Header Graphic
PRILOZI I PISMA > VRIJEDNA KNJIGA


14 Feb 2016

 


PRVA KNJIGA O "HEROJU CRNE GORE" 
FREDERIKU BURNHAMU


 

U izdanju Crnogorskog kulturnog foruma sa Cetinja i UCS "Krstaš" iz štampe je Juna 2015. izašla knjiga "Frederik Burnam i Crna Gora" autora Nenad Stevovića.

Crnogorska dijaspora u Kanadi dala je
značajan doprinos da se ime i djelo Frederika Burnama otrgne od zaborava. Crnogorsko kulturno društvo iz Toronta objavljivanjem fotografija i priloga na svom portalu, upoznalo je i zainteresovalo širu javnost o životu velikog prijatelja Crne Gore. Ta činjenica je navedena u uvodu knjige.

 

Određena količina primjeraka je došla u Toronto i podijeljena crnogorskoj dijaspori u Kanadi, krajem 2015. Takođe, web portal  je nastavio da objavljuje nepoznate priče o ovom heroju i nakon objavljivanja knjige.


REAGOVANJE WEB PORTALA MONTENEGRO - CANADA

Obradovala nas je vijest o objavljivanju prve knjige o velikom prijatelju Crne Gore i crnogorskog naroda, koji je svojim uticajem, radom, borbom i lobiranjem ostavio - najveći trag u odnosima između Kanade i Crne Gore.

Želimo takođe da istaknemo da su u projektu "oživljavanje sjećanja na heroja Crne Gore", svoj veliki doprinos dali prije svega: Zoran B. Zeković, kolekcionar sa Cetinja, Zoran V. Raičević - Predsjednik Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta, Vesna Kadović - Sekretar Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta i Antonela Arhin - izvršni direktor Centra za Dijasporu pri Univerzitetu u Torontu. Gore pomenuti su svojim radom i angažovanjem prvi put prezentovali dokumenta, fotografije i tekstove o Frederiku Burnhamu, kao i dokumenta o Janku Brajoviću ( bliskom prijatelju Burhnama, koji je autor biste ovog Kanađanina) koja su korišćena za predstavljanje istine o Crnoj Gori. Inače, Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta je i prvo društvo iseljenika u svijetu koje je za logo Društva uzelo fotografiju Burnhama.

KAKO JE SVE POČELO 1

NASTAVAK MISIJE GENERALA BURNHAMA I GLAS CRNE GORE 2

 
NOVI TEKSTOVI O BURHNAMU, OBJAVLJENI NAKON ŠTAMPANJA KNJIGE 1  2


                                     PROMOCIJA KNJIGE NA CETINJU

      

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved