Header Graphic
PRILOZI I PISMA > PLANETARNI VAJAR - BRAYOVITCH - V DIO


13 Sep 2015

 I DIO II DIO III DIO   IV DIO  VI DIO

COPYRIGHT

SUPER EKSKLUZIVNA PRIČA
PLANETARNI VAJAR JANKO BRAJOVIĆ


upozorenje: SADRŽAJ OBJAVLJENOG MATERIJALA JE ZABRANJENO PREUZIMATI ILI KOPIRATI. AUTORSKA PRAVA PRIPADAJU OVOM WEB PORTALU I UNUCI JANKA BRAJOVIĆA, G-ĐI DIMIĆ I OBJAVLJENI TEKSTOVI NE MOGU BITI KORIŠĆENI U BILO KOJOJ FORMI SA OVOG PORTALA. 

                

SNAŽNI ČOVJEK - RAD JANKA BRAJOVIĆA


Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta i web portal montenegro-canada.com dobilu su ekskluzivno pravo od unuke Janka Brajovića da objave dosad nepoznate detalje o životu i radu, njegovim djelima, nepoznatim faktima i td.

S obzirom da je ovaj web portal prvi i pokrenuo priču o ovom, sigurno, najvećem vajaru Crne Gore, imali smo tu čast da lično upoznamo i unuku ovog velikog vajara, gđu Sonju Dimić i da otkijemo i druge, nepoznate fakte o ovom planetarnom umjetniku.


Piše: Zoran V. Raičević - Toronto 

Pisati o Janku Brajoviću je veoma izazovno, jer čim zavšite jedan članak, otrkijete novo štivo, koje zasjenjuje ono prethodno.

Kao dječaka od 11 godina, Kraljica Milena šalje Janka svojoj kćerci Jeleni u RIm, da provede svoje dječačke dane u "vječnom gradu", đe će on krajičkom oka posmatrati statue i biste koje su radili poznati vajari: Mikelanđelo, Boronomi, Alberti... Međutim, njegov lijep odgoj u Rimu prekidaju Balkanski ratovi, kojima hrli kao i svi Crnogorci da brani domovinu. U ratu, samo zahvaljući sreći, preživljava teško ranjavanje. Jedan metak ga ja pogodio u vrat, drugi metak je završio ispod srca, a obje noge su stradale od gelara bombe. Sa mjesta ranjavanja izvukao ga je njegov brat, koji ga je uspio, zajedno sa slavnim Crnogrocima,  spasitii od novih rana i metaka.

Nakon toga, biva operisan lično od hirurga Kralja Italije, koji je izveo dvije operacije, jednu na grudima, vadeći metak i drugu na nozi. Da bi povreda na kosti bila sanirana, prilikom intervencije ugrađena je kao potpora - jedna ploče od zlata, koju je Janko nosio, kao "remek djelo" ovog hirurga, do kraja života.

 

                       

žena SKEPTIK - rad Janka Brajovića u mermeru


Mnogi se pitaju, zašto smo naslovu ovih tekstova dali naziv "planetarni". S razlogom, jer je Janko svojim dlijetom postao vrhunski znalac svog zanata, diljem ove planete, a da ga smrt nije preduhitrila 1948. godine, vjerovatno bi njegov planirani dolazak sa svim djelima u Crnu Goru - bio kulturološki šok za domovinu, koja je tek djelimično povratila svoju samobitnost nakon Drugog Svjetskog Rata.

Prije posljednje ure, koja ga je sačekala u hotelu u Vankuveru, Kanada, đe je Janko proveo posljednje mjesece i dane života, njegova misija je već bila postala - planetarna. Ostvario je ono što je želio: ostavio je na poklon svijetu desetine skulptura, statua, bisti i reljefa koji će krasiti mnoga zdanja, ulice, kolekcije, muzeje, galerije i časopise.

Jedina želja, neispunjena, bila je - povartak svojoj đeci i porodici. I Crnoj Gori. I ognjištu. I Cetinju. Uradio je već sve što je mogao za svoju domovinu. Ostao je vjeran državi i narodu. Žrtvovao je porodicu i slobodu. Proveo je dvije godine u zatvoru boreći se za ideale domovine. Organizovao je proteste širom Evrope i Amerike protiv nove države, đe nema njegove Crne Gore. Klesao je u kamenu crnogorske velikane, Zbjeg naroda, Isusa Hrista...

Tekst iz New York Tribune od 03. Jula 1919.g., đe se govori o tome kako Janko Brajović organizuje protest u Parizu protiv odluke da Crna Gora postane dio Jugoslavije. Janko Brajović je zastupao interese Crnogoraca u Americi.
 


Čekajući dan povratka, želio je da Crnoj Gori, novoj, djelimično oporavljenoj, pokloni sva svoja djela sa crnogorskim motivima.... Da krase ulice i trgove, Biljardu, Lovćen...

Bio je ostvaren u vajarstvu kao vrhunski kipar, porijeklom sa Balkana. iz male Crne Gore. Zbog svojih radova bio je rado viđen gost vlada mnogih država, tako da je po narudžbi stvarao mnoga djela koja su predstavljala trodimenzionalnu sliku najpoznatijih ličnosti tog vremena. Vrhunski je radio kalupe bisti, koje je prvo stvarao u gipsu, a kasnije izlivao u bronzi. Međutim, njegova remek djela - zapravo su skulpture i biste u mermeru. "Mikelanđelo iz Crne Gore" je virtuoznim pokretima dlijeta izvajao veličanstvene skulpture Kraljice Milene, Isusa Hrista, Violinistkinje, Žene Skeptika, Hosea Martija, ŽenskogTorzoa, kao i reljef Crnogorski Zbjeg....

 
Da li današnja, savremena, Crna Gora zna koje je Janko Brajović. Da li je ON ideal jedne iskonske Crne Gore?  Da li je ON izuzetak koji potvrđuje pravilo: Svaka svjetlost pred suncem izblijedi, ili ON potvđuje onu Njegoševu: "Blago onom ko dovijek živi, imao se rašta i roditi"?!


                     

Bista princeze Mulkani, rad Janka Brajovića


Poslije objavljivanja svih ovih dokumenata, fotografija djela i drugih interesantnih momenata iz života ovog umjetnika, Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta i ovaj web portal, uputtili su na više crnogorskih adresa (DRŽAVNI MUZEJI CRNE GORE, UDRUŽENJE LIKOVNIH UMJETNIKA I VAJARA CRNE GORE, MINISTARSTVO KULTURE CRNE GORE, DRŽAVNI ARHIV CRNE GORE) sljedeće pismo:

Poštovani,

Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta je započelo projekat o vajaru Janku Brajoviću koji možete pratiti na portalu www.montenegro-canada.com.

Ovom prilikom, obraćano vam se sa zahtjevom da nam proslijedite informaciju o Njegoševoj bisti koja je rad Janka Brajovića, a koja se pominje kao postavka u Biljardi na Cetinju. Naše Društvo interesuje: koje godine je urađena pomenuta bista?

Takođe, molimo Vas da nam proslijedite i sljedeću informaciju: da li imate informaciju da je kontejner sa radovima Janka Brajovića stigao u CG 1948. godine?

Isto tako, želimo da dobijemo odgovor i na sljedeće pitanje: zbog čega se o Janku Brajoviću ne zna puno u CG i zašto Vaša institucija nije o tome više upoznala crnogorsku javnost?

Očekujemo Vaš odgovor!

 

Janko Brajović radi bistu američkom nadbiskupu - Monsinjoru Patrick-u Shidwick-u u Njujorku

VI DIO


USKORO: OSTALA REMEK DJELA - NEVJEROVATNE FOTOGRAFIJE I JOŠ MNOGO TOGA

 upozorenje: SADRŽAJ OBJAVLJENOG MATERIJALA JE ZABRANJENO PREUZIMATI ILI KOPIRATI. AUTORSKA PRAVA PRIPADAJU OVOM WEB PORTALU I UNUCI JANKA BRAJOVIĆA, G-ĐI DIMIĆ I OBJAVLJENI TEKSTOVI NE MOGU BITI KORIŠĆENI U BILO KOJOJ FORMI SA OVOG PORTALA. 
 

  

 

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved