Header Graphic
PRILOZI I PISMA > PLANETARNI VAJAR - BRAYOVITCH II DIO


31 Aug 2015

 PRVI DIO

COPYRIGHT

SUPER EKSKLUZIVNA PRIČA
PLANETARNI VAJAR JANKO BRAJOVIĆ


upozorenje: SADRŽAJ OBJAVLJENOG MATERIJALA JE ZABRANJENO PREUZIMATI ILI KOPIRATI. AUTORSKA PRAVA PRIPADAJU OVOM WEB PORTALU I UNUCI JANKA BRAJOVIĆA, G-ĐI DIMIĆ I OBJAVLJENI TEKSTOVI NE MOGU BITI KORIŠĆENI U BILO KOJOJ FORMI SA OVOG PORTALA. 

                         


na slici, Janko Brajović sa suprugom Vasilisom Kastanato, na Cetinju


Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta i web portal montenegro-canada.com dobilu su ekskluzivno pravo od unuke Janka Brajovića da objave dosad nepoznate detalje o životu i radu, njegovim djelima, nepoznatim faktima i td.

S obzirom da je ovaj web portal prvi i pokrenuo priču o ovom, sigurno, najvećem vajaru Crne Gore, imali smo tu čast da lično upoznamo i unuku ovog velikog vajara, gđu Sonju Dimić i da otkijemo i druge, nepoznate fakte o ovom planetarnom umjetniku.


Piše: Zoran V. Raičević - Toronto

 

                   

bista Nikole Tesle - rad Janka Brajovića


Dok sam slušao riječi unuke Janka Brajovića: " Ja želim samo jedno - da se napokon objavi prava istina o Janku i da Crna Gora sazna koliko veliki je on umjetnik!" - kroz glavu su mi prolazila razna pitanja.

Zašto je zaboravljen? Da li zbog toga što je završio studije vajarstva u Beču, đe je naučio vještine zanata i evropske manire? Da li zato što je bio jedan od rijetkih iz tadašnje crnogorske vlasti koji je na vrijeme i od početka znao zlu sudbinu nove države koja je stvorena 1918. godine?    Da li zato što je tamnovao u najgorim zatvorima tadašnje Kraljevine SHS i jedini uspio iz istih pobjeći i naći slobodu na Zapadu?  Da li zato što nije htio da promijeni svoj stav po pitanju Crne Gore? Da li zato što je jedini umjetnik iz Crne Gore koji je uradio u mermeru impozantnu statuu ISUSA HRISTA od 2,7 metra sa raširenim rukama prema pravdi?


                                 

Skulptura violinistkinje - rad Janka Brajovića


Da li zato što je možda napravio najveća remek djela u vajarstvu kao crnogorski vajar?  Da li zato što su njegova djela bolja i poznatija od mnogih djela u Crnoj Gori drugih vajara?  Da li zato što je izdao brošuru The Voice of Montenegro, đe je kratko i jasno saopštio Versajskoj Konferenciji Mira istinu. Da li zato što je možda uradio najbolje skulputre svih vremena Kralja Nikole, Petra II Petrovića Njegoša, Kraljice Milene?  Da li zato što je jedini u istoriji Crne Gore uradio SKULPURU - ZBJEG NARODA CRNE GORE, prvu te vrste đe se jakim udarom dlijeta odslikala politička, vjerska, nacionalna i kulturna golgota ove države nakon 1918?

Da li zato što su neka njegova djela, sticajem okolnosti nakon Drugog Svjetskog Rata, možda i ukradena u Crnoj Gori? Da li Ministarstvo Kulture CG zna da je postojao Brajović ?  Da li Udruženje Umjetnika CG ima saznanja o ovom umjetniku?  Da li CRNOGORSKA ILI DUKLJANSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI ikad odbraniše akademsku tezu - JANKO BRAJOVIĆ - PLANETARNI VAJAR.

                        

bista Indijanskog poglavice - rad Janka BrajovićaIstina, mnoga pitanja, gore navedena, imaju samo jedan odgovor: "SVAKA SVJETLOST PRED SUNCEM IZBLIJEDI!"

_____________________________________________________________

  

 Da  upozorenje: SADRŽAJ OBJAVLJENOG MATERIJALA JE ZABRANJENO PREUZIMATI ILI KOPIRATI. AUTORSKA PRAVA PRIPADAJU OVOM WEB PORTALU I UNUCI JANKA BRAJOVIĆA, G-ĐI DIMIĆ I OBJAVLJENI TEKSTOVI NE MOGU BITI KORIŠĆENI U BILO KOJOJ FORMI SA OVOG PORTALA. 

TREĆI DIO   PRVI DIO
 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved