saradnik časopisa Lingua Montenegrina, kao i drugih naučnih publikacija. 


 


 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved