Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > UNUKA MARKA MILJANOVA


28 Jan 2014

 


             POZNATI ARHITEKTA I UNUKA MARKA MILJANOVA

 

Prilog Željka Đerkovića iz Montreala o unuci Marka Miljanova - OLGI čiji suprug je bio jedan od najvećih kreativaca XX vijeka, poznati arhitekta Frank Lloyd Wright. Na gornjoj slici je i on u crnogorskoj nošnji.

 

Ova slika je iz Arizone iz 1957. godine.

Rođena je kao Olga ( Olgivanna ) Ivanovna Lazović u Crnoj Gori 1898. godine. kao kćerka Ivana Lazovića i Milice Miljanove, kćerke Vojvode Marko Miljanova. Bila je unuka poznatog crnogorskog književnika, vođe plemena Kuči , crnogorskog vojvode i junaka Marko Miljanova .

Arhitekta Wright je oženio Olgu 1928. godine u gradu u La Jolla u Kaliforniji, a medeni mjesec su proveli u Phoenixu , Arizona.

 

IZA svakog uspešnog muškarca, stoji uspešna žena. A Olgivana Lojd Rajt upravo je imala veliku ulogu u životu Frenka Lojda Rajta, najboljeg arhitekte svih vremena.

Olgivana (Olga Ivanovna Lazović) je u velikoj mjeri pomogla svom mužu da ostvari svoja čuvena arhitektonska djela. Bila je pisac, plesačica, kompozitor, filozof, učiteljica, ali i životni partner genija od 1924, pa sve do smrti slavnog arhitekte 1959. godine.

Kao mlada školovala se u Rusiji, đe je bila učenica i grčko-jermenskog filozofa Gurdijeva. Rani brak sa deset godina starijim arhitektom nije trajao dugo, ali je iz njega Olgivana dobila kćerku Svetlanu (poginula 1946. godine u saobraćajnoj nesreći). Posle dolaska komunista na vlast u Rusiji, Olgivana Lojd Rajt odlazi u Tursku, Francusku i na kraju u Sjedinjene Države. Tamo je 1924. godine upoznala Frenka Lojda Rajta. Kako je njihova zajednička ćerka Jovana kasnije pričala američkim medijima, bila je to ljubav na prvi pogled. Američki arhitekta, ovaj susret je objasnio riječima „kao da smo bili dva snažna magneta, koja se privlače“. 

#FrankLloydWright and his wife, Olgivanna, at Taliesin West in 1958.  Photograph by John Amarantides, the Frank Lloyd Wright Foundation Archives (The Museum of Modern Art | Avery Architectural & Fine Art Library, Columbia University, New York). 

S obzirom na to da su oboje zvanično još bili u nesrećnim brakovima, nijesu odmah mogli da se vjenčaju. Ipak, to ih nije spriječilo da započnu zajednički život u Viskonsinu, što je, ispostaviće se, bio presudan momenat u Frenkovoj karijeri.

Velika ljubav i skladna veza sa Olgom, najboljem svetskom arhitekti donijeli su nove i inovativne ideje, koje su u svetskoj arhitekturi ostavili neizbrisiv trag. U početku nije bilo lako, jer su oboje veći dio energije potrošili na pokušaje da se „iščupaju“ iz starih i zasnuju svoju bračnu zajednicu. To im je pošlo za rukom tek 1928. godine.

Takođe, uslijedila je i ekonomska depresija s kraja dvadesetih godina prošlog vijeka, što je znatno zaustavilo gradnju širom Sjedinjenih Država. Bračni par Lojd Rajt nije dozvolio da besparica utiče na kvalitet njihovih života. Otvorili su školu za arhitekte, koja je na duže staze, imala veliki značaj u edukaciji velikih američkih graditelja.

Poslije krize, Frenk je u možda i najsrećnijem periodu svog života sa Olgivanom, projektovao neke od najčuvenijih zgrada. U to vreme je do izražaja dolazila i kreativnost stasite Crnogorke, koja je pisala knjige, kolumne u novinama, komponovala pjesme i plesne drame..

Iznenada Frenkova smrt 9. aprila 1959. godine veoma je pogodila Olgivanu. Ipak, Olgivana je gubitak podnijela kao pravi vojnik, što je kasnije potvrdio i njen višegodišnji prijatelj i psihijatar Džo Rurk. Kao vlasnik i predsjednik arhitektonske firme i škole, Olgivana je doprinijela izgradnji još mnogo zgrada.

Olgivana Lojd Rajt je preminula 1985. godine (u 88. godini ) u jednoj bolnici u Arizoni .
  
 
 
 
  

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved