Header Graphic
PRILOZI I PISMA > PISMO DIJASPORE


22 Feb 2015

 


          OTVORENO PISMO DRŽAVNIM ORGANIMA CRNE GOREObjavljujemo pismo koje je potpisano od  (ukupno)  19 Udruženja i Saveza iseljenika Crne Gore iz cijelog svijeta i upućeno državnim organima CG i crnogorskoj javnosti. Želimo da napomenemo da je nakon višednevnih kontakata naših Udruženja i Saveza - postignut konsenzus o zajedničkom reagovanju i nastupu naših iseljenika, a povodom trenutnih problema sa kojima se suočavaju dvije institucije - CPC i DANU.

                          


APEL I PROTEST DRŽAVNIM ORGANIMA CRNE GORE
 

23. Februar 2015.

Iseljenici i Dijaspora Crne Goreu cijelom svijetu, kao i veći dio građana Crne Gore, zabrinuti su i sa nevjericom gledaju kako zakonodavna i izvršna vlast Crne Gore, kojoj smo nesebično dali svoje glasove, ravnodušno i bez osjećaja odgovornosti se ponaša prema dvijema najvažnijim institucijama Crne Gore: Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi i Dukljanskoj Akademiji Nauka i Umjetnosti, koji su nosioci i pokretači identiteta države Crne Gore, njenog istorijskog, kulturnog i svakog drugog trajanja, po čemu je Crna Gora prepoznata u svijetu.

Crnogorska Pravoslavna Crkva, bez ikakve brige i zaštite države, prepuštena je svakoj nemilici, što je rijedak i jedinstven slučaj u civilizovanom svijetu. Strašno je i bolno gledati u kojim uslovima, pod vedrim nebom, vrše svoju službu i tako čuvaju duhovne, istorijske i kulturne tekovine Crne Gore. Zaista je to ponižavajuće za sve građane matice, iseljeništva i dijaspore koji Crnu Goru doživljavaju svojom domovinom.

Potpuno je ista situacija i sa Dukljanskom  Akademijom Nauka i Umjetnosti. Ovdje su još veće nedoumice i zabrinutost. Donešen je  Zakon o spajanju DANU i CANU u jednu instituciju. Neshvatljivo je i neprimjereno da državni organi ne sprovode vlastiti Zakon kojim se pravno uređuje određen subjekat.

 Iseljeništvo i Dijaspora su s pravom zabrinuti. Pitamo se – ko, zašto i s kojim ciljem donosi zakone koje neće ili ne mogu sprovoditi? Kuda to ide Crna Gora? Do kada će postojati društveno štetna i opasna tolerancija prema onima koji negiraju postajanje Crne Gore? Kome se to udovoljava  i zbog kojih interesa?

Kada smo se 2006. godine okupili na Referendum sa svih merdijana nijesmo došli da glasamo za obogaljenu Crnu Goru, već za savremenu dražavu sa institucijama koje imaju sve civilizovane zemlje i narodi svijeta.

Kao predstavnici iseljenika i dijaspore,  tražimo od državnih organa Crne Gore da - odlučno, koristeći prije svega vladavinu prava, istorijske, kulturološke, građanske i druge civilizacijske vrijednosti, riješe ova pitanja u primjerenom roku, radi ugleda, očuvanja crnogorskog identiteta i svih vrijednosti Crne Gore.

Kao i mnogo puta do sada, mi ćemo uvijek odlučno stati u odbranu opštih interesa građana, iseljeništva i dijaspore, svih onih, kojima je Crna Gora matična domovina. Na to nas obavezuju djela iseljenika koji su uvijek voljeli i pomagali svoju Crnu Goru, pronoseći njenu slavu i ime širom svijeta.  

                  


        POTPISNICI OVOG PISMA NAKON ŠTO JE ISTI OBJAVLJEN U MEDIJIMA 23 - FEB - 2015 

          17. UDRUŽENJE CRNOGORACA BEOGRADA, Beograd, Srbija - Borislav Mrvaljević
          18. UDRUŽENJE "DUKLJA", Skadar, Albanija - Hasan Lekaj Lekić i Ermir Idrizi Lekić
          19. DRUŠTVO MAĐARSKO-CRNOGORSKOG PRIJATELJSTVA "VLADIKA DANILO", 
               
Budimpešta, Mađarska, Vesko Kraljević
         
20...


REAGOVANJA NA PISMO DIJASPORE CRNE GORE

 

  

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved