Header Graphic
PRILOZI I PISMA > PROTESTI I CRNA GORA


28 Oct 2015

 


      "JUNAŠTVO OBRUKA ČOJSTVO, ALI ČOJSTVO NIKAD JUNAŠTVO"


 ili: "Sve što se čuje - ne prenosi se"

    

Skoro svi građani Crne Gore, kao i iseljenici, pratili su dešavanja u Crnoj Gori, naveče 24. Oktobra 2015. godine.

Ovaj web portal namjerno nije objavio ni jednu informaciju o toku protesta. Neposredno prije zakazanog protesta, bili smo u posjedu informacija da se radi o jednom dobro smišljenom i izrežiranom "političkom filmu", u kojem će se pojaviti razni akteri, dobro poznati iz ranijih dešavanja, sa već pripremljenom retorikom,  tekstovima i naslovima. Znajući sve to, naš web portal je odlučio da poštedi sve nas u Kanadi, Crnoj Gori i širom svijeta - nepotvrđenih glasina, zlobnog huškanja i bjelaško-zelenaškog politikanstva. Kako su sati i dani proticali, primjetno je da je bilo svega u medijima, na web site-ovima, FB stranicama, kao i u međusobnoj komunikaciji putem elektronske pošte i na društvenim mrežama. Nije  bilo važno da li se brani vlast ili opozicija, čojstvo je obrukano. Zloba i sarkazam (sarkazam, grčka riječ - znači ljuto, pakosno ruganje), bijes do kosti, želja za obračunom sa svima.  Taj bijes i sarkazam u tom "politički-režiranom filmu" stvorili su kadrove - đe se Peko Dapčevič obračunava sa Bajom Stanišićem u ulici Slobode, a Krsto Popović stoji i čeka svoju četu pored Atlas Banke. Junaštva, naravno, nije nedostajalo. Zalijećali su se mnogi na ogradu, na policiju, na Skupštinu, na novinare, slučajne zalutale prolaznike, boksere, bicikliste, Mercedese, ali i na Hamere... ,

 

Više puta smo upućivali molbu našim iseljenicima, građanima i svim ljudima dobre volje da ostanemo ljudi, da ne prenosimo sve što čujemo i da dostojanstveno ostanemo po strani, ne potpirujući vatru svojim riječima ili djelovanjem. Jer, dok je ne izgovorimo - riječ je pod našom kontrolom. Onog trenutka kad je izgovorimo - riječ kontroliše nas!

 

Da ne bi bilo zabune, ovaj web portal je promovisao savremene vrijednosti CG, njenu nacionalnu i kulturnu baštinu, opredjeljenje za NATO i EU, ali i potrebu za obnovu crnogorskog društva. Naš cilj, kao i cilj svih dobronamjernih jeste - moderna Crna Gora, đe mudrost treba da je naša vodilja. Istina, neki "samoproklamovani rodoljubi" i "novokomponovani Crnogorci" se utrkuju u prezentovanju njihove istine o Crnoj Gori i u donošenju raznih zaključaka. Iako im je namjera možda dobra, njihovi postupci donose više problema i štete, nego koristi Crnoj Gori, za koju se ipak i mi i oni zajedno borimo.

Pošto nijesmo dio režirane predstave, naš web portal  će i dalje ostati van tih dnevno-političko-zlobno-politikanskih kalkulisanja i podmetanja.

 

 WEB PORTAL WWW.MONTENEGRO-CANADA.COM

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved