Header Graphic
PRILOZI I PISMA - II > DVA MILOŠA U TORONTU


9 Aug 2014

 


                  NE LETI SOKO MESOM, NEGO PERJEM 

 
 

Datumi i ljudi prave događaje. Dogodilo se na današnji dan. Osmog Avgusta, 2008. godine, počele su Olimpijske igre u Pekingu, na kojima je prvi put učestvovala Crna Gora. U spektaklu pripređenom na otvaranju učestvovalo 14.000 izvođača, a među 204 države koje su se našle u svečanom defileu, prvi put je bila i Crna Gora. Zastavu naše zemlje nosio je Veljko Uskoković, kapiten crnogorske vaterpolo reprezentacije.

 

Ovaj 08. Avgust 2014. u Torontu, među našim iseljenicima,  ostaće upamćen po nastupu dva Miloša iz Crne Gore, Karadaglića i Raonića. Prvi poznati gitarista, drugi poznati teniser. Obojica rođeni u Podgorici. Obojica nastupali u Torontu, na Petak 08. Avgusta 2014.  Za koncert Karadaglića u Kraljevskom Domu rasprodate su bile sve ulaznice. Nastup Raonića u Raxall Centre-u pratilo hiljade ljubitelja tenisa. Svi barovi i kafići prenosili su tenis.

 

Dva momka iz Podgorice pronose slavu muzike i sporta i u Kanadi. Prvi kao gost ovog grada i zemlje, drugi kao državljanin i sportista Kanade. 


Kada je u akustičnoj sali zasvirala žica na gitari, u 7:30, u isto vrijeme je drugi Miloš servirao loptu na početku meča, par kilometara dalje.

 

Ovog puta, muzika je bila uspješnija.  Miloš sa reketom nije uspio da pobijedi Španca Lopeza, ali je zato Miloš sa gitarom vituozno svirao melodije Španaca Segovije i Rodrigea. 

 

Naši iseljenici, članovi Crnogorskog Kulturnog Društva, našli su vremena da budu sa Milošem i da slušaju njegove melodije. Ljubav prema muzici bila je presudna.

 
 
Miloš Karadaglić je u toku koncerta pomenuo više puta Crnu Goru. Kao svoju domovinu, đe je oslušnuo prve nezaboravne tonove.

 

Kao zemlju đe je, šetajući obalama Jadranskog mora, čuo prve melodije na žici koje su opisivale šum mora, cvrkut ptica, udar talasa, plimu i osjeku...

 

Pričao nam je o tome kako je u godinama provedenim u Londonu, njegovu nostalgiju liječila ona melodija sa gitare koja ga je podsjećala na Crnu Goru i primorje.

 

Španske, brazilske i mediteranske melodije vratile su naše iseljenike, nakratko, u njihovu postojbinu. Zvuk mora i planina čuo se i u Kraljevskom Konzervatorijumu u Torontu

 

"Miloše, bilo je predivno. Tvoj nastup je pokazao da vrijediš. Uživali smo! " - bile su prvi utisci naših iseljenika.

  
 
Miloš se obradovao susretu sa našima u Torontu. U ovom gradu je bio i prije dvije godine. Obećao je da će ponovo doći i više vremena provesti sa našima i van koncetne sale. Do tada, uživajte u njegovom web portalu http://milosguitar.com i njegovoj muzici, koja je, pokazalo se,  ipak lijek i za nostalgiju. Nostalgija (iz starogrčkog νόστος, nóstos (= povratak, prošlost) i άλγος, álgos (= bol) označava tugu ili čežnju za nečim što više ne postoji. 

 


 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved