Header Graphic
PRILOZI I PISMA > IN MEMORIAM


28 Mar 2018

 

   
   

  


Poznati kanadski biznismen i dobrotvor, Peter Munk umro je 28. Marta 2018. u Torontu u 90. godini života. Bio je investitor i osnivač poznate marine i turističkog kopleksa Porto Montenegro u Tivtu.

Rođen je 1927. godine. u Budimpešti, Mađarska.

 

Nakon što su u Mađarsku ušli nacisti, 1944.g., tinejdžer Mank je otišao sa porodicom u poznatom vozu Kasztne , koji je vozio 1.600 Jevreja na slobodu u Švajcarsku. Nakon što je emigrirao u Kanadu 1947. godine, upisao je Fakultet u Torontu i dilomirao kao elektroinžinjer 1952. goddine. Karijeru je počeo u stereo industiji, kada je 1956. godine osnovao Clairtone Sound Corp. u Torontu, koja se bavila proizvodnjom i instaliranjem visokokvalitetnih zvučnih uređaja.

 
 

Ovaj biznismen je svoj prvi kapital investirao u luksuzni hotel i resort kompleks u svom voljenom Fidži-ju 1968 . Isticao je da čita biografije poznatih, a bio je veliki obožavalac bivše britanske premijerke Margaret Thatcher.  Prije nego što je ušao u industriju zlata, on se bavio industrijom nafte i plina. Formirao je Barrick Petroleum 1980. godine. Nakon toga formira Barrick Gold Korporaciju koja postaje najveća svjetska kompanija za proizvodnju zlata. Kupio je prve rudnike zlata na Aljasci, Nevadi, Kvebeku...

  
 
Kao poznati dobrotvor, njegovo ime je vidno pokazano na Glavnoj bolnici u Torontu, đe je izgrađen Peter Munk Karidio Centar kojem je i zavještao veliki dio svoje zaostavštine. Centar se nalazi na uglu ulica Universitety Ave. i College St. Do sada je taj Centar distribuirao oko 300 miliona dolara, uglavnom prema obrazovanju i zdravstvenoj službi.

  

Uz posredovanje određenih ljudi iz Toronta i sa prostora bivše Jugoslavije, Peter Munk je stupio u kontak sa crnogroskim Premijerom Milom Đukanovićem 2006. godine i obišao vojno remontni zavod Arsenal. "Arsenal" je kupljen za 3.2 miliona dolara. Mankova ideja je bila da u tom bivšem vojom objektu napravi prestižnu marinu za evropske i svjetske jahte - Porto of Montenegro. Taj plan je i zaživio i projekat Porto of Montenegro je  jedna od najuspješhijih priča o stranim ulaganjima u Crnoj Gori.

 

Maja 2016. godine Peter Munk je prodao Porto Montenegro Državnom Fondu iz Dubajia, Ujedinjeni Arapski Emirati i vratio se da živi u Toronto, đe je i boravio do posljednjeg dana.

Ženio se dva puta i imao je ukupno 5 đece. 
  
 
 


 HRONOLOGIJA POSMATRANA OKOM SATELITA  2005. GODINA  

 

 


 HRONOLOGIJA POSMATRANA OKOM SATELITA  2018. GODINA  

  

  

 ©  2005 - 2021 www.montenegro-canada.com  All rights reserved