Header Graphic
PRILOZI I PISMA > NA PRODAJU PASOŠ PROTOJEREJA, IZDAT U EGZILU


25 Sep 2015

 


         PASOŠ PROTOJEREJA ANTONIJA JAKŠIĆA - 2500 EURA


kontakt za prodaju bojanvuk@yahoo.com

Prodaje se unikatni pasoš Kraljevine Crne Gore, dvorskog protojereja Antonija Jakšića, člana odbora za Obnovu Nezavisnosti. Cijena 2500 eura.Pasoš je izdat za vrijeme Vlade u egzilu, tj. 1919. godine i spada u najrjeđa dokumenta vezana za Crnu Goru

Antonije M. Jakšić je rođen u Hercevovini, 1880. godine. Bio je svještenik CPC. u Kraljevini Crnoj Gori. Kao i neki drugi crnogorski svještenici u egzilu, imao je čin oficira. Ime Antonija M. Jakšića nalazi se u spiskovima 2. bataljona crnogorske Kraljevske vojske u garnizonu Fone d'Amore kod Sulmone, kasnije i 1. bataljona sa činom potporučnika.

Nakon emigracije, odnosno, objave opšte amnestije u Kraljevini SHS, protojerej A.M. Jakšić vratio se u zemlju i nastavio sveštenosluženje u SPC. Bio je paroh Nikšićki. Nakon 1945. godine izveden je pred sud i osuđen na vremensku robiju od 15 godina zatvora, ali je kasnije pušten nakon djelimično izdržane kazne.

Tokom boravka u emigraciji, bio je osoba od velikog povjerenja većine lidera crnogorskog pokreta otpora, te Kraljice MIlene Petrović. Na Dvoru Kralja Nikole I Petrovića bio je Protojerej, a ta informacija se i navodi u Državnom Kalendaru Kraljevine CG za 1918.g.

On je, takođe, bio član međunarodnog Udruženja za odbranu slobode CG, koje je okupljalo 181 ličnost iz Italije, Francuske, Kanade, SAD, Norveške, Velike Britanije, Argentine... Udruženje je osnovano u Bergamu, Italija, jula 1924. godine. Izdavali su i godišnjak Natale.

Kao svještenik član Udruženje za Odbranu Slobode CG, 8. Februara 1925. godine, u italijasnkom Bergamu, protojerej Antonije M. Jakšić je obavio "svečano prosvjećenje Udruženja".

To je bila, dosad pouzdano utvrđena, posljednja javno odžana služba Božija nekog svještenika u ime Crnogorske Pravoslavne Crkve.

Umro je 1969. godine

kontakt za prodaju bojanvuk@yahoo.com

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved