Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > NAŠ PREMIJER


22 Nov 2013

 


                        NE PLAČI ZA MNOM - ARGENTINO,

                 ISTINA JE DA TE NIKAD NAPUSTIO NIJESAM!

 

Dekretom Predsjednice Argentine Kristine Fernandez de Kirsner, guverner provincije Ćako Horhe Milton Kapitanić je postavljen za šefa Kabineta ministara Argentine, što u državama predsjedničkog tipa, kao što je Argentina, to odgovara funkciji premijera. Ovim činom ovaj Argentinac (Crnogorac po porijeklu) postaje popularniji za crnogorsku dijasporu čak i od aktuelnog crnogorskog Premijera Mila Đukanovića. Istina, kada su brojke u pitanju, Kapitanić je mnogo ispred Đukanovića, jer funkcija Premijera u Argentini je vrednija nego ista funkcija u Crnoj Gori.

 

Istina, Kapitanić je obišao u Maju ove godine domovinu svojih predaka i bio veoma lijepo dočekan od crnogorskih zvaničnika, kao i od predstavnika crnogorskog bloka. Nametnuli su mu da prisustvuje i Inauguraciji Vujanovića na Cetinju. Srio se sa predstavnicima CPC, ali ne i SPC. Srio se sa Đukanovićem, Krivokapićem i Vujanovićem. Obećao je otvaranje ruiniranog doma Durimitor u provinciji Ćako.

Začudo, kad je otvoren Dom Durmitor, nije bilo predstavnika procrnogorskog bloka, čak ni počasni konzul Mićunović. Na domu su postavljena i četiri ocila. Kapitanić nije bio arhitekta objekta, ali neko od crnogorskih iseljenika sigurno jeste!

Crna Gora nije reagovala na ovaj incident. Ćutala je. Prije toga, CPC je ostala i bez Crkve u provinciji Ćako đe je služio Vladika Goražd. Crkva je pripala SPC, đe službu vrši svještenik Stanišić. Opet je država ćutala. Nekoliko dana nakon imenovanja guvernera Kapitanića na dužnost Premijera, Vlada Crne Gore je donijela odluku da imenuje PRVOG Ambasadora u ovoj dalekoj zemlji i to Gordana Stojovića.

Postavljenjem Stojovića želi se spriječiti da ubuduće neki crnogorski projekti u ovoj zemlji doživi fijasko. 
 Guverner Kapitanić na svom putu uspjeha nije se mnogo obazirao na iskustva svojih predaka ili na iskustva iz Crne Gore. Određene poruke je dobio kada je vidio slike ruševina kuća Kapitanića u Velimlju. Slične poruke je mogao da ponese i sa našeg Cetinja! Na kraju, za daleku Argentinu je odnio dva kamena. Jedan sa ruševina kuće njegovog đeda Đura, a drugi sa ruševina kuće đeda Mate.
 

  

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved