Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > EKSKLUZIVNO ZA WEB SITE


7 Nov 2013

 


UNIKATNI PEČAT SVETOG PETRA CETINJSKOG PRVI PUT NA VIĐENJE

                               SAMO ZA OVAJ WEB SITE Bojica Đurović

Vlasnik pečata koji, prema priloženim ekspertizama datira još iz 1820. godine, a koji je pripadao Petru Prvom Petroviću Njegošu, kao pečat Mitropolije Crnogorske, Bojica Đurović odustao je na dan aukcije, u posljednjem trenutku, od prodaje pečata u Parizu. U komunikaciji ovog web portala sa vlasnikom pečata, g. Đurović je izjavio: Još jednom neizmerno hvala. Iako je juče g. Kovačević ljut na mene zato što smo otkazali u poslednji minut drago bi mi bilo da na kraju to završi na Cetinju, gde mu je i mesto. .

 

Pečat Vladike Petra I Petrovića Njegoša, poznatijeg kao Sveti Petar Cetinjski, ponuđen je na aukciji u Parizu, 07. Novembra 2013. godine za 32 hiljade funti. Ovaj pečat je u vlasništvu Bojice Đurovića koji je ekskluzivno proslijedio ove fotografije i informacije samo za naše web site.

Pečat je orginalan, izrađen je od kvalitetne brozne, koja je u sebi sadržavala oko 10% srebra. Drška pečata je od višnjevog drveta. Pečat nosi ćirlični natpis Mitropolije Crnogorske. Na desnoj strani negativa, u mnoštvu ukrasa koji čine hermelinski ogratač, odnosno, polje, stoje inicijali V.P. - Vladika Petar. Ovi inicijali su napisani latinicom.

Pečat je dio privatne kolekcije u vlasništvu Bojice Đurovića i u kolekciju je dospio legalnim načinom, putem nasljedstva.

Pečat je unikatan, velike je materijalne i kulturne vrijednosti i ponuđen je na aukciji u Parizu sa početnom cijenom od 32 hiljade funti.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

REAGOVANJE ARHEOLOGA RADOVANA KOVAČEVIĆA

REAGOVANJE KOLEKCIONARA ZORANA B. ZEKOVIĆA - CETINJE  


                         REAGOVANJE NARODNOG MUZEJA CRNE GORE

„Pečat čija je fotografija objavljena u medijima, uz informaciju da je u privatnom vlasništvu i da je trebalo da bude ponuđen na aukcijsku prodaju, apsolutno se ne poklapa sa originalnim pečatom Petra I Petrovića Njegoša, svetog Petra Cetinjskog“ , kazali su u Bibliotečko-arhivskom odjeljenju Narodnog muzeja Crne Gore.

 „Pečat čija je fotografija  objavljenu u medijima,  za koji se tvrdi da je bio njegov, ne odgovara originalu na pismima i dokumentima vladike Petra I Petrovića Njegoša,  svetog Petra Cetinjskog. Originalni pečat imao je orla i venecijanskog lava u štitu, što se može vidjeti iz dvije knjige Jefta Milovića „Petar I Petrović Njegoš, pisma i dokumenta“, u kojima je objavljeno preko hiljadu  dokumenata,  u kojima se mogu vidjeti originalni pečati svetog Petra Cetinjskog, a uočavaju se i druge razlike. Pečat kakav ste objavini, ne postoji“, decidni su u Narodnom muzeju Crne Gore. 

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved