Header Graphic
PRILOZI I PISMA > DRUGI DECEMBAR 2015.


2 Dec 2015

 


    "NE LETI SOKO MESOM, NO PERJEM" - stara crnogorska poslovica 

   


Mnogi su se pribojavali reprize 01. Decembra 1918., kada je, prilikom formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, međunarodna zajednica zaboravila svoju saveznicu Crnu Goru i "zažmurila" na njeno tiho utapanje u novu zajednicu južnoslovenskih naroda, bez svojih granica i imena. Ipak, taj strah od Đilasove krilatice "Istorija voli da daje lekcije onima koji nijesu naučili njene ćudi" - raspršio se kao talas o stijenu - kada je 28 šefova dipomatija zemalja članica NATO saveza jednoglasno uputilo poziv Crnoj Gori.

 

Umjesto 01. Decembra desio nam se 02. Decembar. Taj 02. Decembar, Ujedinjene Nacije slave kao Dan kada je ukinuto ropstvo. Kažu, ovaj datum ima istorijski značaj za Francusku (od čijeg glasa su se mnogi pribojavali u Crnoj Gori), kada je Papa Pije VII krunisao Bonapartu za Cara 1804. godine. Takođe, tod dana 1852. proglašeno je Drugo Francusko Carstvo sa Napoleonom III na čelu. Značajan i za Kubu, tog datuma Fidel Kastro je postao Predsjednik Kube. Ovaj 02. Decembar je bio sudbonosan i tužan za nas. Tog datuma 1912. Crna Gora je odlukom Velikih sila izgubila Skadar. Ali, bio je srećan, kada je Stefan Crnojević 1491. priznat od Mletaka kao jedini vladar Zete.

 

Crna Gora je na dobrom putu da uskoro postane 29. članica NATO-a, četvrta pravoslavna zemlja, pored Grčke, Bugarske i Rumunije. Crnogorci će tako biti dio NATO armije koja broji 3 miliona aktivnih vojnika. Inače, većina zemalja NATO-a spada u najrazvijenije i najbogatije zemlje svijeta. Samo još da nam se ostvari Kralja Nikole želja: " Da su mi Crnogorci radni kao što su junaci, onda bi bili i bogati"! - i budućnost Crne Gore je osigurana!

           

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved