Header Graphic
PRILOZI I PISMA - II > JAVOROV LIST I CRNOGORSKI LAV - VIII


10 Apr 2014

 


 

I dio II dio III dio IV dio V dio VI dio VII dio VIII dio  

SUPER EKSKLUZIVNO

        MILAN ILIĆ (ILICH) - KANADSKI MILIONER I DOBROTVOR

  

Kada smo početkom Aprila 2014. godine razgovarali sa gospođom Nelice (Ksenija) Volrich (sestra Jack-a Volrich-a, gradonačelnika Vankuvera koja nam je i prva potvrdila saznanja o crnogorskom porijeklu cijele porodice i njenoj sudbini  )  saznali smo da je u Britanskoj Kolubmiji postojala jedna mala, ali značajna kolonija Crnogoraca koji su došlu u rudarsko naselje Anyox dvadesetih godina prošlog vijeka. Gospođa Volrich nam je tada saopštila da su svi Crnogorci koji su bili radnici u rudniku bakra, nakon napuštanja istog, izbjegavali kontakte sa drugim zajednicama sa prostora Jugoslavije; da su skupljali i čuvali knjige i dokumenta koji su govorili o Crnoj Gori.... U toku razgovora g. Volrich nas je posavjetovala sljedeće: " Posebna priča je o Milanu Iliću sa čijom porodicom smo se mi družili svih godina nakon Velike Depresije i napuštanja Anyox-a pa sve do današnjih dana. "

 
      
Milanovom ocu Mitru Mike-u Iliću je odobren zahtjev za naseljenje u Kanadu 04. Marta 1935. godine

Ovaj put počinjemo priču o milioneru i dobrotvoru - Milanu Iliću, potomku crnogorskih iseljenika iz rudnika Anyox. Milan je rođen 1935. godine, svega tri godine prije nego što će porodica, tražeći spas od recesije i nemaštine napuštiti poznato rudasko mjesto i uputiti se u grad Ričmond, BC. Novi početak u Ričmondu je bio težak za cijelu porodicu, pa je Milan morao da napušti tek upisanu školu da bi pomogao svojim roditeljima da zarade za hranu.

 

Web portal je stupio u kontakt sa rođenim bratom Milana Ilića - Milom Ilićem. Milo Ilić nam je rekao sljedeće: "Naši roditelji su se zvali Mitar i Milijana Ilić. Oni su došli u Anyox dvadesetih godna prošlog vijeka iz Crne Gore"

http://raven.b-it.ca/portals/uploads/richmond/.DIR288/MilanIlichPavilion-ArtistRendering.jpg 

NASTAVAK  

nana 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved