Header Graphic
PRILOZI I PISMA > MI - ISELJENICI


21 Jul 2016

 


TREĆI KONGRES CRNOGORSKIH ISELJENIKA  - ANALIZA 


         

  
Povodom Dana Državnosti Crne Gore, clanovi i prijatelji Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta su prisustvovali pikniku koji je održan u Nedjelju, 10. Jula 2016. u mjestu Mississagua, na obalama Ontarija. Uz cjelodjevno druženje, muziku, hranu i pice, naši iseljenici su dostojanstveno obilježili datum naše domovine. Tom prilikom, skupu se prvi put i obratio g. Douglas Elliott, koga je CKD iz Toronta nominovalo za pocasnog konzula Crne Gore u Torontu i uputilo zahtjev Vladi Crne Gore za pocetak njegovog imenovanjTreći Kongres na Cetinju - 16. Jul 2016


Treći Svjetski Kongres Dijaspore Crne Gore održan je u crnogorskoj prijestonici Cetinju, 16. Jula 2016. godine u zgradi Skupštine Opštine. Prvi u nezavinoj državi. Malo se o Kongresu znalo prije 16. Jula.  Prva informacija u medijima se pojavila na dan kada je počeo i ujedno zavšio. Za predsjednika je izabran Borislav Roganović, iseljenik u Moskvi, za potpredsjednike Vesko Kraljević i Remzo Skenderović.  Za Generalogi sekretara, sa mandatom od tri godine izabran Vladislav Vanja Popović. Funkcija predsjednika je rotirajuća i trajaće dvije godine i na njoj će se smjenjivati istaknuti iseljenici, svaki put sa drugog kontinenta. Drugi rotirajući predsjednik biće Safet Beljo Radončić iz Australije, a treći Niko Lekić iz SAD. Portparol je Danijela Nešovska, a Zoran Rajović je izabran za administratora web sajta Kongresa, koji je i ustupio Kongresu svoj domen www.dijaspora.me  

 

Većina udruženja u iseljeništvu, osim poziva za Kongres, nijesu imala nikakvu drugu informaciju. Nije bio formiran zajednički Koordinacioni Odbor. To je za posljedicu imalo sljedeće - nepostojanje zajedničkog rada svih udruženja iseljenika na pisanju Programa i Rezolucije Kongresa, manjak tekstova i najava skupa u medijima,  manjak  propagadnog materijala, publikacija i brošura o Kongresu,  loša organizaciona komunikacija sa Udruženjima u svijetu, kao i sa naučnim, kulturnim, državnim institucijama države. Sve to je uticalo na organizacione propuste kod planiranja, toka i rada samog Kongresa.

 
Prvi Kongres, održan u Njujorku 10. Oktobra 1999.

Od posljednjeg Kongresa prošlo je skoro 16 godina. Veliki vremenski razmak. Prvi i Drugi Kongres su se desili u vrlo kratkom periodu. Prvi - 1999. godine u Njujorku. Drugi -  2000. godine na Cetinju. Pokazali su se veoma uspješnim. Na oba Kongresa, ponaosob,  bilo je više od 100 delegata, još toliko gostiju.

Treći, posljednji, je imao oko 30 delegata. Broj delegata na Cetinju je bio veoma mali. Ispod minimuma. Primjetno je bilo da među prisutnima nema mnogih Društava iz SAD, Kanade, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke, Argentine, Švajcarske... Gostiju, izuzev nekoliko predstavnika Uprave za Dijasporu i Odbora Skupštine za saradnju sa iseljenicima (u ulozi posmatrača), nije ni bilo. Đe je crnogorski Princ Nikola II Petrović Njegoš? Đe su predstavnici Akademije, Crkve, Matice, PEN Centra, crnogorskih opština, Muzeja, Instorijskog Arhiva?...

 
Drugi Kongres, održan na Cetinju, 12. i 13. Avgusta 2000. godine

Prema dostupnim informacijama, u pripremi Kongresa nije učestvovao niko iz Odbora Drugog Kongresa iz 2000. godine. Taj Odbor je trebao po logici stvari da pripremi i vodi Treći Kongres do izbora novog rukovodstva. Ali, to je izostalo. Kongres su pripremali oni koji nijesu u tome imali iskustva.

Sposobnost za organizovanje ovakvih skupova, osim fizičkih osobina, podrazumijeva i snalaženje u novonastalim situacijama, kao kada se Kongres organizuje nakon duge pauze. Snalaženje podrazumijeva da postoji i određeno znanje, inteligencija ili iskustvo. Čak i da su organizatori imali dobru namjeru - nije isto htjeti i znati.

 

Takođe, izostala je i takozvana ekstrovertnost, koja je bila karakteristična osobina za Crnogorce, posebno u iseljeništvu: iskrenost, spremnost za saradnju sa svima i prije svega - neposrednost. Kod ekstrovertnih, najbolji rezultati se postižu upravo radom sa drugima na zajedničkom projektu. Većina kontakata organizatora Kongresa sa iseljenicima svela se na elektronsku poštu i na posredno, šturo pozivanje. Projekat tog nivoa, ozbiljnosti i značaja je zahtijevao više znanja ili iskustva da bi uspio i okupio iseljenike sa svih kontinenata. To je izostalo.

 
Prvi Kongres crnogorskih iseljenika u Južnoj Americi, održan 06. Juna 2016. u Buenos Airesu

Da ne bude samo "žal za prošlim vremenima, ili izgovor da se "nekad davno tako moglo",  dovoljno je pogledati kako su potomci iseljenika iz Južne Amerike organizovali Kongres u Buenos Airesu ove godine. Na Kongresu je bilo prisutno više od 200 delegata. Prelijep skup, kako dolikuje samom nazivu.

Inače, Kongresi se organizuju na sljedeći način - odabere se konferencijska sala ili dvorana i utvrdi se broj mjesta u sali. Nikad se ne organizuje skup ukoliko broj delegata i gostiju  je manji od broja mjesta. Jednom kada su poznati ti brojevi, vrši se - zakazivanje Kongresa, akreditovanje delegata, gostiju i predstavnika medija, u vremenu od najviše 12  do najmanje 3 mjeseca prije održavanja skupa.

Organizatori Kongresa na Cetinju su ipak zadovoljni skupom. Imaju pravo na to. Ima i drugačijih mišljenja. Kritičkih - koji kažu da su Kongres iskoristili pojedinci za svoju medijsku ili ličnu promociju. Ipak, jedna poslovica kaže: NE MOŽE SE REĆI VIŠE NEGO ŠTO SE VIDI!


                                                       REAGOVANJA NA KONGRES

 

nastavlja se ....

TIM WEB SITE-A MONTENEGRO-CANADA.COM

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved