Header Graphic
PRILOZI, PISMA I DISKUSIJE - III > JAVOROV LIST I CRNOGORSKI LAV - VII


28 Mar 2014

 


 

I dio II dio III dio IV dio V dio VI dio VII dio VIII dio  

SUPER EKSKLUZIVNO

JOHN "JACK" JAKOB VOLRICH - GRADONAČELNIK VANKUVERA

 

OVAJ WEB SITE JE MARTA 2014. GODINE STUPIO U KONTAKT SA PORODICOM VOLRICH

Pišući o Crnogorcima u Kanadi, ali i Kanađanima koji su na svoj način zadužili Crnu Goru, nijesmo ni mogli slutiti da ćemo naići na "zaboravljenu porodicu" iz Crne Gore, koja je iznjedrila i gradonačelnika jednog grada u Kanadi. Kada smo, Marta mjeseca 2014. godine, stupili u kontakt sa porodicom Volrich, došli smo do sljedećih saznanja:

 

Godine 1920. iz Danilovgrada za Kanadu kreće porodica Vuković, Miloš i Nana. Stižu u malo, ali nadaleko poznato rudarsko mjesto Anyox  u Britanskoj Kolubiji. Ovo mjesto smo već radnije pominjali u priči o Špiru Mumoviću, koji je tada radio na jednom izumu za bušilicu za kamen. Inače, Anyox je bio rudnik bakra, u kojem je radilo više stotina rudara. Tako da je dvadestih godina prošlog vijeka, broj stanovnika narastao na 3 hiljade. Tražeći posao, u ovaj kraj svijeta je došlo i na destine Crnogoraca.

 


John Jack Volrich sa Premijerom Kanade Pierre Trudeau-om u Julu 1977. godine

Miloš i Nana Vuković iz Danilovgrada su radili u rudniku. Za vrijeme njihovog boravka u Anyox-u rodio se i sin Jakov, koji je dobio ime po đedu, 1928. godine. Nakon velike ekonomske krize, rudnik biva zatvoren i porodica se seli u Vankuver. Otac obolijeva veoma mlad i umire u Vankuveru 1942. godine. Nakon preseljenja u Vankuver, porodica Vuković odlučuje da promijeni prezime u Volrich. Razlog promjene imena je bio veoma čest kod porodica imigranata iz cijelog svijeta koji su došli u Kanadu. Pošto je život imigranata tog vremana bio veoma težak, mnogi su, da bi se lakše integrisali u društvo i lakše dobili posao, morali da promijene ime ili prezime ili oboje.

 


 John Jack Volrich predsjedava sjednicom Gradske Skupštine, Aprila 1980. godine.

 

Gradonačelnik je započeo svoju karijeru u politici kao društveni i urbani reformator . Prvo je bio izabran kao poslanik  u Gradskoj Skupštini 1972. i 1974. godine.  Bio je gradonačelnik Vankuvera od 1976. do 1980. godine. Posebno se ističe njegova uspješnoa priprema grada za doček sajma Expo '86.

Za vrijeme njegovog mandata izgrađeni su kongresni centar, stadion, brzi tranzitni sistem i itd.

 

Strastveni teniser,  Jonh Jack Volrich (drugi s desna) kome se pridružila Nancy Bell-Irving, supruga tada poručnika Guvernera Provincije Henry Bell (desno) Irving-a, u igri parova sa Premijerom Britanske Kolumbije Bill Bennett-om  (lijevo) i Ginger Rogers-om u Junu1978. Volrich i Bell-Irving su pobijedili 1-6, 6-3, 6-3. 

John "Jack" Jakov Volrich je umro 31. Maja 2010. godine u Vankuveru, u 82. godini. Njegova majka, Nana Volrich umrla je 1997. godine u 97. godini života

Ovaj web site je u kontaktu sa porodicom Volrich i iz Toronta je prema Vankuveru upućena molba da se za crnogorsku javnost sačuvaju vrijedni dokumenti, kao i fotografije iz kolekcije Miloša, Jakova i Nane Vuković, koji mogu biti od velike važnosti za BUDUĆI ALBUM USPOMENA I FAKATA O CRNOJ GORI U KANADI.

NASTAVAK
   

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved