Header Graphic
PRILOZI I PISMA > PLANETARNI VAJAR - BRAYOVITCH III DIO


1 Sep 2015

  I DIO     II DIO      IV DIO  

COPYRIGHT

SUPER EKSKLUZIVNA PRIČA
PLANETARNI VAJAR JANKO BRAJOVIĆ


 upozorenje: SADRŽAJ OBJAVLJENOG MATERIJALA JE ZABRANJENO PREUZIMATI ILI KOPIRATI. AUTORSKA PRAVA PRIPADAJU OVOM WEB PORTALU I UNUCI JANKA BRAJOVIĆA, G-ĐI DIMIĆ I OBJAVLJENI TEKSTOVI NE MOGU BITI KORIŠĆENI U BILO KOJOJ FORMI SA OVOG PORTALA. 

                 
     na slici, Janko Brajović sa nobelovcem Ronaldom Ross-om, pored urađene biste


Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta i web portal montenegro-canada.com dobilu su ekskluzivno pravo od unuke Janka Brajovića da objave dosad nepoznate detalje o životu i radu, njegovim djelima, nepoznatim faktima i td.

S obzirom da je ovaj web portal prvi i pokrenuo priču o ovom, sigurno, najvećem vajaru Crne Gore, imali smo tu čast da lično upoznamo i unuku ovog velikog vajara, gđu Sonju Dimić i da otkijemo i druge, nepoznate fakte o ovom planetarnom umjetniku.


Piše: Zoran V. Raičević - Toronto

                    

Janko Brajović sa sinom Nikolom na Cetinju


Janko Brajović je nekad imao sve. Kuću na Cetinju, topli dom. Nakon što je završio Višu školu za vajarstvo u Beču, vratio se u domovinu đe se divio usponu Crne Gore. Bio je i  rado viđen gost Kraljevske Kuće Petrovića.

Imao je ženu Vasilisu, Grkinju i dvoje đece: sina Nikolu i kćerku Senku. Srećna porodica, evropskih manira, u najmanjoj prijestonici Evrope. Cetinje malo, okruženo gordim, strmim liticama, vječna inspiracija Janku za rad u kamenu.

I onda jedno jutro - Janko je izgubio sve. Domovinu, Cetinje, topli dom. Probudio se u starom kazamatu u Beogradu. Znao je da je i on žrtva nestanka Crne Gore; shvato je da mu ne može više stići zaštita od Crnororaca koje je poznavao; nije mu više bilo povratka na Cetinje, iako su ga tamo čekali Vasilisa, Nikola i Senka.

Vidio je jedne noći Isusa, istog onakvog kakvog je mnogo godina kasnije i uradio u komadu mermera: visokog, tri metra, sa raširenim rukama, uprtim ka nebu, prema Bogu. Sa samo jednim uzvikom: ĐE JE  PRAVDA? Ukazanje isusa je bio znak da će sloboda doći, a pravda će ispuniti svoj zavjet.

Znao je da bježeći iz zatvora, istovremeno odlazi daleko od svojih najmilijih. Takođe, ostavlja na milost i nemilost hiljade drugih, običnih ljudi u Crnoj Gori, izgubljenih u vremenu političkih kockanja nove države.

Sjedeći skrhan bolom za domovinom, za narodom kojeg više ne vidi, ali kojeg sanja svake noći, shvatio je da u ruci ima samo dlijeto i ispred sebe tvrdu gromadu mermera. I POČEO JE KLESATI RELJEF - ZBJEG NARODA CRNE GORE. Djelo neslućenih razmjera. Janko nije ni slutio da će on u istoriji Crne Gore ostati upisan kako jedini vajar ili umjetnik koji je tako slikovito, na ogromnom komadu mermera, prikazao Crnu Goru poslije 1918, čak. do mikroskopskih detalja. Na reljefu se viđela svaka suza i svaka kap krvi. Istina, Janko Brajović je jedini umjetnik sa prostora CG koji je uopšte  uradio jedno djelo posvećeno nacionalnoj, vjerskoj, kulturnoj i ekonomskoj golgoti crnogorske zemlje  i naroda nakon Prvog Svjetskog Rata.

       SUPER EKSKLUZIVNO - RELJEF - CRNOGORSKI ZBJEG - ISTINA ISKLESANA U KAMENU

 

Ako posmatramo fotografiju OVOG RELJEFA - primijetićemo sljedeće:

- na reljefu se nalazi 18 figura odraslih osoba, koji reprezentuju crnogorski narod

- na reljefu se nalazI i figura jedne bebe

- na reljefu se nalazi figura jednog đeteta

       

- na reljefu se nalazi i figura ranjene ili umrle osobe, u zavojima, koju nosi Crnogorac

- skoro svi su obučeni u crnogorsku mušku i žensku nošnju

- među  figurama se nalazi jagnje kojeg dijete vodi sa sobom

- među figurama se nalazi i - svještenik

- svi hodaju bosi, što znači da su pobjegli iz svojih domova

- svještenik sa podignutom rukom moli se za spas ili  daje neki blagoslov

- među figurama je i vojnik

      

- svi su zabrinuti, neki plaču, ali se svi drže zajedno

- u pozadini se vidi još figura, ali im se ne vide lica

- takođe, u pozadini se vide planine i brda Crne Gore

- među figurama je i jedna tužbalica

- jedna figura muškarca podsjeća na zatvorenika, igladnjelog, umornog, snuždenog

RELJEF JE URAĐEN TAKO -  DA IZGLEDA KAO DA POVORCI NARODA NEMA KRAJA. PRIMJEĆUJE SE DA NA POČETKU RELJEFA SE NALAZI FIGURA, KOJA KAO DA ČEKA DA STIGNU SVI, I KAO ANĐEO, IMA ODREĐENI UMIRUJUĆI IZGLED I  PORUKU, ŠTO MOŽDA SIMBOLIŠE  NADU ZA CIJELU KOLONU LJUDI.

Ovaj reljef pripada grupi bareljefa, odnosno plitkih skulptura, jer je ispunjen malim izbočenjima, koje stvaraju specifičnu igru svjetlosti i sjene.

 

upozorenje: SADRŽAJ OBJAVLJENOG MATERIJALA JE ZABRANJENO PREUZIMATI ILI KOPIRATI. AUTORSKA PRAVA PRIPADAJU OVOM WEB PORTALU I UNUCI JANKA BRAJOVIĆA, G-ĐI DIMIĆ I OBJAVLJENI TEKSTOVI NE MOGU BITI KORIŠĆENI U BILO KOJOJ FORMI SA OVOG PORTALA. 


 
  IV DIO  

PRVI DIO DRUGI DIO  

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved