Header Graphic
PRILOZI I PISMA > Judith Varney Burch


28 Feb 2015

 


                  UMJETNOST KANADSKIH INUITA U CRNOJ GORI  Izložba pod nazivom “Umjetnost kanadskih Inutia - grafike,  skulpture  i tapiserije”, kolekcionarke Džudit Varni Burč, postavljena je od 28. februara do 30. marta u Zbirci pomorskog nasljeđa u nautičkom centru Porto Montenegro u Tivtu.

“Decenijama skupljane tradicionalne narodne umjetnine u inuitskim (eskimskim) zajednicama sa Bejker jezera, na sjeveru Kanade, prenose jedinstveni kanadski identitet Inuita, njihove duhovne percepcije i vjerovanja predaka, kao i običaje. U fundusu izložbe koja će publika u Crnoj Gori imati priliku da vidi prvi put, dominantne su tapiserije u kojima petnaest švalja živopisno oslikavaju tradicionalne scene lova i enigmatske simbole značajne za njihovu kulturu - tapiserije su pune jakih kontrasta i jarkih boja, narativnog i zamršenog veza i dezena”, saopšteno je juče tim povodom iz Porto Montenegra čiji je većinski vlasnik kanadski milijarder Piter Mank.

Pored samih umjetnina koje čine postavku, zanimljive su i biografije samih autorki th djela kako bi se bolje razumio njihov identitet i tipičan način života. To su naime, žene koje aktivno love karibue i žive u ledenom divljem prostranstvu, nomadskim načinom života.

Šivenje je vitalna vještina preživljavanja Inuita koji žive od svoje zemlje. Žene su strugale i žvakale kožu karibua i foke kako bi ih omekšale u procesu kreiranja odjeće, i koristile bi tetive kao niti. Domišljatost ovih žena i vješto šivenje pretvaralo je životinjsku kožu u odjeću, pokrivače, pa čak i u plovila, poput kajaka. Cijela porodica je zavisila od umjeća ženinog šivenja, od muževa koji su išli u lov, dok su se bebe krile u majčinoj jakni-parki. Ukrašavanje jakni i odjeće raskošnim šarenim detaljima u igloima, prenešene su i u modernu tekstilnu umjetnost današnjih inuitskih žena - te će svi posjetioci izložbe vidjeti i moderne parke, unikatne i ručno rađene.

Izložba “Umjetnost kanadskih Inuita” je otvorena radnim danima od 9 do 16, a subotom od 13 do 17 časova.


ZA TEKST  KORIŠĆENI MATERIJALI:

Siniša Luković - "Vijesti" Podgorica

privatna zbirka Judith Varney Burch


  

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved