Header Graphic
PRILOZI I PISMA > SLOVO, PO SLOVO O UNIJI


3 Nov 2017


          UNIJA AMERIČKO- KANADSKIH UDRUŽENJA ISELJENIKA CRNE GORE


     Pocasni konzul CG, g. Elliott ucestvovao je na prijemu povodom Dana Kanade 01. Jula 2017. koji je za diplomatski kor organizovao gradonacelnik Toronta g. Tory i indijanski Poglavica Mississagua-e g. Lagorme, u City Hall-u! G. Elliott je dostojno predstavio Crnu Goru i imao korisne razgovore sa zvanicni


Tokom 2017. godine, putem društvenih mreža, ali i u direktnoj komunikaciji između udruženja iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, pojavila se ideja o formiranju Unije ili Asocijacije Udruženja, kao jedne krovne organizacije na Sjeverno-američkom kontinentu.
 
Da li se radilo o pokušaju "oživljavanja" ranije Asocijacije, sa kojom su crnogorski iseljenici već imali iskustvo, kada je slična Unija formirana početkom 21. vijeka i  nakon svega nekoliko godina ugašena (2005.g.), prije nego što je i počela da funkcioniše u punom obimu ILI se radilo o novom projektu koji će, za razliku od prethodnog, biti postavljen na jačim temeljima (?) - pokazaćemo u ovom tekstu.
 
U početku, ovoj ideji "pogonsko gorivo" su dala udruženja i organizacije naših iseljenika iz Kanade i SAD, koji svojim dugogodišnjim  radom, članstvom i ugledom - zasluživala glavno mjesto među  inicijatorima I osnivačima buduće Unije. Već u Avgustu 2017. neki od njih su se i izjasnili o tome. Prenosimo dio intervju-a g. Ruždije Jarovića, potpredsjednika Savjeta za saradnju sa iseljenicima iz Udruženja EURO-GUSINJE iz Njujorka i g. Zorana V. Raičevića iz Crnogorskog Kulturnog Društva iz Toronta.
 
   
     

Takođe, u direktnoj komunikaciji, o ideji su naširoko počeli da govore mnogi. Pomenućemo ovog puta Asocijaciju Dijaspore i njenu Predsjednicu, gđu Veru Kirović, koja je kao novoizabrani član Savjeta za saradnju sa iseljenicima, ispred civilnog sektora, uzela vrlo primjetno učešće u promovisanju ideje Unije. U tom periodu, vrlo aktivna prepiska je dolazila i od novoformiranog Udruženje nazvanog Američko-Kanadska Asocijacija, koju je predstavljao g. Vesko Karadžić iz Vankuvera, kao i Crnogrosko Udruženje Cetinje iz Indijane, kojeg je predstavljao g. Mirsad Jahović.

Kao što se i najavljivalo na društvenim mrežama, u medijima se 06. Septembra 2017. godine pojavila informacija da je osnovana Unija  koju sačinjavaju 6 udruženja iz SAD i jedno udruženje iz Kanade. Mnoga brojnija i značajnija udruženja iz USA i Kanade nijesu bila na ovom spisku. (Udruženje EURO-GUSINJE, Crnogorsko Kulturno Društvo Toronto, Udruženje Rumija iz Čikaga, Crnogorsko Kulturno Društvo Vladika Danilo iz Toronta, Crnogorsko Društvo Britanske Kolumbije...) Primjetno je bilo da se, uzbrzano i tabloidski, stvara Unija, koja je imala moć na novinarskom papiru, ali ne i u stvarnom životu iseljenika u ovim državama. 

 

 
 
 
 

Nedugo zatim, 21. Oktobra 2017. godine, zakazan je i termin zvaničnog formiranja Unije u Njujorku. Skupu su prisustvovali i predstavnici Crne Gore, Uprave za dijasporu i Konzulata Crne Gore iz Njujorka (direktor Uprave za dijasporu g. Predrag Mitrović, Šefica Uprave gđa Elvira Bekteši, Ambasador Generalni Konzul g. Željko Stamatović, konzul g. Amer Cikotić, novinar Radija Crne Gore, g. Žarko Božović, predstavnik Skupštine g. Ervin Ibrahimović). Dan ranije, Iako najavljivan kao velika proslava i koncert u čast formiranja Unije, skup koji je održan u banket sali u Njujorku je doživio fijasko. U sali đe može da stane oko 300 zvanica, bilo je manje od 20 osoba, računajući i goste iz Crne Gore. 

Ipak, Unija je osnovana, izabrano je Rukovodstvo, bili su pozdravni govori. Predsjednik Unije je g. Esad Rastoder iz Bošnjačkog Saveza Njujorka, potpredsjednik gđa Irena Jahović iz Udruženje Cetinje iz Indijane. U sali hotela đe je organizovan skup par "ikonografskih" detalja je skretalo pažnju. Zastava Crne Gore nije bila na prvom, već na trećem mjestu. Zastave SAD nije ni bilo (organizatori su to pravdali - greškom hotela koji nije imao američku zastavu) Na prvom mjestu je bila zastava Bošnjaka, odnosno, Sandžaka. Druga - kanadska. 

I kada se očekivalo da će Unija da počne svoj život i aktivnosti, pojavila se informacija da je Crnogorska Kanadska Asocijacija iz Vankuvera donijela odluku da izađe iz Unije koju je tek prije nekoliko dana i sama formirala u Njujorku. U pismu o izlasku, g. Vesko Karadžić navodi ne baš afirmativne razoge. Pominju se preglasavanja, prijetnje, nepoštovanje crnogorskih državnih simbola... od strane nekih konstituenata Unije iseljenika. Pominje se i "tajni snimak" koji se pojavio na društvenim mrežama...

 

U godini formiranja Unije,  sa više adresa počeli su da stižu dopisi, emailovi, telefonski pozivi... u kojima su se prenosile neprovjerene informacije o određenim Udruženjima u Americi i Kanadi, kao i o pojedincima iz tih Udruženja; iznosene su tvrdnje o pronevjerama, nepatriotizmu, izdaji... Objavljivane su kompromitujuće informacije o nekoj tobožnjoj pronevjeri novca CPC u u kojoj je učestvovalo Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta (nakon ovih tekstova CKD itz Toronta je uradilo izvještaj nakon istrage koja je proslijeđena svim relevantnim subjektima i u kojoj se navode sve činjenice o skupljanom novcu i donacijama za CPC od 1999 do 2017. godine); konstatno je napadan Savjet za saradnju sa iseljenicima i njegov Potpredsjednik g. Ruždija Jarović, kao i neki članovi Savjeta g. Mihailo Mandić, g. Nenad Popović, gđa Emina Ličina... Napadana je i Uprava za dijasporu. U toj histeriji, pojavili su se mnogoborojni "čuvari dijaspore", otvorene su mnoge web stranice, FB stranice... Počeli su da se oglašavaju neki iseljenici, koji su po principi "vuka samotnjaka" iznosili neprovjerene informacije o stanju u Udruženjima, dijaspori, o patriotama i izdajnicima, tražeći pravdu i istinu....

 

 

Kako po onoj staroj - strijela ćesto zna da se vrati kao bumerang, već 04. Novembra 2017. godine na društvenim mrežama su se pojavile dosta "neukusne", "vulgarne" fotografije i prilozi o pojedin članovima Unije, a stigle su sa adresa dijela konsitutenata same Unije. Neki od onih koji su učestoval u crtanju meta na drugima, postali su sami žrtve sličnih strijeli. Ovaj web portal neće objavljivati te priloge, štiteći dignitet svih pojedinaca.

U NJUJORKU OSNOVANA UNIJA ZA SJEVERNU AMERIKU

Istina, sada postoji dilema da li je Unija tehnički i - Kanadska, jer više u njenom sastavu nema ni jednog udruženja iz Kanade. Informacija o formiranju Unije je dosta dobro propraćena u mnogim crnogorskim medijima, kao i na sajtu Uprave za Dijasporu. Da li će se u istim medijima pojaviti i informacija o problemima sa kojima se Unija suočava - viđećemo. Ovaj web portal takođe teži da objektivno i pravovremeno informiše naše iseljenike o važnim temama. Ne želimo samo da uljepšavamo stvarnost, već da iz svih uglova javnosti damo pravu informaciju. Nakon svega postavlja se pitanje: Kome je trebala ova brza blamaža, urušavanje ugleda dijaspore u Americi i Kanadi, odnosno, deziformirasanje šire javnosti o Udruženjima, njihovim namjerama i potezima? Da li su blamažu i diskreditaciju doživjeli i državni organi CG, koji su učestvovali u svemu ovome? Najgore će biti ako se krivica bude prebacivala na druge, jer u tom slučaju - sazrijevanje i prosvjećenje onih koji su u ovome učestvovali će biti nemoguće. 

Sve vrijeme, Uprava dijaspore Crne Gore, kao i diplomatkska predstavništa CG,  ponašali su se kao "poštena nevjesta". Sa svima dobro, sa nikim konkretno. I to je i bilo prihvatljivo i  diplomatski, dok se nijesu i pojavili na skupu u Njujorku kojem su dali pečat i značaj. Možda su namjere naših predstavnika bile dobre. Ipak, na kraju jedino što ostaje, kada se spuste zastave - bošnjačke, crnogorske, kanadske, američke - jeste rezultat. I naravno -  fotografija. 

A dijaspora, kao i do sada, postojaće i dalje u nekom obimu i značaju.  Sa Unijom ili bez Unije.

 

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved