Header Graphic
PRILOZI I PISMA > PRVI KONZUL CRNE GORE U TORONTU


11 Apr 2017

 


                          COLONEL  NOEL G. L. MARSHALL

                    CONSUL OF MONTENEGRO IN TORONTO

Priču objavljuje Crnogorsko Kulturno Društvo Toronto. Dokumenta i fotografije su vlasništvo Arhiva
grada Toronta, kao i Arhiva Crne Gore. Dio informacija je prikupljen iz privatnih izvora.


 

Pukovnik Noel G. L. Marshall bio je konzul Crne Gore od 1905. do 1920. godine za oblast provincije Ontario, sa sjedištem u Torontu. Jedan je dd najpoznatijih biznismena i javnih ličnosti grada 20 vijeka. Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta objavljuje PRVI PUT fotografije i dokumenta o ovom poznatom Kanađaninu.  

 

Noel G.L. Marshall je rođen u Engleskoj, 30. Decembra 1852. godine. Dolazi kao dječak sa roditeljima u Toronto, đe završava školovanje. Sa 15. godina počinje da radi u kompaniji L. Coffee. Veoma rano je dobio posao u industriji uglja, radeći za kompaniju C.J. Smith Coal Company. Godine 1888. Noel Marshall, zajedno sa trgovcem William-om Mackenzie-om kupuje cijelu firmu i ubrzo otvara kompaniju pod imenom The Standard Fuel. Više od 15 godina predstavlja  Ministarstvo Trgovine na kanadskim sajmovima, da bi na kraju postao i počasni Predsjednik kanadskog Sajma.

  

Rani uspjesi na poslovnom planu, Noel-u Marshall-u su otvorile mnoge mogućnosti i ubrzo je došao do vrlo značajnih pozicija. Vrlo brzo postaje direktor firme Faramel Ltd, kao i automobilske kuće Dominion Automobile Company Ltd; potpredsjednik osiguravajućeg društva Imperial Guarantte and Accident Company; direktor banke Sterling; direktor  Western Canada Flour Mills Company Ltd. Marshall postaje funkcioner u Ministarstvu Obrazovanja, Ministarstvu Trgovine. Formirao je red Svetog Jovana Jerusalimskog, a radio je i na jačanju Engleske (Anglikanske) Crkve u Kanadi.

 

Bio je Predsjednik Kanadskog Crvenog Krsta, Predsjednik nacionalnog i provincijskog Savjeta. Takođe, bio je predsjednik Mladih Izviđača, Rizničar, direktor  bolnice Western Hospital, direktor Kluba National, direktor Lovačkog Društva, Jahačkog Kluba, potpredsjednik Filharmonije. Predsjednik Kluba Imperial Home, direktor Bogoslovije... Od 1911. ulazi u grupu milionera u Torontu.

 

Početkom 20 vijeka, zahvaljujući kontaktu sa značajnim brojem crnogorskih imigranta koji su radili i živjelu u Torontu, potekla je inicijativa da se Noel G. L. Marhall imenuje za prvog Konzula Crne Gore u Torontu. U tom periodu, Noel je pomagao našim isljenicima na razne načine: transfer novca, pravna pomoć, pomoć oko izdavanja dokumenata, organizovanje prebacivanja crnogorskih dobrovoljaca iz Toronta, zajedno sa ostalim dobrovoljcima iz S.A.D. i Kanade, preko luke Halifaks za Crnu Goru 1915. godine.... Prvi Svjetski Rat, nestanak države Crne Gore, kao i uticaji koje je crnogorski konzul iz  Njujorka kapetan Anto Seferović (od 1919. konzul SHS  u Montrealu) imao  na dalji tok crnogorske diplomatije, "natjerao" je Noel-a Marshala da, skoro u 7 deceniji života, 13. Septembra 1920. godine podnese ostavku crnogorskoj Vladi u egzilu.

     
 

Odluka o ostavci Noel-a G.L. Marshall-a je teško primljena kod crnogorske Vlade u egzilu, što se i vidi u depešama koje su stigle Andriji Prlji, Sekretaru u Ministarstvu Spoljnih Poslova Kraljevine Crne Gore. U pismima je bila primjetna velika ljutnja zbog tog poteza crnogorskog Konzula. U pismu se navodi mišljenje Ministra Šoća da je ovaj potez sve iznenadio i da bi trebalo sačekati neko vrijeme, da se vidi da li će Noel Marshal povući tu odluku. Međutim, kako je sudbna Crne Gore na međunarodnom planu tada već bila - zapečaćena, tako je i ostavka Noel-a Marhala bila definitivna. Istina, tada već bivši konzul Crne Gore je nastavio da održava kontakte sa crnogorskim imigrantima u Torontu. Ti kontaktu su bili i prijateljski sve do njegove smrti . 
 
           

Noel G. L. Marshall, nakon ostavke na mjestu Konzula, nastavlja da bavi biznisom, istina mnogo manje. Vremenom, sve svoje nadležnosti prenosi na svog najstarijeg sina Kenric R. Marshall-a, koji takođe nosi čin pukovnika, nakon vojnog iskustva u Prvom Svjetskom Ratu. Kenric R. Marshall zamjenjuje oca, pa sin, takođe, dolazi na čelo mnogih institucija u Torontu.

           

Noel G. L. Marshall je bio veoma rado viđen na mnogim javnim, kulturnim i sportskim takmičenjima u Torontu. Kao udovac, od 1904. godine,  do svoje smrti 1930. godine, posjećuje mnogobrojne zabave, a veoma često je viđan u mnogobrojnom ženskom društvu. Skretao je pažnju načinom oblačenja kao i izgledom. Uvjek dotjeran, u odijelu, sa cilindrom ili šesirom, njegovanim brkovima i obaveznim štapom.

 

Jedna od najpoznatijih kuća u kojoj je živio Noel G. L. Marshall nalazila se na adresi 98 Riverdale Avenue i danas je istorijski objekat grada Toronta.  Prodata je 2016. godine za 2.6 miliona dolara. 

 

Crnogorska zajednica u Torontu, iz razumljivih razloga, nije od 1930. godine mala bilo kakav kontakt sa porodicom Marshall. Sin Kenric R. Marshall je umro 1988. godine. Bio  je u posjedu određenih dokumenata o aktivnostima crnogorskog Konzula u Torontu. Takođe, Crnogorsko Kulturno Društvo nije uspjelo da dođe do informacija šta se desilo sa nekim porodicama isljeljenika iz Crne Gore koje su imale kontakte sa Konzulom Marshalom. Moguće je da njihovi potomci danas vise ne žive u Kanadi.

               

Planirano je da slika Noel-a G. L. Marshall-a bude postavljena u prostorijama Konzulata Počasnog Konzula, g. Douglas-a Elliott-a u Torontu, prilikom otvaranja Konzulata, u Maju 2017. godine.

 

TIM WEB SITE-A

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved