Header Graphic
PRILOZI I PISMA > NA OBALAMA ONTARIJA


24 Oct 2016

 


BOŽIDAR ČEJOVIĆ - UMJETNIK IZ OAKVIILLE - ONTARIO


   
 

Grad Oakville (Okvil) je osnovan 1827, na putu od Hamiltona prema Torontu. Poznat po prelijepom šetalištu pored jezera Ontario, umjetničkim kolonijama i skupim nekretninama. U njemu živi "jedna Podgorica" ( oko 180 hiljada), a godišnje u ovaj grad dođe turista onoliko koliko ih ima i "jedna Crna Gora" (više od milion).

 

Postoji u njemu i jedan umjetnik, rođen u Podgorici, Crnoj Gori, koji na slikarskom platnu kičicom crta obrise ovog grada. Voli ovaj grad i njegov studio je prepun slika sa motivima iz poznate ulice Lake Shore, đe hrastovi njišu grane (Oak - eng. - hrast)...

Božidar Božo Čejović je rođen u Podgorici 1943. godine. Studirao je Umjetnost na Univerzitetu u Novom Sadu. Godine 1964. preselio se u Pariz. Tamo je nastavio da izučava umjenost, kao i grafički dizajn. Više od 40 godina je proveo živjeći i radeći u francuskoj prijestonici. Krajem devedesetih godina prošlog vijeka seli se za Kanadu. Više godina boravi u ontarijskom gradu Hamiltonu, đe nastavlja da se bavi slikarstvom i grafikom.

 

U vremenu sukoba, užurbanosti i nasilja, Božove slike su reflektovale mir, ljepotu i nježnost. One životne osnovne vrijednosti koje su uvijek postojale u njegovom viđenju svijeta i okoline. Prije nekoliko godina, vođen ljepotom prirode, kao i mirnoćom malih gradova, seli se u grad Oakville, đe i sada živi i stvara.

 

Božidar Čejović je od početka bio aktivan u našoj zajednici u Kanadi. Već prvih godina života u novoj sredini, postaje član Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta. Često učestvuje i daje veliki dopinos u organizaciji i pripremi skupova naših iseljenika.

 

Njegov studio u Oakvilu je prepun slika, uspomena iz Francuske najviše. Bio je svjedok mnogih dešavanja u Parizu, družio se sa mnogim poznatim imenima. Pokazuje nam jednu fotografiju na kojoj razgovara sa poznatim francuskim pjevačem, kompozitorom, glumcem i diplomatom Charles-om Aznavour-om.

 

Prelistavajući album sa fotografijama, pažnju nam je privukla jedna fotografija. Ovom prilikom, prvi put za crnogorsku javnost jedna od rijetkih fotografija Princa Mihaila Petrovića Njegoša. Fotografija je nastala iz vremena kada se Božidar Božo Čejović družio sa porodicom Petrović u Parizu. Na slici ( s lijeva na desno iranski Princ Aleksandar Makinsky, crnogorski Princ Mihailo Petrović Njegoš i srpski Princ Aleksandar Karađorđević - sin kneza Pavla.)

 

 

  

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved