Header Graphic
PRILOZI I PISMA - II > 15. FEBRUAR


15 Feb 2015

 


             "ROĐENDANSKA ČESTITKA" ZA MILA ĐUKANOVIĆA 

prvi put sve na jednom mjestu

  

Milo Đukanović je rođen u Nikšiću 15. februara 1962. godine. Interesantno je da je baš na svoj 29. rođendan postao najmlađi Premijer u istoriji CG, ali i Evrope. Milov otac Radovan bio je sudija u Bosni, a u Nikšić se vratio 1960. kad mu se rodila kćerka Ana. U penziju je otišao kao sudija Ustavnog suda. Majka Stana (djevojačko Maksimović) radila je kao medicinska sestra. Stanin otac je bio predsjednik nikšičke opštine, trebješke opštine, kako se to tada zvalo. Bio je opozicionar. Bilo je u Nikšiću veoma poznato i zapaženo njegovo opoziciono djelovanje. Bio je član Demokratske partije. Vjerovali ili ne, trista puta je kumovao.

 
 .
Baba Miluša dala je ime Milu po predratnom đeneralu Milu Đukanoviću, bratu Milovog đeda Blaža. Milo je bio general, komandant Boke Kotorske uoči Drugog svjetskog rata. Odbio je da se preda kada je kapitulirala Kraljevina Jugoslavija. Nije pobjegao sa Kraljem već je otišao u Ameriku po dobrovoljce. Poginuo je vraćajući se iz Amerike, sa dobrovoljcima. Ta podmornica “Nebojša” u kojoj su bili je torpedovana. Dvanaest, trinaest dana je plutao po okeanu.

http://www.montenegro.org.au/crvenko45.jpg   
Pronašao ga je neki engleski brod i ukazali su mu pomoć, ali je ipak umro 1941. godine.  . Drugi brat đeda Blaža bio je Marko Đukanović (u dokumentu ispod), koji je bio građevinski inženjer i predsjednik Vlade Crne Gore u doba Kralja Nikole - Državnog savjeta, kako se to tada zvalo. 

            
            

Marko Đukanović je komandovao paradom u čast ustoličenja Kralja Nikole. Inače, projektovao je mnoge značajnije objekte u Crnoj Gori iz tog vremena. Udario je temelje gradu Podgorici, vodio gradnju Manastira u Nikšiću, pa zatim objekata koje je kraljevska familija gradila na Cetinju. 

http://www.montenegro.org.au/crvenko19.jpg 

 Milo je odrastao u Rastocima u Nikšiću, đe je porodična kuća Đukanovića. Prije Rastoka, Đukanovići su živjeli u mjestu Blace kraj Kočana, nikšićkog prigradskog naselja, đe su se doselili s Čeva. Međutim, sredinom 50-ih Đukanovićima je oduzeto to imanje i preplavljeno vodom vještačkog jezera Krupac.

 

Sredinom sedamdesetih Đukanovići su prešli u Titograd. Otac im je postao sudija Vrhovnog suda, pa su dobili stan kod željezničke stanice. Ana, Milo i Aco su se upisali u osnovnu školu “Milorad Burzan".  Milovi brat Aco (1965) i sestra Ana (1960) završili su prava.

http://www.montenegro.org.au/crvenko13.jpg 

  .Milo je završio Ekonomski fakultet u Podgorici, 1986. godine. Bio je jedan od najboljih studenata, oblast - turizam. Milu je suđeno bilo da bude najmlađi u raznim kategorijama i na raznim funkcijama. U SK je primljen 1979, a najmlađi član CK SK Jugoslavije postaje u njegovom posljednjem sazivu. Bio je aktivista i rukovodilac od Univerzitetske konferencije mladih do Savezne konferencije SSRN. Bio je i predsjednik AMSJ, ali politička karijera vrtoglavom brzinom kreće poslije 1989. godine, Žute grede i "događanja naroda" u Crnoj Gori. Ostaće upamćen da je za 29. rođendan na "poklon" dobio premijersku fotelju i postao najmlađi premijer u Evropi, možda i u svijetu.  

 
 .
Za potpredsjednika Demokratske partije socijalista izabran je 1994. godine. Za predsjednika Demokratske partije socijalista izabran je 1998. godine. Za predsjednika Vlade je izabran 15. februara 1991. godine na svoj 29. rođendan. Bio je najmlađi premijer u Evropi. Dužnost predsjednika Vlade obavljao je uzastopno u tri mandata. Petnaestog januara 1998. godine, stupio je na dužnost Predsjednika Republike, nakon što je 19. oktobra 1997. godine pobijedio na neposrednim izborima za Predsjednika Republike.

 

Na toj dužnosti je ostao do 25. novembra 2002.godine, kada je, kao lider ‘’Demokratske koalicije za evropsku Crnu Goru‘’, koja je pobijedila na oktobarskim parlamentarnim izborima, predložen za mandatara za sastav Vlade Crne Gore. Za predsjednika Vlade izabran je 8. januara 2003. godine.

 

Bio je lider Bloka za nezavisnu Crnu Goru. Pod njegovim vođstvom građani Crne Gore su na referendumu održanom 21. maja 2006. godine donijeli istorijsku odluku o obnovi crnogorske nezavisnosti. Na izborima održanim 10. septembra 2006. godine Koalicija za Evropsku Crnu Goru- Milo Đukanović – DPS SDP osvojila je aposlutnu pobjedu.

 

Nakon što je obnovom državne nezavisnosti i međunarodnog suvereniteta, Crna Gora ostvarila najkrupniji politički cilj i nakon što su, ubjedljivom pobjedom demokratskih i proevropskih snaga na septembarskim izborima, učvršćeni temelji nezavisne Crne Gore, crnogorski premijer Milo Đukanović, početkom oktobra 2006. godine, donio je odluku da se povuče sa najviših državnih funkcija.

 

Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore u periodu od oktobra 2006. do 28. februara 2008. godine. Uslijed iskazane potrebe u datom trenutku, za predsjednika Vlade Crne Gore ponovo je izabran 29. februara 2008. godine. Ponovno je donio odluku da se povuče sa mjesta predsjednika Vlade Crne Gore 21. decembra 2010. godine. Predsjednik je Košarkaškog saveza Crne Gore od februara 2011.

 

Milo Đukanović, reizabran je za predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore na VI kongresu održanom 21. maja 2011. godine. Nakon pobjede koalicije ‘’Evropska Crna Gora – Milo Đukanović’’ na Parlamentarnim izborima održanim u oktobru 2012. godine, predložen je za mandatara za sastav Vlade. Za predsjednika Vlade izabran je 4. decembra 2012. godine. 

  

Milo je oženjen suprugom Lidijom, po rodu Kuč, pravnicom, sa kojom ima sina Blaža. Milo je sinu dao ime po svom đedu Blažu Đukanoviću. Inače, Milo Đukanović je visok 196 cm i nosi cipele broj 48. Bavio se košarkom. Predsjednik je Košarkaškog Saveza Crne Gore od 2011. godine. 
 


 


          OD SVEGA PO MALO - OKOM OBJEKTIVA KAMERA .   
 

                                                  PRIČE SVJEDOKA I NOVINARA

http://www.montenegro.org.au/amilo4.jpg 
 
Predsjednik Đukanović dao je intervju krajem devedestih godina poznatom zagrebačkom publicisti i novinaru Peru Zlataru. Zlatar se obratio riječima: "g-dine predsjedniče, Vi vjerovatno znate da sam ja bio dugogodišnji predsjednik KK Cibona iz Zagreba, a čuo sam da ste vi dobar košarkas. Da smo se upoznali ranije, mozda vi nikada ne bi bili političar već bi vas ja, kao dobrog košarkasa, doveo u Cibonu."

http://www.montenegro.org.au/crvenko28.jpg 

Na ovu temu predsjednik Đukanovic je odgovorio g-dinu Zlataru:"Kasno je sada kada sam u play of-u sa međunarodnom zajednicom i EU, kako bih što prije povratio državnost CG i uveo je u prjedvorje  EU." 

                                http://www.montenegro.org.au/crvenko23.jpg 
 ZA TEKST KORIŠĆENI MATERIJALI:

web site-a www.montenegro-canada.com
Vlade Crne Gore
privatne kolekcije fotografa Vladimira Crvenka
privatni izvori web site-a www.montenegro-canada.com  
web site Crnogorske Etničke Zajednice Australije
 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved