Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > KRALJEV PARK I SPOMENICI


11 Sep 2013

 


         "SVE SE MORA VRATITI U PRIJEĐAŠNJE STANJE"

" Samo bogataši i budale rade što hoće" - stara azerbejdžanska poslovica


    
Prilikom otvaranja Kraljevog Parka u Podgorici, prelijepog dijela grada preko puta bivšeg hotela "Crna Gora", koji je urađen zahvaljujući azerbejdžanskoj pomoć od nekoliko miliona dolara, lijepo je bilo viđeti nove obrise crnogorske političke metropole, ali je malo ko zapazio ili napisao riječ - dvije o (ne)djelu graditelja novog parka koji su se, izgleda, potpuno neuki vodili retro-sintagmom - "Sve treba vratiti u prijeđašnje stanje"

Radi se o spomeniku (velikom) Božidaru Vukoviću Podgoričaninu.

Božidar Vuković je rođen 1460. godine u Đurićima kod Podgorice. Bio je glavni činovnik, odnosno, glavni pisar i rukovodilac Državne Kancelarije na dvoru Ivana Crnojevića na Cetinju.

Nakon pada Zete pod tursku vlast, Božidar Vuković emirgira u Veneciju 1519. godine đe ostaje skoro 20 godina, sve do svoje smrti 1539. godine. Sahranjen je u Manastiru Sv. Bogorodice na ostrvu Starčevo, na Skradarskom Jezeru.

Božidar Vuković je u Veneciji dobiio titulu plemića i pomogao je u štampanju više ćirilično-bogoslužbeno-crkvenih knjiga, ukupno - devet.

Njegov spomenik u Podgorici je postavljen 1938. godine sa natpisom PRVOM SRBINU ŠTAMPARU. U vrijeme postavljanja spomenika, Crna Gora nije postojala ni kao teritorijalna odredica, već je bila dio Zetske Banovine, u okviru Kraljevine Jugoslavije. Od tada pa sve do skoro ova bista sa nacionalnom odrednicom (diskutabilnom) je stajala u parku dok "neko" nije uzeo malj i porušio postament.

1409polomljeninatpis   Sa ovom fotografijom "osrknavljenog spomenika" počele su polemike. Mnogi su jedva dočekali da pokažu svoju pobjedu ili poraz. Suverenisti su mislili da se će se ispraviti istorijska ne(nametnuta) odrednica o ovom poznatom Podgoričaninu i da će se riječ Srbin izbrisati. Prosrpske stranke i organizacije u Crnoj Gori su opet istakle da je ovo još jedan dokaz kako neko hoće da Crnu Goru napravi drugačijom u nacionalom određenju. Tražilo se vrtanje u prijađešnje stanje. 

I naravno, oni koji "vladaju", Opština Podgorica i Vlada Crne Gore dadoše novo rješenje za postolje koje i dočeka svoju prvu rujnu zoru. Prvu da, al' ne i drugu.

    

"Vrsni" vajari uklesaše lijepo nova slova, čak dodaše i riječ vojvoda ( plemić), izbrisaše ono SPPSKI, dodaše godinu rođenja i smrti i napisaše ispod sljedeće - PRVI ĆIRILIČNI ŠTAMPAR NA SLOVENSKOM JUGU.

Donesoše sve to oni u budući Kraljev Park i čekahu dan svečanog otvaranja. Ali, ne leži vraže, opet nekome savjest ne da mira.  

Onaj isti malj koji presudi onom gore pomenutom (i uslikanom) postamentu - presudi i ovom. Ne može to tako - reče "Šef" i naredi: "VRATITE SVE U PRIJEĐAŠNJE STANJE!"

 

I onda opet isti "vrsni" vajar postavi prijeđašnja slova i riječi u novom parku Kralja (ne zna se sa sigurnošću kojeg) i time se zbrka oko spomenika-biste Božidara Vuković Podgoričanina završi. Premijer, Gradonačelnik i Ministri prošetaše parkom i nazdraviše uz crnogroski oro.

Jedan gost na otvaranju parka ovlaži ruke u novootvorenoj fontani i reče svom prijatelju: "Kad bi mogili i Crnu Goru vratiti jednog dana u prijeđašnje stanje."

PISAO:
Zoran V. Raičević - Toronto, Kanada

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved