Header Graphic
PRILOZI I PISMA > PLANETARNI VAJAR - BRAYOVITCH IV DIO


7 Sep 2015

 


 
  I DIO     II DIO      III DIO   V DIO

COPYRIGHT

SUPER EKSKLUZIVNA PRIČA
PLANETARNI VAJAR JANKO BRAJOVIĆ


upozorenje: SADRŽAJ OBJAVLJENOG MATERIJALA JE ZABRANJENO PREUZIMATI ILI KOPIRATI. AUTORSKA PRAVA PRIPADAJU OVOM WEB PORTALU I UNUCI JANKA BRAJOVIĆA, G-ĐI DIMIĆ I OBJAVLJENI TEKSTOVI NE MOGU BITI KORIŠĆENI U BILO KOJOJ FORMI SA OVOG PORTALA. 

                      
 
Đeca Janka Brajovića, kćerka Senka i Senkin suprug Janko Dimić, 1940. godina Cetinje.


Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta i web portal montenegro-canada.com dobilu su ekskluzivno pravo od unuke Janka Brajovića da objave dosad nepoznate detalje o životu i radu, njegovim djelima, nepoznatim faktima i td.

S obzirom da je ovaj web portal prvi i pokrenuo priču o ovom, sigurno, najvećem vajaru Crne Gore, imali smo tu čast da lično upoznamo i unuku ovog velikog vajara, gđu Sonju Dimić i da otkijemo i druge, nepoznate fakte o ovom planetarnom umjetniku.


Piše: Zoran V. Raičević - Toronto


                

PISMO KĆERKI SENKI, UPUĆENO IZ SANTIJAGA, ČILE, 05. JANUARA 1940. GODINE.

"Draga i mila Senko

Primio sam tvoje pismo u kojemu mi činiš na znanje da si primila 9.400 dinara koje sam ti poslao iz Lima, Peru, te da se Nikola oženio, neka je srećno.Ovu novost primih sa nekom vrstom uzbuđenja, da godina prolaze, a vi ste već odrasli, imate pravo na svoj život - pošto ne sudbina ? rano rastavila.

Draga, ćreko, kažeš da se ne misliš udavati do mog povratka, jer želiš tvog roditelja, to jest mene. Drago dijete, ne možeš zamisliti kako bih bio srećan imati te sa mnom, da ti ukažem očevu ljubav i da primim ćerkinu, što mi sudbina nije dodijelila u tvojoj i Nikolinoj ranoj mladosti. Ali evo i u mojim zrelim godinama, bojim se da će mi ista sudbina za neodređeno vrijeme spriječiti našu iskrenu želju, a to je da se u skoro vrijeme sastanemo....

              .

 ... tamo ili ovamo. Da plovidbe po morima ne biše bile tako opasne ko što su, uzrokom ovog nesrećnog rata ja bih želio da se uputiš ovamo, da vidiš ovaj novi svijet, tako bi se neđe nastanio đe bi tebe prijalo. Pošto sam dobro poznat i priznat u mojoj profesiji, život bi mi bio dobro osiguran. Nikolu bi pomagali da u bračnom životu ne strada.

                

   NNikola Brajović na Cetinju


Draga Senko, ko što si mi pisala nadam se da si ga posjetila, tako da mi opširno objasniš čim se bavi, kako je sa zdravljem, kakvoga je karaktera, ima li volje za rad. Kakva mu je žena, od koga je i kojih je godina. Fotografije nijesam primio, radi mog stalnog putovanja, niti sam znao da se oženio do prijema tvoga pisma.

Draga moja kćerko, savjetujem te, nemoj meni radi, propustiti priliku (ako ti se ukaže) da se udadeš za dobrim mladim čovjekom, od dobre familije, pa makar bio siromah.


DRUGO PISMO KĆERKI SENKI, NEDOSTAJE PRVA STRANICA PISMA, ALI SE PRETPOSTAVLJA DA JE UPUĆENO IZMEĐU 1941 - 46

... Nekave veselje u zagrljaju prati za sva vremena. Amin.

Anđele moj, obradovao me katki ali vrlo jasni opis tvog supruga, kažeš, izabranik tvog nježnog srca, pristojan i ozbiljan čovjek od dobre familije - koju poznaješ i voliš. Uvjeren sam da će i oni tebe voljeti. Sa tako dobrim mužem diči se i ponosi, vjerno ga ljubi - ko oči u glavu, posluži za primjer časti i poštenje, slušaj ga marljivo i veselo. Neka se sa tobom ponosi, ja ću sa obadvoje.

Dušo moja, eto srećna sudbina dovela ti je ljubimca i zaštitnika. a meni dušu oveselila i ojačala, znajući da si srećna i zadovoljna. Sada vjerujem jače nego ikada ...

...da će me srećna sudbina, koja me pratila i omogućila, ko umjetnika, da me cio kulturni svijet poznaje po djelima i priznaje, ona će mi omogućiti, po završetku ovog nesrećneg rata ? da se sastanemo u miru i vašem zagrljaju, kao i mog sina Nikole i nevljeste mu - provedem stare dane, nad u Boga sa veselim unučadima da im pričam moje doživljaje.

Mom mladom zetu Dimiću preporučujem ti da budeš kavaljer muž i privremeni otac, mojoj ćerki Senki (doklen ja tamo dođem). Ne poznajemo se lično sine moj, pa ipak mogu vjerovati, da uživam tvoje poštovanje, jer si se vjenčao sa ćerkom (skromnost na stranu), visoko cijenjenog umjetnika vajara, kojem se umjetnička...

 

... djela nalaze izložena u razne muzije i istorijske galerije mnogih kulturnih država starog i novog svijeta, u kojim se samo prvoklasna umjetnost čuva, o kojoj se istorije pišu.

"Blago tome ko dovijek živi imao se rašta i roditi". Moja zavidna reputacija neka ti posluži na čast.

Dragi zete, dozvoli mojoj dragoj ćerki, a i ti joj pomozi, da mi opširno opišete o tom srećnom događaju vašeg prvog sastanka, vjeridbe i vjenčanja, inače ko phiholog idealiteta, vrline stvarnog umjetnika, omogućite mi da pri čitanju zamislim da sam svemu bio prisutan i odobrio. Inače u potonjem pismu mojoj Senki to sam usvojio. 

Pišite mi o životu i zanimanju mog sina Nikole i snahe mu, i oni su dio moje brige i života. I Nikoli u bračnom životu želim svaku sreću i napredak. U granicama moje mogućnosti, gotov sam pomoći đe treba da vi život bude miliji.

Putujem za Buenos Aires - Argentinu - onamo mislim poduže ostati. Čeka me veči rad i zarada. Javiću vam se i poslati par novinskih izrezaka koji govore o mom radu. Poslaću takođe novčanu uputnicu - da kupite vjenčani poklon. Inače sam predaleko za pošiljku ma kakve uspomene vašeg srećnog ujedinjenja.

Grli ve i blagosilja
Otac i tast
Janko Brajović
Janko Brajović pored biste Isusa Hrista, koju je uradio zbog Crne Gore i tekst o tome

NY GAZETTE, 01. JANUARA 1926.

"... Kao simbol svjetske potrebe za mirom, Janko Brajović, rođeni Crnogorac, je upravo završio mermernu statuu Hrista, visoku 2 metra i 70 cm, koju će ponuditi Ligi Naroda (Ujedinjenim Nacijama) da bude postavljena na Balkanu.

Ova ogromna statua je isklesana u Londonu i nalazi se u studiju u Noting Hill-u, đe čeka da bude premještena.

Brajović nije koristio model za glavu skulpture. Objasnio je da prikaz glave predstavlja njegov ideal i da on nije mogao pronaći čovjeka u Londonu, niti bilo đe drugo, čije crte bi odgovarale njegovom poimanju Hrista.

Brajović je skoro izašao iz pritvora, služeći dvogodišnu kaznu u Beograd, nakon što je bio optužen za prekršaj prema srbijanskoj Vladi. Takođe, bio je u zatvoru i u Italiji, zbog navodnih srbijanskih intriga, zbog čega je i dva puta proćerivan sa italijanske zamlje, bez obzira što je bio u dobrim odnosima sa Kraljem i Kraljicom, koja je bila kćerka bivšeg Kralja Crne Gore.

Na Brajovićevoj statui - ruke su ispružene prema nekome, kao da - po riječima umjetnika - moli cijelo čovječanstvo da budu njegovi prijatelji.

BRAJOVIĆ ŽELI DA OVA STATUA BUDE POSTAVLJENA U NEGOVOJ DOMOVINI.

" Ja bih želio da ovu statuu otkupi Liga Naroda i postavi je na granicu. - reče on." Liga naroda, po mišljenju malih, ne brine za njih. I ZBOG TOGA JE OVA STATUA ISKLESANA.

Ono što čini Brajovića izuzetnim, to je brzina klesanja. "Ja to uradim za jedan dan, dok mnogim skulptorima bi trebali mjeseci.

Brajović inače nije jedini vajar u Londonu koji pravi prikaze Isusa Hrista.

.


 


 V DIO   
 

  

upozorenje: SADRŽAJ OBJAVLJENOG MATERIJALA JE ZABRANJENO PREUZIMATI ILI KOPIRATI. AUTORSKA PRAVA PRIPADAJU OVOM WEB PORTALU I UNUCI JANKA BRAJOVIĆA, G-ĐI DIMIĆ I OBJAVLJENI TEKSTOVI NE MOGU BITI KORIŠĆENI U BILO KOJOJ FORMI SA OVOG PORTALA. 
 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved